Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- sito o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: KARMELIZUJEMY JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.
Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, nie mieszając, aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty.
Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zmiękną i połączą się z karmelem, a ich sok odparuje. Dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy jabłka z ognia.
Krok 2: KROIMY CIASTKA
Ciastka kroimy w równą kostkę lub kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.
Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krok 4: UKŁADAMY DESER
Na dno szklanek wykładamy porcję ciasteczek, a następnie porcję skarmelizowanych jabłek. Czynność powtarzamy tak, by uzyskać 2 warstwy ciasteczek i 2 warstwy jabłek. Szklanki dopełniamy ubitą śmietaną.
Krok 5: DEKORUJEMY DESER
Deser oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem przesianymi przez sito o drobnych oczkach. Całość dekorujemy laskami cynamonu.
Zobacz podobne
przepisy
3 przepisy na babeczki z kubka
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!
Miniserniczki bez laktozy
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!
Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.
3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Szarlotka z winogronem
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
- Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Kokosowa panna cotta
- Sernik na zimno z mango
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Pizza margherita – przepis
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Kisiel z czerwonych owoców
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Zapiekanka z batatów
- Domowe precle z czarnuszką
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Sernik limonkowo-miętowy
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Lody w miseczce z churros
- Czekoladowy makaron z owocami
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1094 dni temu
Do gościa -jestem cukiernikiem z zawodu z wieloletnim stażem w cukierni i takie coś to nie szarlotka
odpowiedz
1094 dni temu
Kiedyś to wymyśliła Weronika z bloga Smaki Weroniki i teraz wszyscy to kopiują :(
odpowiedz
1094 dni temu
To nie jest szarlotka to jakaś mamałyga fu do szarlotki to temu daleko ,daleko albo jeszcze dalej
odpowiedz
1094 dni temu
🤦🏼♀️🤦🏼♀️ A robiłaś i jadłaś? Oczywiście, ze to nie klasyczna szarlotka tylko deser à la szarlotka, za to bardzo dobry!!