
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- worek cukierniczy – 1 szt.
- papier do pieczenia
- blender kielichowy
- kubeczki – 6 szt.
- rózgę kuchenną
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Tabliczkę czekolady deserowej rozpuść w rondelku, tak by osiągnęła temperaturę maks. 45°C. Przelej czekoladę do miski i cały czas mieszając, ochłódź ją do temperatury 32°C.
KROK 1: NAPEŁNIAMY KUBECZKI CZEKOLADĄ
Każdy kubeczek napełniamy zatemperowaną czekoladą, dokładnie rozprowadzając ją po brzegach. Nadmiar czekolady wylewamy z powrotem do miski. Każdy kubeczek dostawiamy do góry dnem na papier do pieczenia. Zostawiamy kubeczki do zestalenia czekolady, na około 10-12 minut, a następnie czynność powtarzamy. Po ponownym rozprowadzeniu czekolady kubeczki z powrotem odstawiamy na papier do góry dnem na czas dalszej pracy.
KROK 2: KARMELIZUJEMY WIŚNIE
Na suchej, rozgrzanej patelni karmelizujemy 4 łyżki cukru. Dodajemy wiśnie z sokiem
i karmelizujemy je ok. 10-15 minut, po czym zdejmujemy z ognia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I ŚMIETANĘ
Żelatynę moczymy w wodzie ok. 5 minut. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub rondelku. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MUS WIŚNIOWY
Wiśnie i obrane, pozbawione pestki liczi przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę i przelewamy do miski. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Stopniowo do musu ubitą śmietanę. Całość ponownie delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
KROK 5: KRUSZYMY CIASTECZKA
Ciasteczka kruszymy drobno przy użyciu blendera.
KROK 6: WYPEŁNIAMY CZEKOLADOWE DONICZKI
Doniczki wyjmujemy ostrożnie z kubeczków. Na dno każdej układamy łyżkę pokruszonych ciasteczek. Na ciasteczka, za pomocą worka cukierniczego, nakładamy mus wiśniowy. Z wierzchu ponownie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
KROK 7: DEKORUJEMY DONICZKI
Do każdej doniczki wkładamy listki mięty. Z truskawek wycinamy kwiatki, kiwi obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i tniemy w cienkie łódeczki. Układamy owoce w doniczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Bajaderka jeżyki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!

Domowe żelki owocowe
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Chłodnik z botwiny
- Babka ziemniaczana z boczkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
645 dni temu
Super pomysły bardzo się podoba super dla dzieci
odpowiedz
1191 dni temu
Cudowne te doniczki 🥰 Czy czekolada odejdzie tak ładnie z większej metalowej albo szklanej formy? Marzy mi się taki tort🙃
odpowiedz
1189 dni temu
Drogi Gościu, zalecamy używanie plastikowych kubeczków. Wyjęcie doniczek z metalowej lub szklanej formy może być trudniejsze i doniczki mogą pękać.