Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser/malakser
  • formę do tarty o średnicy 28 cm
  • suche ziarna fasoli/grochu
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Orzechy pekan na ciasto mielemy. Zimne masło kroimy w kostkę. Zmielone orzechy i masło szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Kiedy wszystkie składniki połączą się, a ciasto będzie gładkie, wstawiamy je na 2 godziny do lodówki.

Krok 2: Karmelizujemy orzechy

W garnku podgrzewamy 75 g cukru z 3 łyżkami wody, cukier karmelizujemy na jasnobrązowy kolor. Obtaczamy w nim orzechy pekan przeznaczone na nadzienie, a następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie grubo siekamy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyjmujemy. Pozostały cukier, jajka i śmietankę roztrzepujemy.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki do nieznacznie większego rozmiaru niż forma. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formując przy tym niewielką krawędź. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu/fasoli. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 12 minut. Papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy, ciasto pieczemy dalej przez kolejne 3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180°C.

Krok 4: Pieczemy tartę

Ciasto posypujemy karmelizowanymi orzechami, układamy śliwki i równomiernie rozprowadzamy na nich mieszaninę cukru, jajek i śmietanki. Tartę pieczemy w piekarniku przez kolejne 25-30 minut, aż polewa stężeje. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1592 dni temu
    Tarta jest obłędna, gorąco polecam! Świetny przepis!

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    2260 dni temu
    Czy można zastąpić orzechy np. Włoskimi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2260 dni temu
    Emilio, orzechy pekan możesz zastąpić orzechami włoskimi, brazylijskimi lub nerkowcami.
  • Gość Gość
    1473 dni temu
    Wydaje mi się, że orzechy włoskie trochę gorzkawe. Ale tarta bezbłędna.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!