zobacz film Bułeczki cynamonowe z kubka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wałek do ciasta
  • kubki ceramiczne – 4 szt.
  • pędzelek silikonowy
  • mikrofalówkę ustawioną na moc 600 W

 

Przygotowanie:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego.  

Deskę oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto i wyrabiamy rękoma do momentu uzyskania odpowiedniej elastyczności. Ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm.

 

KROK 2: ZWIJAMY CINNAMON ROLLS

Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem. Pozostawiamy ok. 1,5 łyżki masła do wysmarowania kubków. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Posypujemy obficie całe ciasto i zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Lekko dociskamy i odstawiamy na 10 minut.

 

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KUBECZKI

Kubeczki smarujemy w środku na ¾ wysokości rozpuszczonym masłem. Do środka wsypujemy
1 łyżeczkę cukru wymieszanego z cynamonem i rozprowadzamy po powierzchni, obracając kubek. Nadmiar cukru odsypujemy z powrotem do miseczki.

 

KROK 4: PIECZEMY CINNAMON ROLLS W MIKROFALÓWCE

Ciasto kroimy na 4 równe części. Każdą z nich wrzucamy do kubeczka zwojami do góry. Kubeczki wstawiamy na 2 minuty do mikrofalówki ustawionej na moc 600 W*.

 

KROK 5: PODAJEMY CINNAMON ROLLS

Kubeczki wyjmujemy z mikrofalówki. Do każdego z nich wkładamy małą gałązkę mięty. Podajemy ciepłe.

 

* Jeśli zamiast mikrofalówki chcemy użyć piekarnika, wstawiamy kubeczki na ok. 17 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Przed podaniem sprawdzamy cinnamon rolls drewnianym patyczkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    70 dni temu
    Robiłam drugi raz, w innej mikrofalówce i ten sam wniosek - 2 minuty do stanowczo za krótko.

    odpowiedz


Bułeczki cynamonowe to przysmak wywodzący się ze Szwecji. Jego oryginalna nazwa to Kanelbulle, w angielskiej wersji wypieki są znane jako Cinnamon Buns lub Cinnamon Rolls. Wydaje Ci się, że przyrządzenie ich w domu to trudna sztuka? Bez obaw! Nasze bułeczki z kubka wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki, dzięki czemu całość zajmie zaledwie 20 minut!

Przepis na szybkie bułeczki cynamonowe – wariant tradycyjny i szybki

Bułeczki cynamonowe są w krajach skandynawskich tak popularne, że zyskały nawet własne święto! Tradycyjnie Szwedzi i Finowie sięgają po nie do kawy. Klasyczny przepis na bułeczki cynamonowe wymaga użycia mąki, mleka, drożdży, cukru, masła (lub margaryny), kardamonu, soli, drobnego cukru i zmielonego cynamonu. Cynamonowe bułeczki z ciasta drożdżowego równomiernie wypełnia się nadzieniem z masła lub margaryny, cukru pudru i mielonego cynamonu. Na kolejnym etapie cukiernicy pokrywają wypieki cienką warstwą ubitego jajka i drobnego cukru, nierzadko posypują też rozdrobnionymi migdałami. Gdy bułki cynamonki nabiorą już pożądanego kształtu, trzeba je upiec w piekarniku. Szwedzki przepis rozpowszechnił się szybko w Stanach Zjednoczonych, gdzie bułeczki przygotowuje się jako słodko-słony deser lub przekąskę. Korzenie oryginalnego, skandynawskiego wypieku sięgają prawdopodobnie lat 20. XX wieku, kiedy składniki stały się łatwiej dostępne. Bułeczki z cynamonem rozpowszechniły się natomiast na dobre w latach 50.

Przygotowanie tradycyjnych bułeczek wymaga dokładności i poświęcenia czasu. My proponujemy Ci szybkie bułeczki cynamonowe, które również zachwycą smakiem, a jednocześnie nie będą wymagać od Ciebie stania długich godzin w kuchni! Wykorzystasz w tym celu… kubek, dzięki czemu wypieki będą miały nie tylko niepowtarzalny smak, ale również ciekawą formę. Bułki z cynamonem podzielisz na cztery porcje, co sprawi, że będą idealną przekąską podczas szybkiej przerwy w domowych obowiązkach lub przysmakiem do kawy dla gości. Z pewnością odczujesz mnóstwo frajdy, gdy samodzielnie przygotujesz bułeczki cynamonowe. Przepis, z którym do Ciebie przychodzimy, jest naprawdę prosty, dlatego zachęcamy do wypróbowania go!

Jak zrobić bułeczki cynamonki z kubka?

Jak zrobić cynamonki bez większego wysiłku? Potrzebujesz wałka do ciasta, czterech ceramicznych kubków, silikonowego pędzelka i mikrofalówki ustawionej na moc 600 W. Ciasto na cynamonki zrobisz z mąki, masła, mleka, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, jajka i soli. Dodatkowo potrzebujesz cukru trzcinowego, cynamonu, kolejnej porcji masła i mąki oraz świeżej mięty.

Po zgromadzeniu sprzętów i składników, możesz zacząć przyrządzać cynamonki. Przepis, który proponujemy, wymaga na pierwszym etapie wykonania ciasta. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w misce i wymieszasz łyżką do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego. Potem przejdź do rozwałkowania ciasta. Posmaruj je rozpuszczonym masłem, posyp cynamonem połączonym z cukrem trzcinowym. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku, dociśnij i odstaw na chwilę.

Musisz też posmarować kubeczki masłem, wsypać do nich cukier i cynamon. To właśnie w każdym z nich znajdzie się za chwilę cynamonka. Przepis, z którym przychodzimy, wymaga od Ciebie na samym końcu wstawienia wypieków do mikrofalówki na dwie minuty. Podawaj bułeczki ciepłe, udekorowane miętą, dla wydobycia jeszcze lepszego smaku!

Pamiętaj, że zamiast mikrofalówki możesz użyć też piekarnika. Wówczas kubeczki wstaw do nagrzanego wnętrza na około 17 minut. Aby sprawdzić, czy każda cynamonka jest już dobrze upieczona, włóż do środka drewniany patyczek.

To wszystko, co musisz zrobić, aby przyrządzić pyszne i szybkie cynamonki. Przepis w naszym wykonaniu pomija wykorzystanie drożdży – zamiast tego proponujemy użycie proszku do pieczenia, dzięki któremu bułeczki będą pulchne i apetyczne po krótkim czasie w mikrofalówce lub piekarniku. Soda oczyszczona i proszek nie wymagają dodatkowego wyrastania, co jest bardzo wygodne, gdy nie masz wiele czasu, a jednocześnie chcesz wyczarować niepowtarzalny przysmak.

Jeśli lubisz eksperymenty, możesz znaleźć przepis na cynamonki charakterystyczny dla wybranego kraju. Szwedzkie bułeczki są tymi tradycyjnymi, jednak poszczególne warianty cieszą się popularnością też w Stanach Zjednoczonych, Niemczech czy Austrii. W Hamburgu serwuje się Franzbrötchen z ciastem inspirowanym szwedzkimi bułeczkami, które czerpie też dużo z francuskich croissantów. Amerykanie lubią wzbogacać przysmak dużą ilością lukru, co sprawia, że przypomina on bardziej słodkie pączki. W Nebrasce czy Kansas cynamonki je się… z dodatkiem chilli! Kanadyjskie smakołyki są bogate w przyprawy, podaje się je na gorąco, są pozbawione lukru, lecz często zawierają rodzynki.

Jak widzisz, istnieje tyle wariantów tych apetycznych wypieków, że z łatwością znajdziesz swój ulubiony przepis. Cynamonki, które proponujemy, sprawdzą się szczególnie podczas zabieganych dni!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!