
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- okrągłą formę o średnicy 28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami i przyprawą do piernika na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Wkładamy ciasto do formy
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.
Krok 3: Pieczemy tartę
Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.
Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.
Wskazówka: tarta smakuje najlepiej po 1-2 dniach leżakowania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Pierniki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
574 dni temu
Dzień dobry, w KROK jest napisane "Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy .... i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto".Proszek do pieczenia nie występuje w składnikach i nie wiadomo ile go mam dodać. Proszę o uzupełnienie danych. Pozdrawiam
Odpowiedz
572 dni temu
Dzień dobry! Wygląda na to, że proszek do pieczenia wkradł się do treści przepisu, jednak nie jest konieczny do przygotowania ciasta. Jeśli chcesz, możesz dodać pół łyżeczki, jednak absolutnie nie trzeba tego robić. Również pozdrawiamy!
960 dni temu
W składnikach nie ma w ogóle proszku do pieczenia, a w sposobie przygotowania w kroku 1 już jest. Nie wiadomo ile go dać.
Odpowiedz
3019 dni temu
Ciacho jest tak pysze, że niestety będzie problem, żeby przeleżakowało 1-2 dni do uzyskania tego "lepszego smaku", bo od momentu wyjęcia z piekarnika ono już jest rewelacyjne :-) W dwie osoby od razu zjedliśmy połowę blachy!!! ;-) Ciasto proponujemy piec dokładnie w taki sposób, jak podano w przepisie - wychodzi idealnie. Od nas łapka w górę! :-)
Odpowiedz
3019 dni temu
Dziękujemy! <3
3457 dni temu
Zrobiłam ciasto i mam kilka uwag. Najpierw lepiej zapiec sam spód przez 35 minut, a potem dodać owoce i gwiazdki i dalej zapiekać 20 minut. Do ciasta polecam zrobić nadzienie z mrożonki, która jest dostępna w Lidlu - owoce leśne, gdzie są porzeczki czarne i czerwone, ale także jeżyny i maliny. Pozdrawiam, Ania
Odpowiedz