Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- robot kuchenny z końcówką haka
- blachę o wymiarach 24 x 28 cm
- papier do pieczenia
- trzepaczkę
- wałek
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mleko wraz z masłem lekko podgrzewamy (tak by można ich było dotknąć palcem – zbyt gorące mleko sprawi, że drożdże nie będą pracować).
Do misy robota wlewamy podgrzane mleko, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą robota z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto musi być jednolite i gładkie. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm.
W miseczce mieszamy cukier, cynamon i kawę. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy miękkie masło, a następnie oprószamy całość przygotowaną mieszanką.
Krok 3: ZWIJAMY ROLLSY
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Kroimy na 9 równych kawałków. Rollsy układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: SMARUJEMY ROLLSY KREMEM
Serek ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy kremem jeszcze ciepłe rollsy. Na koniec całość delikatnie oprószamy kawą rozpuszczalną
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Pieczone jabłka
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Deser cappuccino
- Kawowy dacquoise z kremem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Wegańskie bajgle buraczane
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Śliwkowe piersi gęsi
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Tarta z musem jabłkowym
- Indyk w sosie czekoladowym
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Smoothie „Energia”
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)