Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko
- keksówkę
- dzieżę lub misę
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem na płynną masę. Suche składniki ciasta łączymy w misie i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem.
Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut przy użyciu miksera, jednocześnie dolewając sok odsączony z cukinii. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy całość.
Na desce oprószonej mąką z ciasta formujemy kulkę. Przekładamy ją do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 25-30 minut.
Krok 3: DOPRAWIAMY i UGNIATAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto łączymy na desce oprószonej mąką z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, startą i odsączoną z soku cukinią oraz bazylią. Ugniatamy, aż składniki się połączą.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką keksówki, tak by wypełniało ją do ⅔ wysokości. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Krok 4: PIECZEMY CHLEB
Chleb pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Gotowy chleb odstawiamy do ostygnięcia. Gdy odparuje, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z wybranymi dodatkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Spaghetti carbonara
- Przekąski sylwestrowe
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
1746 dni temu
Jaka duża keksówka?
Odpowiedz
1745 dni temu
Karol korzystał z keksówki o wymiarach 32x14 cm
2312 dni temu
Czy można czymś zastąpić otręby?
Odpowiedz
2311 dni temu
Możesz je pominąć, albo dać w ich miejsce mąkę :)
2619 dni temu
Czy jakas maka bezglutenowa sie nada?
Odpowiedz
2618 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować z mąką gryczaną lub kukurydzianą. Każda mąka ma jednak inne właściwości i trudno przewidzieć, jak zachowa się w tym wypieku. Zwłaszcza, że chlebek cukiniowy z przepisu Karola powinien wyjść dość mokry, podobny do ciasta marchewkowego. Kontroluj konsystencję ciasta i koniecznie daj znać, jak wyszło! :)
2619 dni temu
Ile ma być cukinii w gramach?
Odpowiedz
2619 dni temu
Około 800-1000 g.