
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Obsmażamy kurczaka
Kurczaka obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy podudzia kurczaka, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Na tę samą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy syrop z agawy, sos barbecue i dodajemy obranego oraz pokrojonego w plastry ananasa. Całość mieszamy i po chwili dodajemy do sosu obsmażonego wcześniej kurczaka.
Krok 3: Pieczemy kurczaka
Patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 5 minut. Danie przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, szczypiorkiem i posiekanymi papryczkami chili.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Komentarze (2)
1391 dni temu
chyba ktos zjadł "0" powinno być 50 min w piekarniku. Po 5 minutach mięso jest surowe
odpowiedz
1808 dni temu
5 minut to za mało, mięso surowe
odpowiedz
zobacz wszystkie