Mazurek miodowo-orzechowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • dużą miskę
  • rondelek
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • arkusz papieru do pieczenia
  • silikonowy pędzelek do smarowania

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Nasmaruj formę masłem i podsyp ją mąką.

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

KROK 1: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE SKŁADNIKI

W dużej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz masło. Całość wymieszaj palcami.

KROK 3: ZAGNIATAMY CIASTO

Zagnieć ciasto i odstaw je do schłodzenia w lodówce przez około 30 minut.

MASA:

KROK 4: PODGRZEWAMY SKŁADNIKI

W rondelku rozgrzej miód, dodaj do niego cukier i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

KROK 5: SIEKAMY ORZECHY

Orzechy drobno posiekaj, a następnie dodaj je do miodu i cukru.

KROK 6: ZETRZYJ SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Zetrzyj skórkę wprost do rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ściągnij rondelek z kuchenki.

MAZUREK:

KROK 7: DZIELIMY CIASTO

Po schłodzeniu ciasta podziel je na dwie części – jedną większą na spód, drugą mniejszą na paski dekoracyjne.

KROK 8: FORMUJEMY SPÓD NA BLASZE

Spód ciasta rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj go rękami na kształt jajka. Zrób dziurki widelcem.

KROK 9: ROZKŁADAMY NADZIENIE

Na spodzie rozsmaruj równomiernie przygotowany wcześniej miód z orzechami.

KROK 10: FORMUJEMY DEKORACYJNY PASEK Z RESZTY CIASTA

Z pozostałej części ciasta uformuj wałek, który ułożysz wzdłuż krawędzi mazurkowego jajka. Dociśnij go do ciasta pod spodem, lekko go przy tym spłaszczając. Ozdób go według uznania, np. robiąc w nim żłobienia nożem.

KROK 11 (DODATKOWO): OZDABIAMY MAZUREK

Na wierzchu masy ułóż suszone i kandyzowane owoce. Ułóż także orzechy w dowolne kształty.

KROK 12: PIECZEMY MAZUREK

Wstaw mazurek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

KROK 13: STUDZIMY MAZUREK

Gdy mazurek się upiecze, wyjmij go z piekarnika i ostudź. Po schłodzeniu możesz podać go rodzinie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pyszny mazurek z orzechami i miodem

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które od lat gości na naszych stołach, zwłaszcza w trakcie świąt Wielkanocnych. Charakterystyczną cechą mazurka jest obfitość i różnorodność składników, a tytułowy wariant z orzechami i miodem z pewnością należy do tych najbardziej popularnych.

Mazurki orzechowe i nie tylko, są popularne w różnych regionach Polski. Dodatek orzechów nadaje mu wyjątkowej kruchości i intensywnego smaku, a w połączeniu z miodem tworzy kompozycję wartą grzechu. W zależności od regionu mogą pojawiać się różne lokalne warianty mazurka z orzechami, wzbogacane dodatkowo o regionalne składniki np. mak.

Skąd w ogóle wziął się mazurek w kuchni polskiej? Historia mazurka w tradycji polskiej sięga wielu wieków wstecz, a dokładnie XVI wieku, kiedy to kruche ciasto z różnymi dodatkami przybyło do Polski wraz z Turkami. Regularnie mazurki wypiekane były w naszym kraju dopiero w XVII i od początku związane były z rytuałami i obrzędami religijnymi. Dziś mazurki przygotowywane są na specjalne okazje, a receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie, tworząc bogatą historię tego wyjątkowego deseru.

Sprawdzony przepis na mazurek orzechowy z miodem

Mazurek orzechowy z tytułowego przepisu to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Przygotowując ten wyjątkowy wypiek, warto zadbać o jakość używanych składników oraz ich świeżość. W tym minimalistycznym cieście składniki odgrywają kluczową rolę!

Aby przygotować idealnego mazurka z orzechami i miodem, warto przestrzegać kilku sprawdzonych trików, które pochodzą od doświadczonych kucharzy. Przede wszystkim należy precyzyjnie odmierzyć składniki, tak aby uzyskane ciasto było idealnie kruche i maślane po wypieczeniu. Profesjonalni cukiernicy sugerują, aby składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól itp.) były dokładnie wymieszane, zanim dodamy do nich mokre (jajka, mleko, miód). Staranna praca nad konsystencją ciasta zapewni Ci efektowny smak i wygląd mazurka.

Podczas przygotowywania ciasta z naszego przepisu na mazurka orzechowego należy zwrócić uwagę także na sam proces pieczenia. Regularnie sprawdzaj, czy ciasto zbytnio się nie wysusza lub przypala. Każdy piekarnik działa nieco inaczej, więc kontrolowanie procesu pieczenia pozwala uzyskać idealną konsystencję ciasta.

Orzechowiec z miodem – na Wielkanoc i nie tylko

Święta się skończyły, a Tobie zostało jeszcze trochę kruchego ciasta po mazurku? Bez problemu przerobisz je na pyszny orzechowiec z miodem. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować dwa rodzaje masy — jedną z orzechami, drugą z miodem, a następnie układać je warstwowo. Efekt tego eksperymentu to ciasto o bogatym smaku, idealne nie tylko na święta, ale także na inne okazje, gdy pragniemy rozpieszczać podniebienia wyjątkowym deserem.

Możesz także przygotować pyszny orzechowiec z miodem bez masy — wystarczy, że pokruszysz orzechy i obsypiesz nimi ciasto, a potem skropisz je miodem. Ta wersja jest znacznie szybsza, a równie smaczna! Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!