zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub duży garnek
  • papier do pieczenia

Krok 1: Dusimy kurczaka w sosie

Udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Dodajemy kilka gałązek tymianku. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na tej samej patelni szklimy cebulę i czosnek. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną kolendrę, ziele angielskie i ostrą paprykę. Chwilę podprażamy przyprawy i dolewamy rum. Gdy rum lekko odparuje, dodajemy pomidory z puszki i ⅓ szklanki wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, skórkę otartą z cytryny i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut.

Krok 2: Przygotowujemy ziemniaki

Ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelnię wykładamy 4 łyżki smalcu i układamy plastry ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma gałązkami tymianku. Papier do pieczenia zwilżamy wodą i przykrywamy ziemniaki. Delikatnie obciążamy papier łyżeczkami.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Cykorię przekrawamy na pół, głąby wyrzucamy. Liście skrapiamy oliwą z oliwek. Czosnek rozgniatamy, siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, sok z połowy cytryny, skórkę otartą z cytryny i miód. Listki bazylii siekamy bardzo drobno. Łodygi dodajemy do ziemniaków na patelni, a posiekane listki do sosu jogurtowego. Sos doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy. Cykorię polewamy sosem. Dodajemy kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół i liście bazylii. Resztę sosu przekładamy do mniejszej miseczki.

Krok 4: Podajemy danie

Z ziemniaków zdejmujemy papier. Ziemniaki mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka chwil. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem. Kurczaka przed podaniem dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i podajemy z ziemniakami, sałatką z cykorii i jogurtowym sosem. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    87 dni temu
    Ja trochę zmodyfikowałam ten przepis, ale i tak wyszło bardzo dobrze:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    102 dni temu
    Mam jedno marzenie jeśli chodzi o kulinarną podróż - Czechy :) Jadłam tam danie o nazwie svickova - ale nie na śmietanie, sos był ciemny i gęsty. Towarzyszył kruchej wołowinie i oczywiście niezastąpionym knedlom chlebowym. Może Pan Karol mógłby przygotować swoją wersję tego dania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    102 dni temu
    Brzmi naprawdę smacznie! :) Zawsze chętnie obserwujemy Wasze kulinarne inspiracje, szczególnie te przywożone z podróży. Drogi Gościu, obserwuj nasze najnowsze przepisy! Być może wśród dań Karola pojawi się niebawem mięso w podobnym wydaniu :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram