Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, żółtka, śmietanę, spirytus i sól mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o trzech średnicach. Brzegi kółek delikatnie nacinamy, a następnie układamy jedno na drugim – od największego do najmniejszego. Środek uciskamy palcem, by wszystkie warstwy się ze sobą skleiły.
Olej rozgrzewamy na patelni. Róże z ciasta wkładamy do oleju najmniejszym kółkiem do dołu. Gdy zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone róże wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.
Gdy ciastka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem, wierzch dekorujemy odrobiną dżemu wiśniowego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
4268 dni temu
Piękne,żą szkoda je jeść,myślę że jutro je robię,akurat na tłusty czwartek .Uwielbim wasze przepisy.
Odpowiedz