Róże karnawałowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mąkę, żółtka, śmietanę, spirytus i sól mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o trzech średnicach. Brzegi kółek delikatnie nacinamy, a następnie układamy jedno na drugim – od największego do najmniejszego. Środek uciskamy palcem, by wszystkie warstwy się ze sobą skleiły.

Olej rozgrzewamy na patelni. Róże z ciasta wkładamy do oleju najmniejszym kółkiem do dołu. Gdy zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone róże wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.

Gdy ciastka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem, wierzch dekorujemy odrobiną dżemu wiśniowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Zuzia Zuzia
    1454 dni temu
    Piękne,żą szkoda je jeść,myślę że jutro je robię,akurat na tłusty czwartek .Uwielbim wasze przepisy.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram