Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • moździerz

Krok 1: Gotujemy zupę

Posiekany czosnek, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i cebulę dymkę wraz ze szczypiorem przesmażamy na oliwie, kiedy się zeszklą, dodajemy utarte w moździerzu ziarna kolendry. Po chwili zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodajemy zielony groszek. Wszystko zagotowujemy i trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Zupę doprawiamy posiekaną świeżą miętą, miodem i octem, po czym miksujemy dalej aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Krok 2: Prażymy gruszki

Na patelni rozpuszczamy miód, czekamy, aż zacznie się pienić, wtedy dolewamy ocet i dodajemy imbir. Gotujemy, aż całość nabierze konsystencji syropu. Dodajemy pokrojone w równą kostkę (1x1) gruszki i chwilę prażymy tak, by się nie rozgotowały. Zupę nalewamy na talerze, na wierzchu układamy prażone gruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Królinki Królinki
    356 dni temu
    Aby powstał tzw.krem wystarczy 1litr wywaru (lepiej dodać mniej niż więcej). Zupę trzeba dodatkowo mocno doprawić, ponieważ groszek nie wnosi żadnych emocji. Dzięki gruszce całość odzyskuje smak. Ogólnie polecam ale trzeba dodać więcej przypraw na "swoją modłę"- w celu pozyskania słusznego smaku:) Czas przygotowania na pewno mniejszy niż 1h-łatwa i szybka :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram