Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Filetujemy pomarańcze

Pomarańcze obieramy dokładnie, razem z białą błoną. Cytrusy filetujemy, zbierając przy tym sok. Resztki miąższu dobrze wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy na pół. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.

Krok 2: Dusimy mięso

Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 5 minut, doprawiając je solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i brukselkę przez 3 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion. Dodajemy marmoladę, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.

Krok 3: Dodajemy śmietanę

Dodajemy śmietanę i gotujemy bez przykrycia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką. Dodajemy filety z pomarańczy i krótko podgrzewamy. Danie podajemy z makaronem tagliatelle lub bagietką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem

Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Tajine z kurczaka z figami

Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Tajine z kurczaka z figami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 1 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!