zobacz film Domowe żelki owocowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • silikonową formę do żelków misiów (lub inną formę do żelków o dowolnym kształcie)
  • pipetę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW

Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.

Do syropu malinowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy.

Krok 2: ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ

Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.

Krok 3: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.

Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do miseczki. Odstawiamy do przestygnięcia. Analogicznie postępujemy z pomarańczową żelatyną.

Krok 4: WYPEŁNIAMY FORMY

Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.

Krok 5: SCHŁADZAMY ŻELKI

Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.

Zestalone żelki delikatnie wyjmujemy z foremek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    64 dni temu
    Taka porcja naprawdę ma 43 gramy białka? Czy yo jakiś błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    61 dni temu
    Skonsultowaliśmy tę kwestię z naszą dietetyczką i w tabeli nie ma błędu — porcja żelek ma 43 g białka. Mimo wszystko bardzo dziękujemy za uwagę :)
  • Gość Gość
    7 dni temu
    żelatyna ma w sobie białko
  • H H
    850 dni temu
    Jak długo takie żelki można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    850 dni temu
    Rekomendujemy, by przechowywać je w lodówce, do 3-4 dni.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!