zobacz film Miniserniczki bez laktozy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

 

  • silikonową formę do muffinek
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • robot kuchenny
  • sito

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Krok 1: Pieczemy spody serniczków

Ciasteczka owsiane z cukrem przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy. Dodajemy roztopione masło – całość mieszamy. Do każdego zagłębienia w formie nakładamy porcję ciasta, wyrównujemy łyżeczką i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 5 minut.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Twaróg z cukrem przekładamy do misy robota i ucieramy przez 5 minut. Skórkę ścieramy z cytryny na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy serowej razem z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, całym jajkiem i 1 żółtkiem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Masę przecieramy przez sito do miski. Na podpieczone spody wykładamy masę serową. Serniczki ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na małym ogniu roztapiamy masło z czekoladą. Schłodzone serniczki wyciągamy z formy. Wierzch każdego serniczka ozdabiamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1389 dni temu
    Czy można użyć produktów z laktoza?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1388 dni temu
    Oczywiście, na produktach zawierających laktozę serniczki wyjdą równie pyszne :)
  • GośćAga GośćAga
    1386 dni temu
    No pewnie, i innych ciastek, np. Piernikowych 😋

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!