zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny
  • sito o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:


Krok 1: KARMELIZUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.

Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, nie mieszając, aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty.

Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zmiękną i połączą się z karmelem, a ich sok odparuje. Dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy jabłka z ognia.

Krok 2: KROIMY CIASTKA

Ciastka kroimy w równą kostkę lub kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.

Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Krok 4: UKŁADAMY DESER

Na dno szklanek wykładamy porcję ciasteczek, a następnie porcję skarmelizowanych jabłek. Czynność powtarzamy tak, by uzyskać 2 warstwy ciasteczek i 2 warstwy jabłek. Szklanki dopełniamy ubitą śmietaną.

Krok 5: DEKORUJEMY DESER

Deser oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem przesianymi przez sito o drobnych oczkach. Całość dekorujemy laskami cynamonu.


 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram