
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Filetujemy pomarańcze
Pomarańcze obieramy dokładnie, razem z białą błoną. Cytrusy filetujemy, zbierając przy tym sok. Resztki miąższu dobrze wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy na pół. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Krok 2: Dusimy mięso
Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 5 minut, doprawiając je solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i brukselkę przez 3 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion. Dodajemy marmoladę, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 3: Dodajemy śmietanę
Dodajemy śmietanę i gotujemy bez przykrycia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką. Dodajemy filety z pomarańczy i krótko podgrzewamy. Danie podajemy z makaronem tagliatelle lub bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Komentarze (0)