![Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/5f3072e59ff4-ccc48aebfdf4-Haehnchen-in-Orangensahne.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Filetujemy pomarańcze
Pomarańcze obieramy dokładnie, razem z białą błoną. Cytrusy filetujemy, zbierając przy tym sok. Resztki miąższu dobrze wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy na pół. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Krok 2: Dusimy mięso
Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 5 minut, doprawiając je solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i brukselkę przez 3 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion. Dodajemy marmoladę, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 3: Dodajemy śmietanę
Dodajemy śmietanę i gotujemy bez przykrycia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką. Dodajemy filety z pomarańczy i krótko podgrzewamy. Danie podajemy z makaronem tagliatelle lub bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
![Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d91f49e1daf8-3a4c359a22-Okrasa_kurczak-z-curry_KW_05_960x540.webp)
Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.
![Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/326759a5db95-da2c9b5b48-Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem.webp)
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
![Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d92340aa03ac-749c6e201c-KW_30_KAROL_podudzia_kurczaka_w_sosie_pomaranczowym_960x540.webp)
Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.
![Tajine z kurczaka z figami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0c55f78d48b0-ebec213a39-Haehnchen-Tajine-mit-Feigen.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura cytrynowa
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Marynata azjatycka
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Zupa instant
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Remulada
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Sałatka z batatem
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kleik ryżowy z jabłkiem
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
- Domek z piernika
- Mus szarlotkowy
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Strucla makowo-orzechowa
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Miniserniczki bez laktozy
Komentarze (0)