zobacz film Jadalne doniczki z czekolady

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

 

Przygotuj:
 

  • worek cukierniczy – 1 szt.
  • papier do pieczenia
  • blender kielichowy
  • kubeczki – 6 szt.
  • rózgę kuchenną

 

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ


Tabliczkę czekolady deserowej rozpuść w rondelku, tak by osiągnęła temperaturę maks. 45°C. Przelej czekoladę do miski i cały czas mieszając, ochłódź ją do temperatury 32°C.

KROK 1: NAPEŁNIAMY KUBECZKI CZEKOLADĄ

Każdy kubeczek napełniamy zatemperowaną czekoladą, dokładnie rozprowadzając ją po brzegach. Nadmiar czekolady wylewamy z powrotem do miski. Każdy kubeczek dostawiamy do góry dnem na papier do pieczenia. Zostawiamy kubeczki do zestalenia czekolady, na około 10-12 minut, a następnie czynność powtarzamy. Po ponownym rozprowadzeniu czekolady kubeczki z powrotem odstawiamy na papier do góry dnem na czas dalszej pracy.

 

KROK 2: KARMELIZUJEMY WIŚNIE

Na suchej, rozgrzanej patelni karmelizujemy 4 łyżki cukru. Dodajemy wiśnie z sokiem
i karmelizujemy je ok. 10-15 minut, po czym zdejmujemy z ognia.

 

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I ŚMIETANĘ

Żelatynę moczymy w wodzie ok. 5 minut. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub rondelku. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.

 

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MUS WIŚNIOWY

Wiśnie i obrane, pozbawione pestki liczi przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę i przelewamy do miski. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Stopniowo do musu ubitą śmietanę. Całość ponownie delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

 

KROK 5: KRUSZYMY CIASTECZKA

Ciasteczka kruszymy drobno przy użyciu blendera.

 

KROK 6: WYPEŁNIAMY CZEKOLADOWE DONICZKI

Doniczki wyjmujemy ostrożnie z kubeczków. Na dno każdej układamy łyżkę pokruszonych ciasteczek. Na ciasteczka, za pomocą worka cukierniczego, nakładamy mus wiśniowy. Z wierzchu ponownie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

 

KROK 7: DEKORUJEMY DONICZKI

Do każdej doniczki wkładamy listki mięty. Z truskawek wycinamy kwiatki, kiwi obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i tniemy w cienkie łódeczki. Układamy owoce w doniczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    407 dni temu
    Super pomysły bardzo się podoba super dla dzieci

    odpowiedz

  • Gość Gość
    952 dni temu
    Cudowne te doniczki 🥰 Czy czekolada odejdzie tak ładnie z większej metalowej albo szklanej formy? Marzy mi się taki tort🙃

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    951 dni temu
    Drogi Gościu, zalecamy używanie plastikowych kubeczków. Wyjęcie doniczek z metalowej lub szklanej formy może być trudniejsze i doniczki mogą pękać.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!