zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papilotki
  • robot wielofunkcyjny
  • rękawy cukiernicze
  • sitko o drobnych oczkach
  • formę do muffinek
  • wycinaki w kształcie łezek
  • wałek
  •  folię spożywczą
  • mały pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy żółtka, ubijamy chwilę i dodajemy kolejno: miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż składniki się połączą.

Gotową masę dzielimy na pół i umieszczamy w osobnych miskach. Jedną połowę łączymy z maślanką, do drugiej dodajemy zmiksowane i przetarte przez sito owoce leśne. Mieszamy.

Krok 2: Szprycujemy ciasto i pieczemy muffinki

Białe ciasto szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.

W drugim rękawie umieszczamy różowe ciasto i szprycujemy je do form tak, by kolory się połączyły.

Muffinki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 175°C. Gdy będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: Przygotowujemy krem

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota z dodatkiem bitej śmietany w proszku. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.

Krok 4: Przygotowujemy dekoracje z masy cukrowej

Z połowy białej masy cukrowej formujemy kulki, które następnie wałkujemy na desce, tworząc podłużny, zaostrzony na końcach kształt. Składamy go na pół, a końce zwijamy ciasno w spiralę. Podstawę odcinamy, by skrócić róg.

Drugą część masy cukrowej dzielimy na pół. Jedną połowę zagniatamy ze zmiksowanymi i przetartymi przez sito owocami leśnymi.

Na blacie podsypanym cukrem pudrem przesianym przez sito, rozwałkowujemy obie części masy i wycinamy z nich łezki. Białe łezki sklejamy z różowymi, tworząc uszy jednorożca.

Krok 5: Przygotowujemy dekoracje z masy cukrowej

Wystudzone muffinki umieszczamy w papilotkach. Połowę schłodzonego kremu przekładamy do osobnej miski. Dodajemy zmiksowane i przetarte przez sito owoce leśne. Mieszamy.

Warstwy białego i różowego kremu nakładamy naprzemiennie na płat folii spożywczej. Folię zawijamy z obu stron, tworząc wałek. Obcinamy jeden koniec, a wałek umieszczamy w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki.

Krem szprycujemy dookoła muffinki. Uszy z masy cukrowej umieszczamy w warstwie kremu. Muffinki dekorujemy rogami pokrytymi złotym pudrem, który nakładamy za pomocą pędzelka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Kasia Kasia
    45 dni temu
    Wszystko fajnie, ale bita śmietana rozpuszcza masę cukrową, więc ładnie to nie będzie po godzinie wyglądało.

    odpowiedz

  • borówka borówka
    66 dni temu
    jak można zrobić masę cukrową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Borówko, polecamy gotową masę cukrową, którą możesz kupić w Lidlu podczas tygodnia Backen :) Jeśli chcesz samodzielnie wykonać taką masę, potrzebujesz: cukru pudru, żelatyny, glukozy, wody i wybranego ekstraktu.
  • Nela Nela
    58 dni temu
    Bardzo polecam, przetestowany, łatwy i szybki! https://www.youtube.com/watch?v=ihfHOYpU6BA
  • Gość Gość
    68 dni temu
    Chcecie mnie utuczyć tymi pysznościami, ale ja zajadam Wasze słodkości zachowując dobrą figurę! Eva z Tarnowa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    71 dni temu
    Bomba panie Pawle!!! Dzięki!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram