
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- silikonową formę do muffinek
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- robot kuchenny
- sito
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 1: Pieczemy spody serniczków
Ciasteczka owsiane z cukrem przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy. Dodajemy roztopione masło – całość mieszamy. Do każdego zagłębienia w formie nakładamy porcję ciasta, wyrównujemy łyżeczką i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 5 minut.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Twaróg z cukrem przekładamy do misy robota i ucieramy przez 5 minut. Skórkę ścieramy z cytryny na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy serowej razem z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, całym jajkiem i 1 żółtkiem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Masę przecieramy przez sito do miski. Na podpieczone spody wykładamy masę serową. Serniczki ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na małym ogniu roztapiamy masło z czekoladą. Schłodzone serniczki wyciągamy z formy. Wierzch każdego serniczka ozdabiamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Zobacz przepisy
na lato
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Boczniaki po azjatycku
- Pancakes z borówkami
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Kotlety siekane z kurczaka
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Krem z dyni
- Guacamole
- Sernik na zimno w słoiku
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Chłodnik z botwiny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1588 dni temu
Czy można użyć produktów z laktoza?
odpowiedz
1587 dni temu
Oczywiście, na produktach zawierających laktozę serniczki wyjdą równie pyszne :)
1585 dni temu
No pewnie, i innych ciastek, np. Piernikowych 😋