Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- okrągłą formę o średnicy 28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami i przyprawą do piernika na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Wkładamy ciasto do formy
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.
Krok 3: Pieczemy tartę
Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.
Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.
Wskazówka: tarta smakuje najlepiej po 1-2 dniach leżakowania.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
264 dni temu
Dzień dobry, w KROK jest napisane "Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy .... i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto".Proszek do pieczenia nie występuje w składnikach i nie wiadomo ile go mam dodać. Proszę o uzupełnienie danych. Pozdrawiam
odpowiedz
263 dni temu
Dzień dobry! Wygląda na to, że proszek do pieczenia wkradł się do treści przepisu, jednak nie jest konieczny do przygotowania ciasta. Jeśli chcesz, możesz dodać pół łyżeczki, jednak absolutnie nie trzeba tego robić. Również pozdrawiamy!
651 dni temu
W składnikach nie ma w ogóle proszku do pieczenia, a w sposobie przygotowania w kroku 1 już jest. Nie wiadomo ile go dać.
odpowiedz
2710 dni temu
Ciacho jest tak pysze, że niestety będzie problem, żeby przeleżakowało 1-2 dni do uzyskania tego "lepszego smaku", bo od momentu wyjęcia z piekarnika ono już jest rewelacyjne :-) W dwie osoby od razu zjedliśmy połowę blachy!!! ;-) Ciasto proponujemy piec dokładnie w taki sposób, jak podano w przepisie - wychodzi idealnie. Od nas łapka w górę! :-)
odpowiedz
2710 dni temu
Dziękujemy! <3
3147 dni temu
Zrobiłam ciasto i mam kilka uwag. Najpierw lepiej zapiec sam spód przez 35 minut, a potem dodać owoce i gwiazdki i dalej zapiekać 20 minut. Do ciasta polecam zrobić nadzienie z mrożonki, która jest dostępna w Lidlu - owoce leśne, gdzie są porzeczki czarne i czerwone, ale także jeżyny i maliny. Pozdrawiam, Ania
odpowiedz