zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem
     

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.

Krok 1: KRUSZYMY CIASTKA

Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.

KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI

Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.

KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI

Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej oraz rum i ponownie łączymy przy użyciu miksera.

Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.

KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ

Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.

Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.

Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.

KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ

Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE

Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram