Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser/malakser
- formę do tarty o średnicy 28 cm
- suche ziarna fasoli/grochu
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Orzechy pekan na ciasto mielemy. Zimne masło kroimy w kostkę. Zmielone orzechy i masło szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Kiedy wszystkie składniki połączą się, a ciasto będzie gładkie, wstawiamy je na 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Karmelizujemy orzechy
W garnku podgrzewamy 75 g cukru z 3 łyżkami wody, cukier karmelizujemy na jasnobrązowy kolor. Obtaczamy w nim orzechy pekan przeznaczone na nadzienie, a następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie grubo siekamy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyjmujemy. Pozostały cukier, jajka i śmietankę roztrzepujemy.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki do nieznacznie większego rozmiaru niż forma. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formując przy tym niewielką krawędź. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu/fasoli. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 12 minut. Papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy, ciasto pieczemy dalej przez kolejne 3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180°C.
Krok 4: Pieczemy tartę
Ciasto posypujemy karmelizowanymi orzechami, układamy śliwki i równomiernie rozprowadzamy na nich mieszaninę cukru, jajek i śmietanki. Tartę pieczemy w piekarniku przez kolejne 25-30 minut, aż polewa stężeje. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.
Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!
Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!
Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta Tatin
- Tarta makowa
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Tort chałwowo-orzechowy
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Kremówki
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Galette z morelami i rozmarynem
- Tort sernikowy z polewą ze smoothie
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Orzechowiec
- Leniwe pierogi
- Tarta z warzywami na patelnię
- Ziołowa lemoniada
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Golonka na sposób azjatycki
- Puszyste pianki w czekoladzie
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Mandarynkowy pulled pork
- Wegański green bowl
- Tumbet
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Penne z salsą freddo
- Zakwas żytni
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1592 dni temu
Tarta jest obłędna, gorąco polecam! Świetny przepis!
odpowiedz
2260 dni temu
Czy można zastąpić orzechy np. Włoskimi?
odpowiedz
2260 dni temu
Emilio, orzechy pekan możesz zastąpić orzechami włoskimi, brazylijskimi lub nerkowcami.
1473 dni temu
Wydaje mi się, że orzechy włoskie trochę gorzkawe. Ale tarta bezbłędna.