Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozpalony grill
- metalową patelnię z rączkami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w mundurkach podgotowujemy wcześniej w wodzie lub na parze.
Tak przygotowane kroimy na połówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub miski. Posypujemy pieprzem i solą oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość mieszamy. Doprawione ziemniaki kładziemy na grill i pieczemy. Po kilku minutach przekładamy na drugą stronę, aby się nie spaliły.
KROK 2: ROBIMY SOS DO ZIEMNIAKÓW
Do miski dodajemy musztardę Dijon, ocet winny, oliwę, wodę i cukier. Dokładnie mieszamy.
Cebulę, szczypiorek i chili drobno siekamy i dodajemy do sosu.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KOTLET SCHABOWY
Mięso rozbijamy na bardzo cienki płat. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
KROK 4: SMAŻYMY MIĘSO
Pół kostki smalcu rozpuszczamy na patelni ustawionej na grillu. Kładziemy mocno rozbitego, obtoczonego w bułce schabowego. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony do momentu, aż bułka tarta się ładnie przyrumieni.
KROK 5: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ziemniaczki polewamy sosem. Dekorujemy chili i szczypiorkiem. Połówkę cytryny podpiekamy chwilę na grillu i kładziemy obok schabowego.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)