Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- sito o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: KARMELIZUJEMY JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.
Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, nie mieszając, aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty.
Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zmiękną i połączą się z karmelem, a ich sok odparuje. Dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy jabłka z ognia.
Krok 2: KROIMY CIASTKA
Ciastka kroimy w równą kostkę lub kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.
Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krok 4: UKŁADAMY DESER
Na dno szklanek wykładamy porcję ciasteczek, a następnie porcję skarmelizowanych jabłek. Czynność powtarzamy tak, by uzyskać 2 warstwy ciasteczek i 2 warstwy jabłek. Szklanki dopełniamy ubitą śmietaną.
Krok 5: DEKORUJEMY DESER
Deser oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem przesianymi przez sito o drobnych oczkach. Całość dekorujemy laskami cynamonu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Guacamole
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba po japońsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (4)
1485 dni temu
Do gościa -jestem cukiernikiem z zawodu z wieloletnim stażem w cukierni i takie coś to nie szarlotka
Odpowiedz
1486 dni temu
Kiedyś to wymyśliła Weronika z bloga Smaki Weroniki i teraz wszyscy to kopiują :(
Odpowiedz
1486 dni temu
To nie jest szarlotka to jakaś mamałyga fu do szarlotki to temu daleko ,daleko albo jeszcze dalej
Odpowiedz
1486 dni temu
🤦🏼♀️🤦🏼♀️ A robiłaś i jadłaś? Oczywiście, ze to nie klasyczna szarlotka tylko deser à la szarlotka, za to bardzo dobry!!