Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- robot wielofunkcyjny
Strudel
Do miski miksera wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C), olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy w mikserze do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając, powoli dodajemy resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy w folię. Pozostawiamy na mniej więcej godzinę (godzinę i 10 minut) w temperaturze pokojowej.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę. Biszkopty mielimy i stopniowo dodajemy do owoców, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję nadzienia. Doprawiamy cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Całość mieszamy.
Na blacie rozkładamy obrus i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy, następnie delikatnie rozciągamy na stole – maksymalnie jak się da. Kropimy obficie roztopionym masłem. Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu. Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle). Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem. Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Pieczemy około 10 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Sos
Mleko i śmietankę doprowadzamy do zagotowania. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do miski stopniowo przelewamy gorące mleko i śmietankę. Sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, obserwujemy, jak zmienia się konsystencja (sos powinien być aksamitny). Nie doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Można podawać na ciepło i zimno.
Jak podawać
Strudel wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym i gałką lodów śmietankowych.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta Tatin
- Torcik bezowy z owocami
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Kabanosy w cieście
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Kremówki
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Potrawka z kurczaka z fasolą
- Tarta flambee
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Krewetki w cieście
- Ciastka pisanki
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Cytryny z miodem i rumem
- Ekspresowy shake i smoothie
- Słoneczna tarta brzoskwiniowa
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Spaghetti z wołowym ragu
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Kolorowa sałatka w słoiku
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
3958 dni temu
Poniższy komentarz kierowany do ZDEGUSTOWANEJ..
odpowiedz
3958 dni temu
Strudel zrobiony, był pyszny. Oczywiście pierwszego dnia był twardy lecz na drugi dzień juz super. A co do oburzonej Pani niżej: mąkę lepiej dodawać stopniowo, każda mąka ma inną wilgotność, ja użyłam mniej niz 500g. Jeżeli dałaś mniej lub wiecej i źle wyrabiałaś to nie dziw się, że nie było elastyczne. Ahhh. a tak wgl. ciasto na strudel lepiej wyrabiać ręką, wtedy można poczuć konsystencje ciasta.
odpowiedz
3965 dni temu
* oczywiście w poprzednim komentarzu chodziło mi o mąkę ziemniaczaną ;)
odpowiedz
3966 dni temu
Ostatnio robiłam tę struclę i miałam problem z rozciąganiem, ciasto było za mało elastyczne. Po upieczeniu było bardzo kruche, prawie nie dało się kroić, natomiast dopiero następnego dnia wszystko pięknie namiękło i znikło w przeciągu paru godzin. Jednak co zrobiłam nie tak? Za mało mąki kukurydzianej? Za mało wody?
odpowiedz
4039 dni temu
Mnie tez strudel nie wyszedł wg tego przepisu. Ciasto wyszło z wierzchu bardzo twarde, wręcz nie do przegryzienia, natomiast wewnątrz, pod kolejnymi warstwami - surowe. Zdegustowana. Bardzo.
odpowiedz
4102 dni temu
dlaczego nie ma filmiku, czyżby kucharz miał coś do ukrycia
odpowiedz
4134 dni temu
Zdegustowana, zanim zaczniesz wylewać żale na forum, proponuję zapoznać się z podstawami ortografii. Bo w przeciwnym razie bardziej niż na tym, co chcesz przekazać, człowiek skupia się na tym, że katujesz jego oczy "nie" pisanym w cały świat...
odpowiedz
4199 dni temu
Do Zdegustowanej: najwidoczniej coś zrobiłaś nie tak, właśnie dzisiaj wykonałem strudel z tego przepisu i wyszedł piękny. Nie miałem żadnych problemów przy jego wykonaniu. Wszystko poszło tak jak w filmiku. Pozdrawiam!
odpowiedz
4200 dni temu
Nie mam pojęcia kto pisze te wszystkie pochlebne komentarze. Zrobiłam wiele dań i ciast z przepisów kuchni lidla i wszystkie mniej lub bardziej się udawały. Natomiast z tym przepisem od początku było coś niewporządku. Ciasto okleiło młynek i prawie spaliło mikser no i oczywiście później "rozlało się" na obrusie. Mimo iż wszystko wg przepisu i filmiku było dokładnie zrobione. Stracone 2h i obrus do wyrzucenia. NIEPOLECAM!
odpowiedz
4225 dni temu
mistrzostwo świata! podziwiam umiejętność pracy z tym ciastem...
odpowiedz
4228 dni temu
A te 500 - 700g mąki dodajemy do ciasta czy to jest przeznaczone również na posypanie blatu?
odpowiedz
4240 dni temu
Udało się. Było to moje drugie ciasto. Jest bardzo bardzo pyszne.Polecam
odpowiedz
4241 dni temu
super przepisy
odpowiedz
4243 dni temu
OMG, ale pysznie to wygląda! Aż mi ślinka cieknie! :)
odpowiedz
4244 dni temu
EGoIST, warstwa ciasta jest bardzo cieniutka dlatego proponujemy piec właśnie 1o minut tak, jak zaleca nasz Cukiernik. Można oczywiście wydłużyć czas pieczenia, jeśli uznasz, że ciasto potrzebuje jeszcze troszkę "posiedzieć" w piecu. Życzmy udanego wypieku i smacznego!
odpowiedz
4244 dni temu
Michale, najlepszy będzie zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Życzymy udanego pieczenia i smacznego!
odpowiedz
4246 dni temu
Fantastyczny prowadzący! Z pewnością wypróbuję przepis ;)
odpowiedz
4246 dni temu
Uwielbiam jabłka w róznych daniach - na słodko, byle było dużo owoców. Przepis świetny, uwielbiam tego kto go pisał - po raz pierwszy od niepamiętnych czasów czytam że potzrebna jest porcja ~RODZYNKÓW~!!!!!!!!!!!!! Dzięki!
odpowiedz
4246 dni temu
no właśnie inne przepisy mówią o 35- 40 min to spora różnica
odpowiedz
4246 dni temu
Piec około 10 minut? tylko 10 minut w piecu ?
odpowiedz
4247 dni temu
Jaki olej najlepiej użyć?
odpowiedz
4247 dni temu
Dawno nie robiłam strucli,chętnie wypróbuję ten przepis z żurawiną ,podejrzewam że będzie pyszna:)
odpowiedz
4247 dni temu
Dlaczego nie ma już ulotek z przepisami Pana Pawła w markecie?
odpowiedz
zobacz wszystkie