
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- cyrkulator do gotowania metodą sous-vide Silvercrest
- pakowarkę próżniową Silvercrest
- folię do próżniowego pakowania żywności odporną na działanie wysokich temperatur
- blender ręczny
Sposób przygotowania:
Krok 1: PAKUJEMY PRÓŻNIOWO PIERŚ KURCZAKA
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć dwie osobne kieszonki. W foliowych kieszonkach umieszczamy piersi kurczaka, masło i świeży tymianek.
Dodajemy półplasterki dokładnie umytej i wyparzonej pomarańczy ze skórką. Piersi kurczaka zamykamy w woreczku, usuwając powietrze za pomocą pakowarki próżniowej. Woreczki zgrzewamy od góry tak, by wszystkie składniki zostały szczelnie zamknięte wewnątrz.
Krok 2: GOTUJEMY PIERSI KURCZAKA
Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 62°C.
Zapakowane próżniowo piersi kurczaka umieszczamy w garnku. Gotujemy ok. 30-45 minut.
Krok 3: GOTUJEMY MARCHEW
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć jedną, obszerną kieszonkę. Marchew obieramy, myjemy i łączymy w foliowej kieszonce z masłem i tymiankiem.
Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 85°C. Gotujemy ok. 25-30 minut.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Liście mięty łączymy w wysokim naczyniu z octem balsamicznym, sosem worcestershire, miodem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.
Krok 5: PRZESMAŻAMY UGOTOWANĄ PIERŚ KURCZAKA
Piersi wyjmujemy z garnka. WAŻNE! Jeśli nie mamy zamiaru podawać mięsa od razu po ugotowaniu metodą sous-vide i chcemy przechować je do następnego dnia, hartujemy je w wodzie z kostkami lodu.
Masło rozpuszczamy na patelni. Ugotowane piersi wyjmujemy z folii i przesmażamy krótko, z obu stron, na rozgrzanym maśle – tak, by mięso zarumieniło się z wierzchu.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Ugotowaną marchew wyjmujemy z worka, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Przesmażoną pierś kurczaka kroimy w grube plastry i układamy na talerzu razem z pokrojoną marchewką. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sosem miętowym. Dekorujemy z wierzchu świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
693 dni temu
Mam od niedawna sous vide (Lauben), takie malutkie i już sprawdziłam przepis. Wyszedł smacznie, kurczak soczysty, dobrze doprawione wszystko. :) Polecam przepis.
Odpowiedz
771 dni temu
Filmy nie działają już? :(
Odpowiedz
769 dni temu
Filmy powinny działać. Aby się odtwarzały, wystarczy zaakceptować przetwarzanie danych :)