Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozpalony grill
- metalową patelnię z rączkami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w mundurkach podgotowujemy wcześniej w wodzie lub na parze.
Tak przygotowane kroimy na połówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub miski. Posypujemy pieprzem i solą oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość mieszamy. Doprawione ziemniaki kładziemy na grill i pieczemy. Po kilku minutach przekładamy na drugą stronę, aby się nie spaliły.
KROK 2: ROBIMY SOS DO ZIEMNIAKÓW
Do miski dodajemy musztardę Dijon, ocet winny, oliwę, wodę i cukier. Dokładnie mieszamy.
Cebulę, szczypiorek i chili drobno siekamy i dodajemy do sosu.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KOTLET SCHABOWY
Mięso rozbijamy na bardzo cienki płat. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
KROK 4: SMAŻYMY MIĘSO
Pół kostki smalcu rozpuszczamy na patelni ustawionej na grillu. Kładziemy mocno rozbitego, obtoczonego w bułce schabowego. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony do momentu, aż bułka tarta się ładnie przyrumieni.
KROK 5: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ziemniaczki polewamy sosem. Dekorujemy chili i szczypiorkiem. Połówkę cytryny podpiekamy chwilę na grillu i kładziemy obok schabowego.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Schab w sosie pieczarkowym z ziołami i pieczoną kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szaszłyki wieprzowe
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Koreczki ze schabem w boczku
- Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- EKSPRESOWY BIGOS
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Yakisoba z krewetkami
- Hot dogi z frankfurterkami
- Twarożek tofu z warzywami
- Zupa parmezan pasta
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Placuszki bananowe z czekoladą
- Pasta z awokado i wędzonego łososia
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
Komentarze (0)