Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.
Krok 1: KRUSZYMY CIASTKA
Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.
KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI
Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.
KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI
Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej i ponownie łączymy przy użyciu miksera.
WSKAZÓWKA! Jeśli jeżyki będą jedli tylko dorośli, wraz z polewą czekoladową możemy dodać 2 łyżki rumu.
Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.
KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ
Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.
Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.
Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.
KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ
Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE
Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.
Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!
Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!
Bajaderki – kilka słów o historii i składnikach
Bajaderki bywają nazywane bajaderami, ziemniaczkami, kartofelkami czy kulami rumowymi. To dobrze znane, ale nieco zapomniane słodkości, które w oryginalnej odsłonie powstają w dość nieoczekiwany sposób. Zatem, z pewnością zastanawiasz się, jak zrobić bajaderkę – otóż przygotowuje się je z pozostałości rozmaitych wyrobów cukierniczych. Ponadto w przepisach na bajaderki z resztek ciasta do masy dodaje się kakao, czekoladę, rum, orzeszki ziemne czy wiórki kokosowe. Niektóre przepisy dopuszczają nawet przyrządzenie bajaderki z zakalca! Jeśli kiedykolwiek przydarzy Ci się nieudana próba cukiernicza, rozważ więc zrobienie bajaderek. W ten sposób uratujesz wykorzystane składniki i nic się nie zmarnuje. To prawdziwy przysmak w duchu zero-waste!
Wiesz już, co to bajaderka. Warto więc krótko wspomnieć o okolicznościach jej powstania. Ten zaskakujący deser wymyślono w latach 20. XX wieku w Warszawie. Tak naprawdę nie do końca wiadomo, skąd wzięła się jego nazwa. Według części przekazów mogła ona powstać w ramach inspiracji operetką Emmericha Kalmana z 1921 r. zatytułowanej „Bajadera”. Jej główna, a zarazem tytułowa bohaterka to egzotyczna tancerka z haremu sułtana, która tańcem kusiła mężczyzn. Znacznie więcej niż o pochodzeniu nazwy bajaderek, wiadomo za to o tym, skąd wziął się przepis na specyficzne ciasteczka. Otóż w każdej pracowni cukierniczej od zawsze zostaje sporo skrawków ciast, pokruszonych spodów, popękanych ciasteczek czy po prostu okruchów. Wyrzucanie takiej ilości słodkości uznano w końcu za marnotrawstwo i tak powstały znane do dziś kule ze sporym dodatkiem czekolady i rumu. Co ciekawe, mistrzowie cukiernictwa pozytywnie wypowiadają się o tych nietypowych smakołykach. Ale pod jednym warunkiem! Podkreślają oni, że składniki, które do nich trafią, muszą reprezentować najwyższą jakość. Pamiętaj o tym zwłaszcza podczas zakupu masła.
Nasz przepis na bajaderkę nie zakłada wykorzystania końcówek ciast, ale jeśli takimi dysponujesz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ich użyć. Paweł Małecki potwierdza, że kulki z resztek ciasta czy ciastek wyśmienicie smakują. Końcówki biszkoptów, muffinek oraz innych słodkości, których nie masz zamiaru zjeść solo, mogą trafić do ciasta na bajaderki. Nie dysponujesz takimi zapasami? Wobec tego trzymaj się przepisu, w którym za charakterystyczny smak deseru odpowiada połączenie biszkoptów, dwóch rodzajów masy marcepanowej, posypki czekoladowej oraz czekolady deserowej.
Niezależnie od tego, co wykorzystasz w swoich bajaderkach, musisz zadbać o dokładne wymieszanie wszystkich składników. Ciastka powinny zostać dokładnie rozdrobnione i połączyć się w gładką, łatwą w kształtowaniu masę. W uzyskaniu idealnej struktury pomoże Ci masło, dynia hokkaido, jak również suszone morele. Przy czym Paweł podpowiada, że nie stanie się nic złego, kiedy zrezygnujesz z musu na rzecz innego produktu, który bardziej Ci odpowiada. Jego propozycja to dowolna konfitura, powidła czy dżem. Poza tym to naprawdę proste bajaderki, z którymi poradzisz sobie nawet bez dużego doświadczenia w dziedzinie domowych wypieków. Co prawda, ich przygotowanie nie trwa najkrócej, ponieważ całość prac zajmie Ci mniej więcej godzinę. Zapewniamy jednak, że warto! Zresztą 40 minut ze wspomnianego czasu zabiera przygotowanie dyni, która podczas pieczenia mięknie i zyskuje charakterystyczny smak. Ponadto mus z dyni świetnie pasuje również do innych ciast, gofrów, naleśników oraz sprawdza się jako samodzielny deser. Jeżeli lubisz dynię i masz w zapasie trochę czasu, nie rezygnuj z musu! Szczególnie że możesz przygotować go nieco więcej i wykorzystać do innych przysmaków.
A skoro już wspomnieliśmy o musie – nie bez powodu w przepisie na bajaderkę pojawiła się właśnie dynia hokkaido. To odmiana ceniona za delikatny smak i uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jej miąższ świetnie współgra z różnymi składnikami, co czyni ją popularnym wyborem w sezonie jesiennym. Co więcej, w porównaniu do niektórych odmian dyni, hokkaido ma słodki, wyjątkowo łagodny smak, co czyni ją świetnym dodatkiem zarówno do słodyczy, jak i wytrawnych dań. Jej miąższ jest przyjemnie gładki i kremowy, dlatego może okazać się przystępniejsza dla osób, które nie przepadają za intensywnym, nieco gorzkawym smakiem, często spotykanym w innych odmianach dyni. Hokkaido ma również bardzo przyjemny aromat. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wypełni kuchnię prawdziwym zapachem jesieni! Zresztą prezentowany przepis na jeże z bajaderek idealnie wpisuje się w jesienną aurę. W ostateczności możesz jednak zastąpić ją inną dynią. W przepisie na kulki bajaderki sprawdzą się odmiany o podobnej strukturze.
Co jeszcze wyróżnia ten przepis na bajaderki? Paweł Małecki proponuje Ci przyrządzić je w formie uroczych jeżyków. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli! Właśnie do jeżyków potrzebujesz marcepanu, który skryje pyszne wnętrze w postaci masy z bajaderek. Z kolei osoby, które nie przepadają za smakiem marcepanu, mogą z niego zrezygnować i postawić na pyszne kulki w wersji solo.
Prosty przepis na bajaderki – o czym pamiętać podczas ich przygotowania?
Przygotowując domowe bajaderki, zachowaj ostrożność podczas roztapiania czekolady. Paweł Małecki radzi połączyć masło z czekoladą w rondelku. Jeśli jednak obawiasz się, że coś może pójść nie tak, skorzystaj z innej metody. Dobry sposób na roztapianie czekolady to kąpiel wodna. W tym celu umieść kostki czekolady oraz masło w misce nad kąpielą z gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Cały czas mocno mieszaj składniki, aż całkowicie się rozpuszczą. Możesz również umieścić kawałki czekolady oraz masła w mikrofalówce. W tym przypadku polecamy rozpuszczać czekoladę w krótkich interwałach (ok. 20-30 sekund) na średniej mocy mikrofalówki. Przy czym najlepiej co jakiś czas otwierać urządzenie, aby zamieszczać składniki. Czekolada może nadtopić się jeszcze trochę po wyjęciu z mikrofalówki, więc uważaj, aby jej nie przegrzać.
Omawiany przepis bez pieczenia na bajaderki nie wymaga od Ciebie użycia piekarnika (poza musem z dyni – chyba że z niego zrezygnujesz). Musisz za to pamiętać, aby umieścić kulki z pysznej masy w lodówce. Jej schłodzenie czyni ją bardziej zwartą i łatwiejszą do formowania. Pomaga to w utrzymaniu kształtu oraz zapobiega rozpływaniu się masy podczas formowania. Co więcej, wiele deserów, w tym bajaderki, smakuje lepiej, gdy mają chwilę na „dojście” przed podaniem. Czas pozwala przegryźć się składnikom, co może poprawić ogólny smak deseru.
A co z kwestią alkoholu w ciastkach? Jako że to bajaderka dla dzieci, należy z niego zrezygnować. Dla pogłębienia smaku deseru możemy dodać aromat rumowy. W ten sposób uzyskamy smak, jaki najczęściej mają bajaderki dostępne w cukierniach. Warto też rozważyć zmniejszenie dodatku cukru, który w diecie dzieci powinniśmy ograniczać.
Na koniec musimy wspomnieć o jeszcze jednej kwestii. Ile bajaderka ma kcal? Wartość energetyczna na 1 porcję wynosi 652,7 kcal, zatem nie da się ukryć, że to całkiem sporo. Jednak warto skusić się na choć jedną porcję ze względu na wyśmienity smak!
Oczywiście ten prosty przepis na bajaderkę w jesiennej odsłonie to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. Wśród wielu pomysłów z naszej kolekcji znajdziesz także inne wyjątkowe propozycje dla dzieci, w tym urocze muffinki jednorożce, korzenne ciasteczka na Halloween, lizaki w kształcie reniferów bądź zaskakujące trufle z wróżbą. Zacznij jednak od przyrządzenia ciasta na bajaderki! Zapewniamy, że na pewno sobie z nim poradzisz, a efekt przerośnie Twoje oczekiwania. Dobry pomysł to również przygotowanie prawdziwie jesiennej kompozycji smaków. Wśród przepisów Kuchni Lidla znalazły się m.in. ciastka w kształcie listków, z którymi jesienne słodycze na dobre rozgoszczą się w Twojej kuchni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1446 dni temu
czy da się to zrobić bez robota ?
odpowiedz
1446 dni temu
Ciasteczka możesz pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera, połączyć je z resztą składników i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Efekt powinien być podobny :)
1405 dni temu
Ja bym pokruszyła wałkiem jak kiedyś się robiło, jeśli nie miałabym robota. powodzenia!
1449 dni temu
To ciastka mojego dzieciństwa. Genialny przepis. Polecam.
odpowiedz