Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- robot kuchenny z końcówką haka
- blachę o wymiarach 24 x 28 cm
- papier do pieczenia
- trzepaczkę
- wałek
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mleko wraz z masłem lekko podgrzewamy (tak by można ich było dotknąć palcem – zbyt gorące mleko sprawi, że drożdże nie będą pracować).
Do misy robota wlewamy podgrzane mleko, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą robota z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto musi być jednolite i gładkie. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm.
W miseczce mieszamy cukier, cynamon i kawę. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy miękkie masło, a następnie oprószamy całość przygotowaną mieszanką.
Krok 3: ZWIJAMY ROLLSY
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Kroimy na 9 równych kawałków. Rollsy układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: SMARUJEMY ROLLSY KREMEM
Serek ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy kremem jeszcze ciepłe rollsy. Na koniec całość delikatnie oprószamy kawą rozpuszczalną
Zobacz podobne
przepisy
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!
Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
Cynamonki, czyli bułeczki cynamonowe z kawową nutką
Chrupiący i smakowity pomysł na drugie śniadanie, podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi… a nawet słodkie co nieco bez okazji. Nietuzinkowe połączenie cynamonu i kawy, które pokochają miłośniczki i miłośnicy pomysłowych przysmaków. Poznaj cynamonki, czyli bułeczki cynamonowe, które poleca Kinga Paruzel, a z nią cała Kuchnia Lidla!
Na początku powiedzmy coś o historii cynamonek. Słodycze te cieszą się szczególną popularnością w centralnej i północnej Europie. Możesz natrafić na nie podczas pobytu w którymś z krajów Skandynawii, ale też w Austrii, Szwajcarii czy w Niemczech. W poszczególnych krajach cynamonki mają swoje tradycyjne nazwy. W Szwecji – kanelbullar. W Danii – podobnie, ale jednak nieco inaczej, bowiem kanelsnegl. Musisz wiedzieć, że cynamonki są wyjątkowo silnie związane z kulturą północnej Europy. W Szwecji 4 października świętuje się Dzień Bułeczki Cynamonowej. Warto wiedzieć, że w Skandynawii istnieje coś takiego jak kultura fika, związana z relaksem przy kawie i pysznej przekąsce. A w tej roli bułki cynamonowe sprawdzają się idealnie!
Rozkwit kultury pochłaniania bułeczek cynamonowy datuje się na początek XX wieku. Warto wiedzieć, że z Europy cynamonki dotarły do Ameryki Północnej – do Stanów Zjednoczonych i Kanady. W połowie XX wieku narodził się nawet specjalny amerykański wariant tej bułeczki, czyli cinnamon roll, cynamonka o wyrazistej słodyczy potęgowanej przez polewę lukrową. Bułeczki cynamonowe szturmem wzięły piekarnie, kawiarni i restauracje Ameryki! Być może znasz też kultową amerykańską firmę Cinnabon założoną jeszcze pod koniec XIX wieku. To właśnie dzięki niej cynamonowe bułeczki stały się ikoną amerykańskiego cukiernictwa! Obecnie cynamonki przygotowywane z wykorzystaniem różnych dodatków robią furorę na całym świecie. To trend, który – mamy prawo przypuszczać – utrzyma się bardzo długo. Jeśli i Ty bacznie przyglądasz się światowemu rynkowi słodkości, musisz zaprzyjaźnić się z bułeczkami cynamonowymi!
No dobrze – tyle o historii. Wróćmy do słodkiej teraźniejszości. Czy masz wolne dwie i pół godziny? Jeśli tak, spokojnie możesz zabrać się za przepis na bułeczki cynamonowe Kuchni Lidla. To receptura, którą zaliczamy do kategorii łatwych – to znaczy, że do przekucia go w pyszną rzeczywistość nie musisz posiadać większych umiejętności kulinarnych. Wystarczą dobre chęci. Stosując się ściśle do wytycznych przepisu zamieszczonego powyżej, sprawisz, że unikatowe cynamonki drożdżowe zamieszkają także w Twoim domu. Trzymając się zarysowanych przez naszą mistrzynię proporcji, przygotujesz bułeczki cynamonowe dla aż 9 osób. Łączna wartość kaloryczna cynamonek Kuchni Lidla wynosi około 4346 kcal, co przekłada się na około 482 kcal na jedną porcję. Koniecznie pamiętaj o tym, aby przed przystąpieniem do realizacji naszego przepisu upewnić się, czy oprócz składników masz też wszystkie wymienione akcesoria kuchenne. Należą do nich robot kuchenny z hakiem, prostokątna blacha, trzepaczka, wałek, papier do pieczenia i oczywiście – piekarnik. Wszystko jest? Doskonale. W takim razie przekonaj się, jak powstają jedyne w swoim rodzaju bułeczki cynamonowe Kuchni Lidla!
Cynamonki – przepis Kuchni Lidla, który musi się udać!
Bez dłuższego przeciągania – omówmy przepis na bułeczki cynamonowe Kuchni Lidla. Od czego musisz zacząć swoje prace kuchenne? Od przygotowania ciasta. W tym celu podgrzej mleko z masłem, a następnie przelej całość do robota. Oba składniki czekają na towarzystwo cukru i mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj 10 minut. Teraz pora na resztę wymienionych składników ciasta, czyli jajko, drożdze i mąkę. Kolejne 10 minut powinno upłynąć Ci na wyrabianiu ciasta do bułeczek cynamonowych. Masz do wyboru zarówno wyrabianie z wykorzystaniem robota – szybsze i wygodniejsze – jak i wyrabianie ręczne. Aby wyrobić ciasto ręcznie, rozpłaszcz je na stolnicy i energicznymi ruchami dłoni zgniataj je, naciskaj, obracaj i przesuwaj po powierzchni. Wytężona praca powinna zająć Ci około 10 minut. Co dalej? Ciasto z przepisu na bułeczki cynamonowe przełóż do miski wysmarowanej oliwą i zakryj ją materiałową ściereczką. Ciasto na szybkie cynamonowe bułeczki powinno teraz odpocząć przez godzinę. Ty też możesz!
Jaki jest kolejny etap wyszczególniony w przepisie na bułeczki cynamonowe Kuchni Lidla? Przyrządzenie pysznego wypełnienia do cynamonek. Powstaje ono z mieszanki cukru, cynamonu i kawy. Zanim jednak umieścisz wypełnienie na cieście rozwałkowanym na grubość około 0,5 cm, rozsmaruj na nim masło.
Jak zrobić dobre cynamonki? Poznaj tajniki przepisu
Kolejne nasze porady związane z tym, jak zrobić cynamonki, dotyczą zwijania rollsów. Otóż w pierwszej kolejności z ciasta musisz zrobić jeden wielki roll… a następnie podzielić go na 9 równych kawałków. Każdy rolls-cynamonkę z przepisu umieść na blasze. Pamiętaj, aby zwinięcie znajdowało się u góry. Zgodnie z naszym poradnikiem w temacie jak zrobić cynamonki, teraz musisz poczekać, aż ciasto wyrośnie. Schemat już znasz – przykrywasz je bawełnianym ręcznikiem i pozwalasz odpocząć kolejną godzinę. Dopiero teraz zgodnie z naszym przepisem na cinamon rolls bułeczki powinny trafić do piekarnika. Na jak długo? O tym piszemy niżej!
Ile piec drożdżowe cynamonki?
Drożdżowe cynamonki powinny spędzić w piekarniku około pół godziny. Pamiętaj, aby włożyć je do rozgrzanego do 180°C urządzenia. Wiesz już, ile piec cynamonki. Co dalej? Zapewniamy, że pozostało Ci już tylko najprzyjemniejsze. Utarcie serka z cukrem pudrem i posmarowanie tego rodzaju pyszną mieszanką drożdżowych cynamonek. Jak jednak zaznaczyliśmy na początku – to cynamonki z kawowym twistem. Dlatego teraz oprósz je kawą rozpuszczalną. Cinnamon rolls polecane przez Kuchnię Lidla są gotowe do zaserwowania! Oczywiście możesz podawać je z ulubionymi dodatkami. Choćby z polewą czekoladową lub karmelową, z orzechami, syropem klonowym (na kanadyjską modłę), bitą śmietaną (lub zwyczajną), dżemem, miodem, masłem lub kardamonem. Świetnie smakują też z suszonymi owocami.
Jesteśmy pewni, że drożdżowe cynamonki z naszego przepisu przypadły Ci do gustu. Przy okazji przypominamy, że na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej pysznych wypieków. Bułeczki cynamonowe z kubka – bardzo szybkie do przygotowania przekąski, które uszczęśliwią Twoich znajomych. To wybór idealny na wypadek, gdybyś przypomniał sobie, że za pół godziny wpada paczka wygłodniałych gości! Druga z naszych propozycji to cynamonki z ciasta francuskiego – prosty i smakowity deser do przygotowania nawet przez początkujących smakoszy. Może eksplorujesz kuchnię wegańską? W takim razie czymś odpowiednim dla Ciebie są wegańskie cinnamon rollsy z dyni. Przekonaj się, jak zrobić drożdżowe cynamonki… bez jajek!
A możesz szukasz cynamonek, które nie tylko skradną wszystkie podniebienia, ale też będą z gracją prezentować się na stole? W takim razie postaw na różowe cynamonki. Te przepyszne bułeczki najwygodniej przygotujesz z wykorzystaniem termorobota MC Smart! Gorąco zachęcamy Cię też do poznawania przepisów na inne słodkości z Kuchni Lidla. Skoro kochasz bułeczki cynamonowe, może do gustu przypadną Ci też pączki z jabłkami i żurawiną według przepisu Pawła Małeckiego? To ciekawy pomysł nie tylko na Tłusty Czwartek, ale też na każde inne spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną! Określiliśmy go mianem przepisu o umiarkowanym poziomie trudności, który zrealizujesz już w 2 godziny! Jeśli szukasz przepisu szybszego i równie pysznego, pomyśl też o tym na róże karnawałowe. Jeśli jednak masz nieco więcej doświadczenia kuchennego zdobytego chociażby na realizacji naszych pomysłów, daj szansę przepisowi na drożdżowe paluchy z serem. To pachnące wypieki o tradycyjnym, domowym smaku, które sprawdzą się zarówno podczas śniadania, jak i serwowane w ramach pysznej przekąski. Zaczęliśmy od cynamonu i na cynamonie skończymy. Ostatnia z naszych propozycji to bowiem kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe, pachnące ciasteczka na każdą okazję i dla każdego smakosza. A zwłaszcza dla tego, który przepada za cynamonem!
Wypróbuj przepis na cynamonowe bułeczki Kuchni Lidla. Szybkie i łatwe do przyrządzenia przekąski, które zapewnią Tobie i Twoim znajomym mnóstwo frajdy! A potem daj też szansę innym świetnym przepisom z naszego katalogu – nie pożałujesz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)