Serowe bułeczki z airfryera

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • tarkę o drobnych oczkach
  • bawełnianą ściereczkę
  • papier do pieczenia
  • airfryera z koszem o pojemności 2,2 l

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki przechowuj poza lodówką, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową. Mleko i wodę podgrzej, aby w momencie użycia były letnie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mleko łączymy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i letnią wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym z założoną końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po ok. 3 minutach wyrabiania do ciasta dodajemy miękkie masło. Ciasto dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy starty cheddar na tarce o drobnych oczkach i oregano. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

KROK 3: FORMUJEMY BUŁECZKI

Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 podobnej wielkości kulek (ok. 47 g każda). Następnie układamy je w odstępach w koszu airfryera wyłożonym papierem do pieczenia, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło.

KROK 4: PIECZEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez ok. 10-12 minut w airfryerze rozgrzanym do temp. 180°C. Masło roztapiamy i smarujemy nim gotowe serowe bułeczki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!