
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Filetujemy pomarańcze
Pomarańcze obieramy dokładnie, razem z białą błoną. Cytrusy filetujemy, zbierając przy tym sok. Resztki miąższu dobrze wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy na pół. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Krok 2: Dusimy mięso
Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 5 minut, doprawiając je solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i brukselkę przez 3 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion. Dodajemy marmoladę, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 3: Dodajemy śmietanę
Dodajemy śmietanę i gotujemy bez przykrycia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką. Dodajemy filety z pomarańczy i krótko podgrzewamy. Danie podajemy z makaronem tagliatelle lub bagietką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)