Kawowe cinnamon rolls

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • robot kuchenny z końcówką haka
  • blachę o wymiarach 24 x 28 cm
  • papier do pieczenia
  • trzepaczkę
  • wałek

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mleko wraz z masłem lekko podgrzewamy (tak by można ich było dotknąć palcem – zbyt gorące mleko sprawi, że drożdże nie będą pracować).

Do misy robota wlewamy podgrzane mleko, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą robota z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto musi być jednolite i gładkie. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm.

W miseczce mieszamy cukier, cynamon i kawę. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy miękkie masło, a następnie oprószamy całość przygotowaną mieszanką.

Krok 3: ZWIJAMY ROLLSY

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Kroimy na 9 równych kawałków. Rollsy układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 4: SMARUJEMY ROLLSY KREMEM

Serek ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy kremem jeszcze ciepłe rollsy. Na koniec całość delikatnie oprószamy kawą rozpuszczalną

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!