zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wałek do ciasta
  • kubki ceramiczne – 4 szt.
  • pędzelek silikonowy
  • mikrofalówkę ustawioną na moc 600 W

 

Przygotowanie:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego.  

Deskę oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto i wyrabiamy rękoma do momentu uzyskania odpowiedniej elastyczności. Ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm.

 

KROK 2: ZWIJAMY CINNAMON ROLLS

Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem. Pozostawiamy ok. 1,5 łyżki masła do wysmarowania kubków. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Posypujemy obficie całe ciasto i zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Lekko dociskamy i odstawiamy na 10 minut.

 

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KUBECZKI

Kubeczki smarujemy w środku na ¾ wysokości rozpuszczonym masłem. Do środka wsypujemy
1 łyżeczkę cukru wymieszanego z cynamonem i rozprowadzamy po powierzchni, obracając kubek. Nadmiar cukru odsypujemy z powrotem do miseczki.

 

KROK 4: PIECZEMY CINNAMON ROLLS W MIKROFALÓWCE

Ciasto kroimy na 4 równe części. Każdą z nich wrzucamy do kubeczka zwojami do góry. Kubeczki wstawiamy na 2 minuty do mikrofalówki ustawionej na moc 600 W*.

 

KROK 5: PODAJEMY CINNAMON ROLLS

Kubeczki wyjmujemy z mikrofalówki. Do każdego z nich wkładamy małą gałązkę mięty. Podajemy ciepłe.

 

* Jeśli zamiast mikrofalówki chcemy użyć piekarnika, wstawiamy kubeczki na ok. 17 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Przed podaniem sprawdzamy cinnamon rolls drewnianym patyczkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram