zobacz film Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sito
  • matę bambusową
  • folię spożywczą
  • materiałową ściereczkę
  • misę do ryżu (hangiri)
  • duży talerz do podania sushi
  • 2 płaskie miseczki do sosu sojowego i wasabi
  • pałeczki

 

Ryż

 

Krok 1: POLERUJEMY RYŻ

Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (filtrowaną lub mineralną niskozmineralizowaną) tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.

Krok 2: PŁUCZEMY I GOTUJEMY RYŻ

Ryż płuczemy na sicie wodą mineralną tak długo, aż będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą mineralną niskozmineralizowaną w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu: ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.

Krok 3: ZAKWASZAMY RYŻ

W miseczce łączymy ocet ryżowy, cukier, sól. Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.

 

 

ROLOWANIE SUSHI

 

Krok 1: ZABEZPIECZAMY MATĘ

Maty bambusowe zabezpieczamy folią spożywczą – dbamy w ten sposób o sprawną i higieniczną pracę.

Krok 2: ROLUJEMY HOSOMAKI Z ŁOSOSIEM

Arkusz nori przełamujemy na pół. Układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.  

Świeżego łososia kroimy na kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Łososia układamy wzdłuż nori, na środku ryżu. Poniżej łososia na ryżu rozsmarowujemy palcem odrobinę wasabi. Za pomocą maty rolujemy sushi tak, by skleić ryż. Rolkę odkładamy na kilka minut na bok sklejeniem do dołu.

Krok 3: ROLUJEMY FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I AWOKADO

Na macie bambusowej układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu jednego z krótszych boków.

Na środku rozsmarowujemy serek śmietankowy. Dodajemy mango pokrojone w 1-centymetrowe paski, plastry wędzonego łososia i awokado pokrojone w plastry. Za pomocą maty rolujemy delikatnie sushi. Ważne, by nie ściskać rolki! Rolkę odkładamy na bok sklejeniem do dołu.

Zamiast wędzonego łososia możemy użyć surowego i przygotować futomaki w analogiczny sposób.

Krok 4: ROLUJEMY WEGETARIAŃSKIE URAMAKI Z OGÓRKIEM

Na desce układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku. Posypujemy ryż czarnym sezamem. Przekładamy płat nori tak, by ryż był pod spodem.

Płat nori smarujemy na środku serkiem. Układamy ogórka pokrojonego w cienkie słupki, liście shiso (pachnotki) lub innych ulubionych ziół, plastry awokado i mango. Chwytamy nori za wolną krawędź i zwijamy sushi dłońmi, zakładając płat do środka. Okrągły kształt nadajemy za pomocą maty bambusowej.

Krok 5: SKŁADAMY NIGIRI

Dłonie delikatnie moczymy w wodzie. Z ryżu formujemy wałek o długości ok. 4 cm, wysokości 1,5 cm (ok. 16 g)

Łososia lub tuńczyka kroimy w plastry o wymiarach 5 cm x 2 cm x 3 mm. Każdy plaster smarujemy delikatnie wasabi i staramy się nie trzymać go zbyt długo w dłoniach. Wałek ryżu delikatnie doklejamy do ryby. Odwracamy.

 

UKŁADANIE SUSHI

Układanie sushi na talerzu zaczynamy z lewej strony od góry – tam rozkładamy nigiri z łososiem i tuńczykiem.

Hosomaki z łososiem kroimy na 6 równych kawałków za pomocą ostrego, suchego noża, zaczynając od środka rolki. Część kawałków układamy z lewej strony talerza, drugą część z prawej – tak, by stworzyć symetryczny układ.

Podobnie postępujemy z kolejnymi rolkami: futomaki kroimy na 6 równych części, a uramaki na 4. Sushi układamy na talerzu. Talerz dekorujemy plastrami pokrojonego pod kątem ogórka, które układamy np. w wachlarz.

 

PODAWANIE SUSHI

Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi, które umieszczamy w małych miseczkach.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Sushi master Sushi master
    266 dni temu
    Proporcje do zaprawy to jakiś żart!! Na 200 gram ryżu proporcje to : 25ml octu 15 gram cukru i 1,5 soli są to idealne proporcje reszta fajne informacje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1397 dni temu
    Nie da wsię tego oglądać przez nieśmieszne żarty pani prowadzącej :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1398 dni temu
    Te poobgryzane paznokcie pana Adriana są okropne. Przechodzi ochota na super jedzonko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1750 dni temu
    Uwielbiam takie jedzonko

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1754 dni temu
    Proporcje zaprawy do ryżu chyba z błędem. Z reguły na szklankę ryżu czyli 200-250 gram wchodzi 3-4 łyżki octu. Zrobiłem wg Waszego przepisu i porażka, ryż słodko kwaśny. Zabiłby cały smak ryby. Podajecie na 500gr ryżu aż 150ml (cała buteleczka) octu. Za duzo wg mnie.

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    1761 dni temu
    Jestem fanem sushi i sam trochę z nim eksperymentuję a każda możliwość nauczenia się czegoś nowego jest super! Mam jednak pytanie dotyczące 4-ech uramaki widocznych na zdjęciu i filmie ale jakby pominiętych - nie znalazłem na filmie momentu ich przygotowania. Chodzi mi o te 4 uramaki pomiędzy nigiri z tuńczykiem a rządkiem 8-iu futomaki/ów Pytanie więc ... a w zasadzie dwa - czy ten żółty rulon w środku to japoński omlet z dodatkiem sosu sojowego i cukru? .... i co jest tym zielonym wypełnieniem w środku "omleta" - po prostu ogórek? ... czy może jakaś wersja z awokado? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1768 dni temu
    Surowego łososia wcześniej mrozimy żeby sie pozbyc pasozytow?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    Łosoś dostępny w naszych sklepach jest już gotowy do spożycia na surowo, więc możesz go wykorzystać do przygotowania sushi.
  • Gość Gość
    1763 dni temu
    @kuchnialidla Dlaczego zatem na opakowaniach z losoiem widnieje napis "spozyc po obroce termicznej". Czy posiadaja Panstwo innego losoia surowego "do sushi" w ofercie, o ktorym nie wiem ?
  • Gość Gość
    1778 dni temu
    To nie jest przepis wegetariański.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1778 dni temu
    Oczywiście masz rację-trafił do tej kategorii przez pomyłkę. Już poprawiliśmy błąd. :) Dziękujemy za czujność

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!