
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender lub mikser
Krok 1: Podsmażamy cebulkę
Dymki oczyszczamy, białą cześć kroimy w kostkę, zieloną w cienkie krążki. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Białą część dymek podsmażamy na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy mrożony groszek i smażymy przez 1-2 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 minut.
Krok 2: Przygotowujemy grzanki
Zieloną część dymek dusimy na 1 łyżce gorącego masła aż do miękkości i odstawiamy. Na tę samą patelnię dajemy pozostałą część masła i chleb pokrojony w kostkę. Smażymy ze wszystkich stron, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką pomarańczową i łączymy z podsmażonym szczypiorkiem.
Krok 3: Miksujemy zupę
Do zupy dodajemy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Dekorujemy grzankami ze szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Makówki śląskie
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Mini burgery
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1351 dni temu
O ile wiem,,to moje weganki nie jedza serow boczku!!!!ja nie wiem,,co jest z ta dieta Wege.!!
Odpowiedz
1443 dni temu
Po co wszystko smażyć? To niezdrowo.
Odpowiedz
2364 dni temu
lord kruszwil
Odpowiedz
2364 dni temu
lol