Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papilotki
- robot wielofunkcyjny
- rękawy cukiernicze
- sitko o drobnych oczkach
- formę do muffinek
- wycinaki w kształcie łezek
- wałek
- folię spożywczą
- mały pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy żółtka, ubijamy chwilę i dodajemy kolejno: miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Gotową masę dzielimy na pół i umieszczamy w osobnych miskach. Jedną połowę łączymy z maślanką, do drugiej dodajemy zmiksowane i przetarte przez sito owoce leśne. Mieszamy.
Krok 2: Szprycujemy ciasto i pieczemy muffinki
Białe ciasto szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
W drugim rękawie umieszczamy różowe ciasto i szprycujemy je do form tak, by kolory się połączyły.
Muffinki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 175°C. Gdy będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota z dodatkiem bitej śmietany w proszku. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.
Krok 4: Przygotowujemy dekoracje z masy cukrowej
Z połowy białej masy cukrowej formujemy kulki, które następnie wałkujemy na desce, tworząc podłużny, zaostrzony na końcach kształt. Składamy go na pół, a końce zwijamy ciasno w spiralę. Podstawę odcinamy, by skrócić róg.
Drugą część masy cukrowej dzielimy na pół. Jedną połowę zagniatamy ze zmiksowanymi i przetartymi przez sito owocami leśnymi.
Na blacie podsypanym cukrem pudrem przesianym przez sito, rozwałkowujemy obie części masy i wycinamy z nich łezki. Białe łezki sklejamy z różowymi, tworząc uszy jednorożca.
Krok 5: Przygotowujemy dekoracje z masy cukrowej
Wystudzone muffinki umieszczamy w papilotkach. Połowę schłodzonego kremu przekładamy do osobnej miski. Dodajemy zmiksowane i przetarte przez sito owoce leśne. Mieszamy.
Warstwy białego i różowego kremu nakładamy naprzemiennie na płat folii spożywczej. Folię zawijamy z obu stron, tworząc wałek. Obcinamy jeden koniec, a wałek umieszczamy w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki.
Krem szprycujemy dookoła muffinki. Uszy z masy cukrowej umieszczamy w warstwie kremu. Muffinki dekorujemy rogami pokrytymi złotym pudrem, który nakładamy za pomocą pędzelka.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!
Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Panforte
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Sernik czekoladowy
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Kresowe kluski z makiem
- Zupa fasolowa
- Pancakesy faszerowane jabłkiem
- Ciasto marchewkowe
- Spanakopita
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Owsiany placek z rabarbarem
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Kumpir w stylu greckim
- Ceviche z tuńczyka w puszce
- Comber z jelenia
- Monogram cake
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Zupa migdałowa
- Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
- Gryczane pierogi z bobem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
604 dni temu
bardzo fajne polecamy
odpowiedz
2155 dni temu
Przepiękne i na pewno przepyszne. Moje córki są zachwycone
odpowiedz
2155 dni temu
Polecamy ich przygotowanie! :)
2203 dni temu
Wszystko fajnie, ale bita śmietana rozpuszcza masę cukrową, więc ładnie to nie będzie po godzinie wyglądało.
odpowiedz
2224 dni temu
jak można zrobić masę cukrową?
odpowiedz
2223 dni temu
Borówko, polecamy gotową masę cukrową, którą możesz kupić w Lidlu podczas tygodnia Backen :) Jeśli chcesz samodzielnie wykonać taką masę, potrzebujesz: cukru pudru, żelatyny, glukozy, wody i wybranego ekstraktu.
2216 dni temu
Bardzo polecam, przetestowany, łatwy i szybki! https://www.youtube.com/watch?v=ihfHOYpU6BA
2226 dni temu
Chcecie mnie utuczyć tymi pysznościami, ale ja zajadam Wasze słodkości zachowując dobrą figurę! Eva z Tarnowa
odpowiedz
2229 dni temu
Bomba panie Pawle!!! Dzięki!!!
odpowiedz