
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- okrągłą formę o średnicy 28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Wkładamy ciasto do formy
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.
Krok 3: Pieczemy tartę
Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.
Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.
Wskazówka: tarta smakuje najlepiej po 1-2 dniach leżakowania.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Komentarze (4)
215 dni temu
W składnikach nie ma w ogóle proszku do pieczenia, a w sposobie przygotowania w kroku 1 już jest. Nie wiadomo ile go dać.
odpowiedz
2274 dni temu
Ciacho jest tak pysze, że niestety będzie problem, żeby przeleżakowało 1-2 dni do uzyskania tego "lepszego smaku", bo od momentu wyjęcia z piekarnika ono już jest rewelacyjne :-) W dwie osoby od razu zjedliśmy połowę blachy!!! ;-) Ciasto proponujemy piec dokładnie w taki sposób, jak podano w przepisie - wychodzi idealnie. Od nas łapka w górę! :-)
odpowiedz
2274 dni temu
Dziękujemy! <3
2711 dni temu
Zrobiłam ciasto i mam kilka uwag. Najpierw lepiej zapiec sam spód przez 35 minut, a potem dodać owoce i gwiazdki i dalej zapiekać 20 minut. Do ciasta polecam zrobić nadzienie z mrożonki, która jest dostępna w Lidlu - owoce leśne, gdzie są porzeczki czarne i czerwone, ale także jeżyny i maliny. Pozdrawiam, Ania
odpowiedz
zobacz wszystkie