zobacz film Chlebek cukiniowy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o grubych oczkach
  • sitko
  • keksówkę
  • dzieżę lub misę
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: ODSĄCZAMY CUKINIĘ

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem na płynną masę. Suche składniki ciasta łączymy w misie i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem.

Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut przy użyciu miksera, jednocześnie dolewając sok odsączony z cukinii. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy całość.

Na desce oprószonej mąką z ciasta formujemy kulkę. Przekładamy ją do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 25-30 minut.

Krok 3: DOPRAWIAMY i UGNIATAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto łączymy na desce oprószonej mąką z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, startą i odsączoną z soku cukinią oraz bazylią. Ugniatamy, aż składniki się połączą.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką keksówki, tak by wypełniało ją do ⅔ wysokości. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Krok 4: PIECZEMY CHLEB

Chleb pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut.

Gotowy chleb odstawiamy do ostygnięcia. Gdy odparuje, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z wybranymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1427 dni temu
    Jaka duża keksówka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1426 dni temu
    Karol korzystał z keksówki o wymiarach 32x14 cm
  • Gość Gość
    1992 dni temu
    Czy można czymś zastąpić otręby?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1992 dni temu
    Możesz je pominąć, albo dać w ich miejsce mąkę :)
  • Gość Gość
    2300 dni temu
    Czy jakas maka bezglutenowa sie nada?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2299 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spróbować z mąką gryczaną lub kukurydzianą. Każda mąka ma jednak inne właściwości i trudno przewidzieć, jak zachowa się w tym wypieku. Zwłaszcza, że chlebek cukiniowy z przepisu Karola powinien wyjść dość mokry, podobny do ciasta marchewkowego. Kontroluj konsystencję ciasta i koniecznie daj znać, jak wyszło! :)
  • Gość Gość
    2300 dni temu
    Ile ma być cukinii w gramach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2300 dni temu
    Około 800-1000 g.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!