Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ryż
Pieczarki oczyszczamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Ryż z połową szalotek podsmażamy na 1/3 masła klarowanego przez 1–2 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy szafranem i solą, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut aż do spęcznienia. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej bulionu.
Krok 2: Smażymy pieczarki
Pieczarki smażymy na 1/3 masła klarowanego przez 5–7 minut, doprawiając je solą. Usmażone grzyby odkładamy na bok. Paski kurczaka podsmażamy z pozostałą ilością szalotki na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Dolewamy szampana, gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką.
Krok 3: Podajemy danie
Przed podaniem pieczarki dodajemy do pilawu i krótko w nim podgrzewamy. Pilaw przekładamy do 2 foremek i wykładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie szampańskim.
Zobacz podobne
przepisy
Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z pieczarkami
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Konfitura borówkowa z limonką
- Marynata azjatycka
- Warzywa stir-fry po tajsku
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Bułki maślane
- Kurczak w winie
- Placuszki ziemniaczane
- Calzone orkiszowe
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Bulion rybny
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Sos pieczarkowy
- Ryż smażony z warzywami
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Kotlety mielone z karpia
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Domowy sos barbecue
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Słodki dżem z pomidorów
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Carpaccio z miodowego melona
- Królik w sosie śmietanowym
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Królik w sosie pieczarkowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
760 dni temu
"Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami." taaa, a Dom Perignon to nic innego, jak sfermentowany sok winogronowy...
odpowiedz
2819 dni temu
Czy ryż powinien być wcześniej ugotowany?
odpowiedz
2819 dni temu
Krok 1, dotyczy gotowania ryżu. Podsmażamy ryż surowy, następnie gotujemy w bulionie :)