Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- moździerz
Krok 1: Gotujemy zupę
Posiekany czosnek, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i cebulę dymkę wraz ze szczypiorem przesmażamy na oliwie, kiedy się zeszklą, dodajemy utarte w moździerzu ziarna kolendry. Po chwili zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodajemy zielony groszek. Wszystko zagotowujemy i trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Zupę doprawiamy posiekaną świeżą miętą, miodem i octem, po czym miksujemy dalej aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 2: Prażymy gruszki
Na patelni rozpuszczamy miód, czekamy, aż zacznie się pienić, wtedy dolewamy ocet i dodajemy imbir. Gotujemy, aż całość nabierze konsystencji syropu. Dodajemy pokrojone w równą kostkę (1x1) gruszki i chwilę prażymy tak, by się nie rozgotowały. Zupę nalewamy na talerze, na wierzchu układamy prażone gruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!
Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.
Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Penne z wegetariańskim bolognese
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Kompot z suszonych owoców
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Gulasz niemiecki
- Pasztet z ciecierzycy
- Chilli sin carne
- Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Tort malinowy
- Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami
- Pizza rzymska
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1565 dni temu
Do gruszki mozna dodać prażone orzechy i do zupy jeszcze twaróg lub fetę. Zblilansuje się wówczas słodycz gruszki
odpowiedz
1694 dni temu
Ja polecam dodać gałkę do gruszki - warto z nią uważać. W przypadku dodania zbyt dużej ilości gruszka będzie gorzka. Ja potraktowałbym gruszkę jako dodatek, który nie będzie podany w zupie, a z zupą! Zupa ma super smak ale nie warto przesadzać z kolendra. Jeśli chodzi o miętę, to najlepsza (i najbardziej intensywna) jest ta ogrodowa!
odpowiedz
2844 dni temu
Aby powstał tzw.krem wystarczy 1litr wywaru (lepiej dodać mniej niż więcej). Zupę trzeba dodatkowo mocno doprawić, ponieważ groszek nie wnosi żadnych emocji. Dzięki gruszce całość odzyskuje smak. Ogólnie polecam ale trzeba dodać więcej przypraw na "swoją modłę"- w celu pozyskania słusznego smaku:) Czas przygotowania na pewno mniejszy niż 1h-łatwa i szybka :)
odpowiedz