Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była bardzo zimna.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA NA PIANĘ
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do ubijania. Żółtka oddzielamy od białek i odstawiamy na bok. Do pojemnika miksującego dodajemy białka, cukier i sól. Ubijamy je na pianę, wybierając czas 4 minuty i 30 sekund / prędkość obrotów 4. Gotową pianę przekładamy do innego naczynia i schładzamy. Pojemnik i nasadkę do ubijania myjemy i osuszamy.
KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Nasadkę do ubijania ponownie wkładamy do pojemnika miksującego. Następnie przelewamy do niego zimną śmietankę i bez miarki ubijamy ją na sztywno, wybierając czas 1 minuta 30 sekund / prędkość obrotów 4. Ubitą śmietankę przekładamy do innego naczynia i także schładzamy. Pojemnik miksujący i nasadkę ponownie myjemy i osuszamy.
KROK 3: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy ją, wybierając czas 15 sekund / prędkość obrotów 8. Następnie łopatką zgarniamy czekoladę ze ścianek pojemnika i przyciskamy ją do dna. Czekoladę roztapiamy, wybierając czas 2 minuty 30 sekund / temperaturę 50°C / prędkość 1.
WSKAZÓWKA! Jeśli po tym czasie czekolada nie będzie całkowicie roztopiona, podgrzewamy ją ponownie, wybierając czas 1 minuta 30 sekund / temperaturę 50°C / prędkość 1.
KROK 4: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ŻÓŁTKAMI
Do roztopionej czekolady dodajemy odłożone wcześniej na bok żółtka i mieszamy, wybierając czas 20 sekund / prędkość obrotów 1.
KROK 5: MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSU
Do pojemnika miksującego, w którym są wymieszane żółtka i czekolada, dodajemy ubite białka i śmietankę. Całość miksujemy, wybierając czas 45 sekund / prędkość obrotów 3. Po pierwszym mieszaniu masę zdejmujemy ze ścian i dna pojemnika miksującego i całość ponownie mieszamy, wybierając czas 10 sekund / prędkość obrotów 3.
Zobacz podobne
przepisy
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.
Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.
Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mątwa w białym winie
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Kanapka z kurczakiem
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Kanapkowe szaszłyki
- Risotto pomidorowe
- Pizza z tortilli
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Makaron w sosie śmietankowym
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Ubijany ser brie z grzankami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
255 dni temu
Przepis przetestowany - cieszę się, że zrobiłam z połowy porcji - ale poziom słodkości jak dla nas zdecydowanie za duży.
odpowiedz