zobacz film Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • cyrkulator do gotowania metodą sous-vide Silvercrest
  • pakowarkę próżniową Silvercrest
  • folię do próżniowego pakowania żywności odporną na działanie wysokich temperatur
  • blender ręczny

Sposób przygotowania:


Krok 1: PAKUJEMY PRÓŻNIOWO PIERŚ KURCZAKA

Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć dwie osobne kieszonki. W foliowych kieszonkach umieszczamy piersi kurczaka, masło i świeży tymianek.

Dodajemy półplasterki dokładnie umytej i wyparzonej pomarańczy ze skórką. Piersi kurczaka zamykamy w woreczku, usuwając powietrze za pomocą pakowarki próżniowej. Woreczki zgrzewamy od góry tak, by wszystkie składniki zostały szczelnie zamknięte wewnątrz.

Krok 2: GOTUJEMY PIERSI KURCZAKA

Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 62°C.

Zapakowane próżniowo piersi kurczaka umieszczamy w garnku. Gotujemy ok. 30-45 minut.

Krok 3: GOTUJEMY MARCHEW

Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć jedną, obszerną kieszonkę. Marchew obieramy, myjemy i łączymy w foliowej kieszonce z masłem i tymiankiem.  

Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 85°C. Gotujemy ok. 25-30 minut.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Liście mięty łączymy w wysokim naczyniu z octem balsamicznym, sosem worcestershire, miodem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.

Krok 5: PRZESMAŻAMY UGOTOWANĄ PIERŚ KURCZAKA

Piersi wyjmujemy z garnka. WAŻNE! Jeśli nie mamy zamiaru podawać mięsa od razu po ugotowaniu metodą sous-vide i chcemy przechować je do następnego dnia, hartujemy je w wodzie z kostkami lodu.

Masło rozpuszczamy na patelni. Ugotowane piersi wyjmujemy z folii i przesmażamy krótko, z obu stron, na rozgrzanym maśle – tak, by mięso zarumieniło się z wierzchu.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Ugotowaną marchew wyjmujemy z worka, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Przesmażoną pierś kurczaka kroimy w grube plastry i układamy na talerzu razem z pokrojoną marchewką. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sosem miętowym. Dekorujemy z wierzchu świeżym tymiankiem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Basia Basia
    385 dni temu
    Mam od niedawna sous vide (Lauben), takie malutkie i już sprawdziłam przepis. Wyszedł smacznie, kurczak soczysty, dobrze doprawione wszystko. :) Polecam przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    462 dni temu
    Filmy nie działają już? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    460 dni temu
    Filmy powinny działać. Aby się odtwarzały, wystarczy zaakceptować przetwarzanie danych :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!