Klasyczny mus czekoladowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była bardzo zimna.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA NA PIANĘ

Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do ubijania. Żółtka oddzielamy od białek i odstawiamy na bok. Do pojemnika miksującego dodajemy białka, cukier i sól. Ubijamy je na pianę, wybierając czas 4 minuty i 30 sekund / prędkość obrotów 4. Gotową pianę przekładamy do innego naczynia i schładzamy. Pojemnik i nasadkę do ubijania myjemy i osuszamy.

KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Nasadkę do ubijania ponownie wkładamy do pojemnika miksującego. Następnie przelewamy do niego zimną śmietankę i bez miarki ubijamy ją na sztywno, wybierając czas 1 minuta 30 sekund / prędkość obrotów 4. Ubitą śmietankę przekładamy do innego naczynia i także schładzamy. Pojemnik miksujący i nasadkę ponownie myjemy i osuszamy.

KROK 3: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy ją, wybierając czas 15 sekund / prędkość obrotów 8. Następnie łopatką zgarniamy czekoladę ze ścianek pojemnika i przyciskamy ją do dna. Czekoladę roztapiamy, wybierając czas 2 minuty 30 sekund / temperaturę 50°C / prędkość 1.

WSKAZÓWKA! Jeśli po tym czasie czekolada nie będzie całkowicie roztopiona, podgrzewamy ją ponownie, wybierając czas 1 minuta 30 sekund / temperaturę 50°C / prędkość 1.

KROK 4: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ŻÓŁTKAMI

Do roztopionej czekolady dodajemy odłożone wcześniej na bok żółtka i mieszamy, wybierając czas 20 sekund / prędkość obrotów 1.

KROK 5: MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSU

Do pojemnika miksującego, w którym są wymieszane żółtka i czekolada, dodajemy ubite białka i śmietankę. Całość miksujemy, wybierając czas 45 sekund / prędkość obrotów 3. Po pierwszym mieszaniu masę zdejmujemy ze ścian i dna pojemnika miksującego i całość ponownie mieszamy, wybierając czas 10 sekund / prędkość obrotów 3.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Natalia Natalia
    215 dni temu
    Przepis przetestowany - cieszę się, że zrobiłam z połowy porcji - ale poziom słodkości jak dla nas zdecydowanie za duży.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!