Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko
- keksówkę
- dzieżę lub misę
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem na płynną masę. Suche składniki ciasta łączymy w misie i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem.
Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut przy użyciu miksera, jednocześnie dolewając sok odsączony z cukinii. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy całość.
Na desce oprószonej mąką z ciasta formujemy kulkę. Przekładamy ją do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 25-30 minut.
Krok 3: DOPRAWIAMY i UGNIATAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto łączymy na desce oprószonej mąką z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, startą i odsączoną z soku cukinią oraz bazylią. Ugniatamy, aż składniki się połączą.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką keksówki, tak by wypełniało ją do ⅔ wysokości. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Krok 4: PIECZEMY CHLEB
Chleb pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Gotowy chleb odstawiamy do ostygnięcia. Gdy odparuje, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z wybranymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!
Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1427 dni temu
Jaka duża keksówka?
odpowiedz
1426 dni temu
Karol korzystał z keksówki o wymiarach 32x14 cm
1992 dni temu
Czy można czymś zastąpić otręby?
odpowiedz
1992 dni temu
Możesz je pominąć, albo dać w ich miejsce mąkę :)
2300 dni temu
Czy jakas maka bezglutenowa sie nada?
odpowiedz
2299 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować z mąką gryczaną lub kukurydzianą. Każda mąka ma jednak inne właściwości i trudno przewidzieć, jak zachowa się w tym wypieku. Zwłaszcza, że chlebek cukiniowy z przepisu Karola powinien wyjść dość mokry, podobny do ciasta marchewkowego. Kontroluj konsystencję ciasta i koniecznie daj znać, jak wyszło! :)
2300 dni temu
Ile ma być cukinii w gramach?
odpowiedz
2300 dni temu
Około 800-1000 g.