
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę do pieczenia o wymiarach 17 x 27 cm
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
- tarkę
Przygotowanie
Krok 1: Gotujemy makaron
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron orzo przez 8 minut. Odcedzamy i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy formę
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół). Formę do pieczenia o wymiarach 17 × 27 cm smarujemy tłuszczem (np. olejem) i wykładamy papierem do pieczenia, zostawiając ok. 5 cm zapasu po bokach.
Krok 3: Mieszamy składniki
Do dużej miski przekładamy startą na tarce o grubych oczkach, dobrze odciśniętą cukinię, makaron, startą skórkę z cytryny, połowę startego na drobnych oczkach sera halloumi, posiekaną dymkę, suszone pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę, starty drobno parmezan, posiekaną drobno natkę i rozbełtane jajka.
Mieszamy. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy aż do połączenia składników.
Krok 4: Pieczemy
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pozostałym startym na drobnych oczkach halloumi. Pieczemy przez 45 minut, aż masa się zetnie i wierzch się zrumieni. Po upieczeniu studzimy w formie 15 minut. Kroimy na 8 porcji.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
11 dni temu
Co to znaczy “dobrze odcisnieta” cukinie?
Odpowiedz
11 dni temu
Oznacza to startą na tarce cukinię, którą w dłoniach lub przez gazę odcisnęliśmy z nadmiaru wody.