
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub duży garnek
- papier do pieczenia
Krok 1: Dusimy kurczaka w sosie
Udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Dodajemy kilka gałązek tymianku. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na tej samej patelni szklimy cebulę i czosnek. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną kolendrę, ziele angielskie i ostrą paprykę. Chwilę podprażamy przyprawy i dolewamy rum. Gdy rum lekko odparuje, dodajemy pomidory z puszki i ⅓ szklanki wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, skórkę otartą z cytryny i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut.
Krok 2: Przygotowujemy ziemniaki
Ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelnię wykładamy 4 łyżki smalcu i układamy plastry ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma gałązkami tymianku. Papier do pieczenia zwilżamy wodą i przykrywamy ziemniaki. Delikatnie obciążamy papier łyżeczkami.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Cykorię przekrawamy na pół, głąby wyrzucamy. Liście skrapiamy oliwą z oliwek. Czosnek rozgniatamy, siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, sok z połowy cytryny, skórkę otartą z cytryny i miód. Listki bazylii siekamy bardzo drobno. Łodygi dodajemy do ziemniaków na patelni, a posiekane listki do sosu jogurtowego. Sos doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy. Cykorię polewamy sosem. Dodajemy kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół i liście bazylii. Resztę sosu przekładamy do mniejszej miseczki.
Krok 4: Podajemy danie
Z ziemniaków zdejmujemy papier. Ziemniaki mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka chwil. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem. Kurczaka przed podaniem dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i podajemy z ziemniakami, sałatką z cykorii i jogurtowym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!

Chrupiący kurczak z orzechami pekan
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Komentarze (5)
1035 dni temu
Można pominąć rum?
odpowiedz
1035 dni temu
Tak, można pominąć ten składnik.
1920 dni temu
Ja trochę zmodyfikowałam ten przepis, ale i tak wyszło bardzo dobrze:)
odpowiedz
1935 dni temu
Mam jedno marzenie jeśli chodzi o kulinarną podróż - Czechy :) Jadłam tam danie o nazwie svickova - ale nie na śmietanie, sos był ciemny i gęsty. Towarzyszył kruchej wołowinie i oczywiście niezastąpionym knedlom chlebowym. Może Pan Karol mógłby przygotować swoją wersję tego dania?
odpowiedz
1935 dni temu
Brzmi naprawdę smacznie! :) Zawsze chętnie obserwujemy Wasze kulinarne inspiracje, szczególnie te przywożone z podróży. Drogi Gościu, obserwuj nasze najnowsze przepisy! Być może wśród dań Karola pojawi się niebawem mięso w podobnym wydaniu :)
zobacz wszystkie