Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito
- matę bambusową
- folię spożywczą
- materiałową ściereczkę
- misę do ryżu (hangiri)
- duży talerz do podania sushi
- 2 płaskie miseczki do sosu sojowego i wasabi
- pałeczki
Ryż
Krok 1: POLERUJEMY RYŻ
Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (filtrowaną lub mineralną niskozmineralizowaną) tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.
Krok 2: PŁUCZEMY I GOTUJEMY RYŻ
Ryż płuczemy na sicie wodą mineralną tak długo, aż będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą mineralną niskozmineralizowaną w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu: ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.
Krok 3: ZAKWASZAMY RYŻ
W miseczce łączymy ocet ryżowy, cukier, sól. Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.
ROLOWANIE SUSHI
Krok 1: ZABEZPIECZAMY MATĘ
Maty bambusowe zabezpieczamy folią spożywczą – dbamy w ten sposób o sprawną i higieniczną pracę.
Krok 2: ROLUJEMY HOSOMAKI Z ŁOSOSIEM
Arkusz nori przełamujemy na pół. Układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
Świeżego łososia kroimy na kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Łososia układamy wzdłuż nori, na środku ryżu. Poniżej łososia na ryżu rozsmarowujemy palcem odrobinę wasabi. Za pomocą maty rolujemy sushi tak, by skleić ryż. Rolkę odkładamy na kilka minut na bok sklejeniem do dołu.
Krok 3: ROLUJEMY FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I AWOKADO
Na macie bambusowej układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu jednego z krótszych boków.
Na środku rozsmarowujemy serek śmietankowy. Dodajemy mango pokrojone w 1-centymetrowe paski, plastry wędzonego łososia i awokado pokrojone w plastry. Za pomocą maty rolujemy delikatnie sushi. Ważne, by nie ściskać rolki! Rolkę odkładamy na bok sklejeniem do dołu.
Zamiast wędzonego łososia możemy użyć surowego i przygotować futomaki w analogiczny sposób.
Krok 4: ROLUJEMY WEGETARIAŃSKIE URAMAKI Z OGÓRKIEM
Na desce układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku. Posypujemy ryż czarnym sezamem. Przekładamy płat nori tak, by ryż był pod spodem.
Płat nori smarujemy na środku serkiem. Układamy ogórka pokrojonego w cienkie słupki, liście shiso (pachnotki) lub innych ulubionych ziół, plastry awokado i mango. Chwytamy nori za wolną krawędź i zwijamy sushi dłońmi, zakładając płat do środka. Okrągły kształt nadajemy za pomocą maty bambusowej.
Krok 5: SKŁADAMY NIGIRI
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie. Z ryżu formujemy wałek o długości ok. 4 cm, wysokości 1,5 cm (ok. 16 g)
Łososia lub tuńczyka kroimy w plastry o wymiarach 5 cm x 2 cm x 3 mm. Każdy plaster smarujemy delikatnie wasabi i staramy się nie trzymać go zbyt długo w dłoniach. Wałek ryżu delikatnie doklejamy do ryby. Odwracamy.
UKŁADANIE SUSHI
Układanie sushi na talerzu zaczynamy z lewej strony od góry – tam rozkładamy nigiri z łososiem i tuńczykiem.
Hosomaki z łososiem kroimy na 6 równych kawałków za pomocą ostrego, suchego noża, zaczynając od środka rolki. Część kawałków układamy z lewej strony talerza, drugą część z prawej – tak, by stworzyć symetryczny układ.
Podobnie postępujemy z kolejnymi rolkami: futomaki kroimy na 6 równych części, a uramaki na 4. Sushi układamy na talerzu. Talerz dekorujemy plastrami pokrojonego pod kątem ogórka, które układamy np. w wachlarz.
PODAWANIE SUSHI
Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi, które umieszczamy w małych miseczkach.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!
3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.
Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sushi
- Wegetariańskie maki sushi
- Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
- Sushi sandwich
- Owocowe sushi
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Irlandzki chleb sodowy
- Wegańska pasta à la makrela
- Wegański łosoś z papryki
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Japońska kanapka onigirazu
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
- Sushi z banana
- GOFRY TRADYCYJNE
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
227 dni temu
Proporcje do zaprawy to jakiś żart!! Na 200 gram ryżu proporcje to : 25ml octu 15 gram cukru i 1,5 soli są to idealne proporcje reszta fajne informacje.
odpowiedz
1359 dni temu
Nie da wsię tego oglądać przez nieśmieszne żarty pani prowadzącej :(
odpowiedz
1359 dni temu
Te poobgryzane paznokcie pana Adriana są okropne. Przechodzi ochota na super jedzonko.
odpowiedz
1711 dni temu
Uwielbiam takie jedzonko
odpowiedz
1715 dni temu
Proporcje zaprawy do ryżu chyba z błędem. Z reguły na szklankę ryżu czyli 200-250 gram wchodzi 3-4 łyżki octu. Zrobiłem wg Waszego przepisu i porażka, ryż słodko kwaśny. Zabiłby cały smak ryby. Podajecie na 500gr ryżu aż 150ml (cała buteleczka) octu. Za duzo wg mnie.
odpowiedz
1722 dni temu
Jestem fanem sushi i sam trochę z nim eksperymentuję a każda możliwość nauczenia się czegoś nowego jest super! Mam jednak pytanie dotyczące 4-ech uramaki widocznych na zdjęciu i filmie ale jakby pominiętych - nie znalazłem na filmie momentu ich przygotowania. Chodzi mi o te 4 uramaki pomiędzy nigiri z tuńczykiem a rządkiem 8-iu futomaki/ów Pytanie więc ... a w zasadzie dwa - czy ten żółty rulon w środku to japoński omlet z dodatkiem sosu sojowego i cukru? .... i co jest tym zielonym wypełnieniem w środku "omleta" - po prostu ogórek? ... czy może jakaś wersja z awokado? Pozdrawiam :)
odpowiedz
1730 dni temu
Surowego łososia wcześniej mrozimy żeby sie pozbyc pasozytow?
odpowiedz
1728 dni temu
Łosoś dostępny w naszych sklepach jest już gotowy do spożycia na surowo, więc możesz go wykorzystać do przygotowania sushi.
1724 dni temu
@kuchnialidla Dlaczego zatem na opakowaniach z losoiem widnieje napis "spozyc po obroce termicznej". Czy posiadaja Panstwo innego losoia surowego "do sushi" w ofercie, o ktorym nie wiem ?
1739 dni temu
To nie jest przepis wegetariański.
odpowiedz
1739 dni temu
Oczywiście masz rację-trafił do tej kategorii przez pomyłkę. Już poprawiliśmy błąd. :) Dziękujemy za czujność
zobacz wszystkie