zobacz film Domowe żelki owocowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • silikonową formę do żelków misiów (lub inną formę do żelków o dowolnym kształcie)
  • pipetę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW

Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.

Do syropu malinowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy.

Krok 2: ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ

Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.

Krok 3: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.

Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do miseczki. Odstawiamy do przestygnięcia. Analogicznie postępujemy z pomarańczową żelatyną.

Krok 4: WYPEŁNIAMY FORMY

Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.

Krok 5: SCHŁADZAMY ŻELKI

Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.

Zestalone żelki delikatnie wyjmujemy z foremek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gościu Gościu
    573 dni temu
    nie wiem czy to wina formy czy przepisu, ale jak wyciągam żelki to sie rozwalają, pękają, przyklejają się. smarowaliście czymś forme?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    571 dni temu
    Nie smarowaliśmy niczym formy. Jeśli użyłeś formy silikonowej nie powinno być kłopotu z wyjmowaniem żelek.
  • Gość Gość
    644 dni temu
    A gdzie ten cukier ? Do soku pomarańczowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    644 dni temu
    Cukier lub inny słodzik możesz dodać opcjonalnie, najlepiej w momencie rozpuszczania żelatyny, aby także się rozpuścił.
  • Gość Gość
    688 dni temu
    Ale to wyjdą galaretki a nie żelki....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    867 dni temu
    Taka porcja naprawdę ma 43 gramy białka? Czy yo jakiś błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    864 dni temu
    Skonsultowaliśmy tę kwestię z naszą dietetyczką i w tabeli nie ma błędu — porcja żelek ma 43 g białka. Mimo wszystko bardzo dziękujemy za uwagę :)
  • Gość Gość
    810 dni temu
    żelatyna ma w sobie białko
  • Gość Gość
    772 dni temu
    Żelatyna to samo białko więc prawda.
  • H H
    1654 dni temu
    Jak długo takie żelki można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1653 dni temu
    Rekomendujemy, by przechowywać je w lodówce, do 3-4 dni.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!