
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- silikonową formę do żelków misiów (lub inną formę do żelków o dowolnym kształcie)
- pipetę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW
Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.
Do syropu malinowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy.
Krok 2: ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ
Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.
Krok 3: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.
Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do miseczki. Odstawiamy do przestygnięcia. Analogicznie postępujemy z pomarańczową żelatyną.
Krok 4: WYPEŁNIAMY FORMY
Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.
Krok 5: SCHŁADZAMY ŻELKI
Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.
Zestalone żelki delikatnie wyjmujemy z foremek.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sos kurkowy
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Chlebek bananowy
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Wegańskie placki z cukinii
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Krewetki w tempurze
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
791 dni temu
nie wiem czy to wina formy czy przepisu, ale jak wyciągam żelki to sie rozwalają, pękają, przyklejają się. smarowaliście czymś forme?
odpowiedz
789 dni temu
Nie smarowaliśmy niczym formy. Jeśli użyłeś formy silikonowej nie powinno być kłopotu z wyjmowaniem żelek.
862 dni temu
A gdzie ten cukier ? Do soku pomarańczowego?
odpowiedz
862 dni temu
Cukier lub inny słodzik możesz dodać opcjonalnie, najlepiej w momencie rozpuszczania żelatyny, aby także się rozpuścił.
906 dni temu
Ale to wyjdą galaretki a nie żelki....
odpowiedz
1085 dni temu
Taka porcja naprawdę ma 43 gramy białka? Czy yo jakiś błąd?
odpowiedz
1082 dni temu
Skonsultowaliśmy tę kwestię z naszą dietetyczką i w tabeli nie ma błędu — porcja żelek ma 43 g białka. Mimo wszystko bardzo dziękujemy za uwagę :)
1028 dni temu
żelatyna ma w sobie białko
990 dni temu
Żelatyna to samo białko więc prawda.
1872 dni temu
Jak długo takie żelki można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce ?
odpowiedz
1871 dni temu
Rekomendujemy, by przechowywać je w lodówce, do 3-4 dni.
zobacz wszystkie