• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy ryż

Pieczarki oczyszczamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Ryż z połową szalotek podsmażamy na 1/3 masła klarowanego przez 1–2 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy szafranem i solą, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut aż do spęcznienia. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej bulionu.

Krok 2: Smażymy pieczarki

Pieczarki smażymy na 1/3 masła klarowanego przez 5–7 minut, doprawiając je solą. Usmażone grzyby odkładamy na bok. Paski kurczaka podsmażamy z pozostałą ilością szalotki na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Dolewamy szampana, gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką.

Krok 3: Podajemy danie

Przed podaniem pieczarki dodajemy do pilawu i krótko w nim podgrzewamy. Pilaw przekładamy do 2 foremek i wykładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie szampańskim.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    488 dni temu
    Czy ryż powinien być wcześniej ugotowany?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    488 dni temu
    Krok 1, dotyczy gotowania ryżu. Podsmażamy ryż surowy, następnie gotujemy w bulionie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram