zobacz film Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub duży garnek
  • papier do pieczenia

Krok 1: Dusimy kurczaka w sosie

Udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Dodajemy kilka gałązek tymianku. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na tej samej patelni szklimy cebulę i czosnek. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną kolendrę, ziele angielskie i ostrą paprykę. Chwilę podprażamy przyprawy i dolewamy rum. Gdy rum lekko odparuje, dodajemy pomidory z puszki i ⅓ szklanki wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, skórkę otartą z cytryny i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut.

Krok 2: Przygotowujemy ziemniaki

Ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelnię wykładamy 4 łyżki smalcu i układamy plastry ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma gałązkami tymianku. Papier do pieczenia zwilżamy wodą i przykrywamy ziemniaki. Delikatnie obciążamy papier łyżeczkami.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Cykorię przekrawamy na pół, głąby wyrzucamy. Liście skrapiamy oliwą z oliwek. Czosnek rozgniatamy, siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, sok z połowy cytryny, skórkę otartą z cytryny i miód. Listki bazylii siekamy bardzo drobno. Łodygi dodajemy do ziemniaków na patelni, a posiekane listki do sosu jogurtowego. Sos doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy. Cykorię polewamy sosem. Dodajemy kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół i liście bazylii. Resztę sosu przekładamy do mniejszej miseczki.

Krok 4: Podajemy danie

Z ziemniaków zdejmujemy papier. Ziemniaki mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka chwil. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem. Kurczaka przed podaniem dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i podajemy z ziemniakami, sałatką z cykorii i jogurtowym sosem. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1476 dni temu
    Można pominąć rum?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1476 dni temu
    Tak, można pominąć ten składnik.
  • Gość Gość
    2361 dni temu
    Ja trochę zmodyfikowałam ten przepis, ale i tak wyszło bardzo dobrze:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2377 dni temu
    Mam jedno marzenie jeśli chodzi o kulinarną podróż - Czechy :) Jadłam tam danie o nazwie svickova - ale nie na śmietanie, sos był ciemny i gęsty. Towarzyszył kruchej wołowinie i oczywiście niezastąpionym knedlom chlebowym. Może Pan Karol mógłby przygotować swoją wersję tego dania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2376 dni temu
    Brzmi naprawdę smacznie! :) Zawsze chętnie obserwujemy Wasze kulinarne inspiracje, szczególnie te przywożone z podróży. Drogi Gościu, obserwuj nasze najnowsze przepisy! Być może wśród dań Karola pojawi się niebawem mięso w podobnym wydaniu :)

Kuchnia jamajska to raj dla miłośników egzotycznych smaków. W naszym kraju jest ona jednak jeszcze mało znana. Jednym z najbardziej popularnych dań z Jamajki, o którym wieść stosunkowo niedawno dotarła do Europy, jest kurczak po jamajsku (jerk), którego podaje się z różnymi dodatkami takimi jak sałatka z cykorii. Jak przyrządzić pyszną sałatkę z cykorii, która będzie współgrała ze smakiem duszonego mięsa z kurczaka i innymi potrawami? Odkryj tajniki jej przygotowywania wraz z nami!

Sałatka z cykorią — pyszny dodatek do wielu dań

Cykoria to delikatnie gorzka i chrupiąca roślina, znana także pod nazwą endywia. Jej liście charakteryzują się gorzkim smakiem, który nadaje sałatkom i innym potrawom z jej udziałem wyrazistego charakteru. Z powodu swoich niepowtarzalnych walorów smakowych, a także długiego utrzymywania świeżości, ta roślina jest chętnie wykorzystywana przez profesjonalnych szefów kuchni do przyrządzania pysznych sałatek i surówek z cykorii. Doskonale łączy się z wyjątkowymi potrawami takimi jak kurczak po jamajsku z przepisu Karola Okrasy.

Ze względu na wspomnianą gorzkość, sałatka z cykorią jest rzadko przyrządzana w domowym zaciszu, a to błąd! To pyszne warzywo idealnie sprawdza się jako baza do sałatek, wystarczy zneutralizować jego nadmierną gorzkość sosem z dodatkiem słodkich (np. miodu lub cukru) i kwaśnych składników (np. soku z cytryny).

Jeśli chcesz, aby sałatka z cykorii do obiadu, kolacji lub innego posiłku była pozbawiona gorzkości, użyj do niej zewnętrznych liści rośliny, a środkowy głąb wyrzuć lub zużyj do innej potrawy. Masz nieco kuchennego doświadczenia? Spróbuj skarmelizować liście na patelni, by nabrały słodyczy. Cykoria na ciepło w wersji skarmelizowanej podana do obiadu z pewnością zrobi wrażenie na domownikach!

Jakie dodatki można wykorzystać do sałatki z cykorii? Roślina ta świetnie komponuje się ze sporą ilością składników o różnorodnym smaku i teksturze. Do sałatki warto użyć wyfiletowanych pomarańczy, aby dodać jej więcej świeżości i słodko-kwaśnych nut smakowych. Dobrym pomysłem mogą okazać się także inne owoce np. gruszka, jabłko, a także ananas lub granat.

Jakie warzywa czy owoce można użyć do sałatki? Cykoria genialnie spisuje się w połączeniu z kremowym awokado, papryką i pomidorkami koktajlowymi. Sałatkę warto wzbogacić także o nieco białka w postaci serów (fety, parmezanu lub serów pleśniowych) lub podsmażonego mięsa z kurczaka lub indyka. Łódeczki z cykorii z kurczakiem i serem to pomysł na pyszną sałatkę, która może stać się także głównym daniem — wystarczy, że dodasz do niej trochę pomidora, sera i grzanki, a także odrobinę pokruszonych orzechów.

Sałatka z cykorią — jak zrobić?

Surówka z cykorii do obiadu — jak ją zrobić? Przygotowanie pysznej surówki z cykorii nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do uzyskania pysznego smaku jest odpowiednie przygotowanie samych liści. Żeby surówka nie była gorzka, należy najpierw delikatnie namoczyć ją w zimnej wodzie z solą, która wyciągnie z niej gorycz, a dopiero potem przejść do jej krojenia.

A co dalej? W zależności od tego, czy przygotowujesz surówkę, czy sałatkę z cykorii (i np. pomarańczy) pokrój ją drobno lub w większe kawałki. W surówce cykoria może zastąpić kapustę i warto wtedy pokroić ją w drobne paski, z kolei w sałatkach najlepiej sprawdzą się liście pokrojone na większe kawałki albo w całości. Wskazówki na to, jak pokroić cykorię na surówkę z pewnością znajdziesz w wybranym przez siebie przepisie.

Bardzo ważnym elementem sałatek i surówek z dodatkiem tej goryczkowej rośliny jest dressing. Wykorzystaj do niego nieco tłuszczu, który zgodnie z tym, co mówi Karol w zamieszczonym powyżej filmie, jest nośnikiem smaku. Dodanie oliwy lub oleju tłoczonego na zimno wzmocni smak sosu.

Do dressingu warto użyć składników o wyższej kwasowości takich jak sok z cytrusów lub ocet jabłkowy, a także odrobiny miodu. Tak przygotowany dressing po dodaniu soli i pieprzu już jest gotowy do podania z sałatką. Sos ten można także jeszcze bardziej urozmaicić, dodając świeże zioła (np. kolendrę, bazylię, tymianek), ostrą papryczkę, czosnek, jogurt lub chrupiące pestki dyni. Najważniejsze jest zachowanie balansu pomiędzy konkretnymi smakami, aby nie zdominować smaku cykorii i reszty składników sałatki.

Przepis na sałatkę z cykorią

Sałatka, w której głównym składnikiem jest cykoria to świetny dodatek do wyrazistych potraw. Jeśli poszukujesz inspiracji na to, jak ją zrobić, możesz skorzystać z podanego wyżej przepisu Karola Okrasy, albo zaczerpnąć nieco inspiracji z kilku propozycji, które zamieścimy w kolejnych akapitach tekstu.

Jakie przepisy na sałatki z cykorią polecamy? Cykoria świetnie sprawdza się w daniach o śródziemnomorskim rodowodzie takich jak sałatka z granatem i fetą. Kombinacja słodkich pestek granatu oraz słonej fety i cykorii to połączenie, które skradnie serce każdemu fanowi greckiej kuchni.

Cykoria równie pysznie smakuje w połączeniu z kremowym awokado, marynowanym czosnkiem oraz orzechami włoskimi skropionymi octem balsamicznym i odrobiną miodu, a także z dodatkiem gruszek i pleśniowego sera Gorgonzola.

A co z surówkami? Jeśli poszukujesz szybkiego przepisu, postaw na surówkę z cykorii i jabłka. Poszatkuj cykorię i połącz ją ze świeżym jabłkiem pokrojonym w kostkę, dolej jogurt wymieszany z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj. Pyszna, szybka surówka z cykorii z jabłkiem jest gotowa!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!