
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozpalony grill
- metalową patelnię z rączkami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w mundurkach podgotowujemy wcześniej w wodzie lub na parze.
Tak przygotowane kroimy na połówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub miski. Posypujemy pieprzem i solą oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość mieszamy. Doprawione ziemniaki kładziemy na grill i pieczemy. Po kilku minutach przekładamy na drugą stronę, aby się nie spaliły.
KROK 2: ROBIMY SOS DO ZIEMNIAKÓW
Do miski dodajemy musztardę Dijon, ocet winny, oliwę, wodę i cukier. Dokładnie mieszamy.
Cebulę, szczypiorek i chili drobno siekamy i dodajemy do sosu.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KOTLET SCHABOWY
Mięso rozbijamy na bardzo cienki płat. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
KROK 4: SMAŻYMY MIĘSO
Pół kostki smalcu rozpuszczamy na patelni ustawionej na grillu. Kładziemy mocno rozbitego, obtoczonego w bułce schabowego. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony do momentu, aż bułka tarta się ładnie przyrumieni.
KROK 5: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ziemniaczki polewamy sosem. Dekorujemy chili i szczypiorkiem. Połówkę cytryny podpiekamy chwilę na grillu i kładziemy obok schabowego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)