Tarta z Linzu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • okrągłą formę o średnicy 28 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2: Wkładamy ciasto do formy

2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.

Krok 3: Pieczemy tartę

Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.

Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.

Wskazówka: tarta smakuje najlepiej po 1-2 dniach leżakowania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Kasia&Krystian Kasia&Krystian
    346 dni temu
    Ciacho jest tak pysze, że niestety będzie problem, żeby przeleżakowało 1-2 dni do uzyskania tego "lepszego smaku", bo od momentu wyjęcia z piekarnika ono już jest rewelacyjne :-) W dwie osoby od razu zjedliśmy połowę blachy!!! ;-) Ciasto proponujemy piec dokładnie w taki sposób, jak podano w przepisie - wychodzi idealnie. Od nas łapka w górę! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    345 dni temu
    Dziękujemy! <3
  • Gość Gość
    783 dni temu
    Zrobiłam ciasto i mam kilka uwag. Najpierw lepiej zapiec sam spód przez 35 minut, a potem dodać owoce i gwiazdki i dalej zapiekać 20 minut. Do ciasta polecam zrobić nadzienie z mrożonki, która jest dostępna w Lidlu - owoce leśne, gdzie są porzeczki czarne i czerwone, ale także jeżyny i maliny. Pozdrawiam, Ania

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram