
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.
Krok 1: KRUSZYMY CIASTKA
Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.
KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI
Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.
KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI
Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej oraz rum i ponownie łączymy przy użyciu miksera.
Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.
KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ
Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.
Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.
Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.
KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ
Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE
Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Komentarze (4)
1016 dni temu
czy da się to zrobić bez robota ?
odpowiedz
1016 dni temu
Ciasteczka możesz pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera, połączyć je z resztą składników i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Efekt powinien być podobny :)
975 dni temu
Ja bym pokruszyła wałkiem jak kiedyś się robiło, jeśli nie miałabym robota. powodzenia!
1019 dni temu
To ciastka mojego dzieciństwa. Genialny przepis. Polecam.
odpowiedz
zobacz wszystkie