Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- silikonową formę do muffinek
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- robot kuchenny
- sito
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 1: Pieczemy spody serniczków
Ciasteczka owsiane z cukrem przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy. Dodajemy roztopione masło – całość mieszamy. Do każdego zagłębienia w formie nakładamy porcję ciasta, wyrównujemy łyżeczką i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 5 minut.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Twaróg z cukrem przekładamy do misy robota i ucieramy przez 5 minut. Skórkę ścieramy z cytryny na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy serowej razem z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, całym jajkiem i 1 żółtkiem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Masę przecieramy przez sito do miski. Na podpieczone spody wykładamy masę serową. Serniczki ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na małym ogniu roztapiamy masło z czekoladą. Schłodzone serniczki wyciągamy z formy. Wierzch każdego serniczka ozdabiamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1389 dni temu
Czy można użyć produktów z laktoza?
odpowiedz
1388 dni temu
Oczywiście, na produktach zawierających laktozę serniczki wyjdą równie pyszne :)
1386 dni temu
No pewnie, i innych ciastek, np. Piernikowych 😋