zobacz film Jeżyki bajaderki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem
     

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.

Krok 1: KRUSZYMY CIASTKA

Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.

KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI

Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.

KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI

Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej oraz rum i ponownie łączymy przy użyciu miksera.

Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.

KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ

Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.

Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.

Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.

KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ

Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE

Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    281 dni temu
    czy da się to zrobić bez robota ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    281 dni temu
    Ciasteczka możesz pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera, połączyć je z resztą składników i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Efekt powinien być podobny :)
  • Aignesann Aignesann
    240 dni temu
    Ja bym pokruszyła wałkiem jak kiedyś się robiło, jeśli nie miałabym robota. powodzenia!
  • Artek123 Artek123
    284 dni temu
    To ciastka mojego dzieciństwa. Genialny przepis. Polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!