
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, żółtka, śmietanę, spirytus i sól mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o trzech średnicach. Brzegi kółek delikatnie nacinamy, a następnie układamy jedno na drugim – od największego do najmniejszego. Środek uciskamy palcem, by wszystkie warstwy się ze sobą skleiły.
Olej rozgrzewamy na patelni. Róże z ciasta wkładamy do oleju najmniejszym kółkiem do dołu. Gdy zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone róże wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.
Gdy ciastka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem, wierzch dekorujemy odrobiną dżemu wiśniowego.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Gruszki w syropie
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Gnocchi własnej roboty
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Kurczak po tajsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
4189 dni temu
Piękne,żą szkoda je jeść,myślę że jutro je robię,akurat na tłusty czwartek .Uwielbim wasze przepisy.
odpowiedz