zobacz film Ekspresowa szarlotka w szklankach

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny
  • sito o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:


Krok 1: KARMELIZUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.

Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, nie mieszając, aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty.

Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zmiękną i połączą się z karmelem, a ich sok odparuje. Dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy jabłka z ognia.

Krok 2: KROIMY CIASTKA

Ciastka kroimy w równą kostkę lub kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.

Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Krok 4: UKŁADAMY DESER

Na dno szklanek wykładamy porcję ciasteczek, a następnie porcję skarmelizowanych jabłek. Czynność powtarzamy tak, by uzyskać 2 warstwy ciasteczek i 2 warstwy jabłek. Szklanki dopełniamy ubitą śmietaną.

Krok 5: DEKORUJEMY DESER

Deser oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem przesianymi przez sito o drobnych oczkach. Całość dekorujemy laskami cynamonu.


 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Kasiakasia Kasiakasia
    929 dni temu
    Do gościa -jestem cukiernikiem z zawodu z wieloletnim stażem w cukierni i takie coś to nie szarlotka

    odpowiedz

  • antek antek
    929 dni temu
    Kiedyś to wymyśliła Weronika z bloga Smaki Weroniki i teraz wszyscy to kopiują :(

    odpowiedz

  • Kasiakasia Kasiakasia
    929 dni temu
    To nie jest szarlotka to jakaś mamałyga fu do szarlotki to temu daleko ,daleko albo jeszcze dalej

    odpowiedz

  • Gość Gość
    929 dni temu
    🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ A robiłaś i jadłaś? Oczywiście, ze to nie klasyczna szarlotka tylko deser à la szarlotka, za to bardzo dobry!!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!