Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko
- keksówkę
- dzieżę lub misę
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem na płynną masę. Suche składniki ciasta łączymy w misie i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem.
Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut przy użyciu miksera, jednocześnie dolewając sok odsączony z cukinii. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy całość.
Na desce oprószonej mąką z ciasta formujemy kulkę. Przekładamy ją do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 25-30 minut.
Krok 3: DOPRAWIAMY i UGNIATAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto łączymy na desce oprószonej mąką z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, startą i odsączoną z soku cukinią oraz bazylią. Ugniatamy, aż składniki się połączą.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką keksówki, tak by wypełniało ją do ⅔ wysokości. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Krok 4: PIECZEMY CHLEB
Chleb pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Gotowy chleb odstawiamy do ostygnięcia. Gdy odparuje, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z wybranymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!
Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany burger teksański
- Kanapki według Karola Okrasy
- Pasztet z krewetek i łososia
- Rogaliki z makiem
- Bagietka capresse
- Owsianka z musem jabłkowym
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Burgery z tofu
- Chlebek bezglutenowy, ryżowy
- Brownie z malinami
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Pizza bianca z kurkami
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Spaghetti z wołowym ragu
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Tort malinowy
Komentarze (8)
1192 dni temu
Jaka duża keksówka?
odpowiedz
1191 dni temu
Karol korzystał z keksówki o wymiarach 32x14 cm
1758 dni temu
Czy można czymś zastąpić otręby?
odpowiedz
1757 dni temu
Możesz je pominąć, albo dać w ich miejsce mąkę :)
2065 dni temu
Czy jakas maka bezglutenowa sie nada?
odpowiedz
2064 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować z mąką gryczaną lub kukurydzianą. Każda mąka ma jednak inne właściwości i trudno przewidzieć, jak zachowa się w tym wypieku. Zwłaszcza, że chlebek cukiniowy z przepisu Karola powinien wyjść dość mokry, podobny do ciasta marchewkowego. Kontroluj konsystencję ciasta i koniecznie daj znać, jak wyszło! :)
2065 dni temu
Ile ma być cukinii w gramach?
odpowiedz
2065 dni temu
Około 800-1000 g.