
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- robot kuchenny z końcówką haka
- blachę o wymiarach 24 x 28 cm
- papier do pieczenia
- trzepaczkę
- wałek
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mleko wraz z masłem lekko podgrzewamy (tak by można ich było dotknąć palcem – zbyt gorące mleko sprawi, że drożdże nie będą pracować).
Do misy robota wlewamy podgrzane mleko, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą robota z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto musi być jednolite i gładkie. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm.
W miseczce mieszamy cukier, cynamon i kawę. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy miękkie masło, a następnie oprószamy całość przygotowaną mieszanką.
Krok 3: ZWIJAMY ROLLSY
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Kroimy na 9 równych kawałków. Rollsy układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: SMARUJEMY ROLLSY KREMEM
Serek ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy kremem jeszcze ciepłe rollsy. Na koniec całość delikatnie oprószamy kawą rozpuszczalną
Zobacz podobne
przepisy
Cinnamon rolls z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Ślimaczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Komentarze (0)