zobacz film Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rozpalony grill
  • metalową patelnię z rączkami

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki w mundurkach podgotowujemy wcześniej w wodzie lub na parze.

Tak przygotowane kroimy na połówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub miski. Posypujemy pieprzem i solą oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość mieszamy. Doprawione ziemniaki kładziemy na grill i pieczemy. Po kilku minutach przekładamy na drugą stronę, aby się nie spaliły.

KROK 2: ROBIMY SOS DO ZIEMNIAKÓW

Do miski dodajemy musztardę Dijon, ocet winny, oliwę, wodę i cukier. Dokładnie mieszamy.

Cebulę, szczypiorek i chili drobno siekamy i dodajemy do sosu.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KOTLET SCHABOWY

Mięso rozbijamy na bardzo cienki płat. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.

KROK 4: SMAŻYMY MIĘSO

Pół kostki smalcu rozpuszczamy na patelni ustawionej na grillu. Kładziemy mocno rozbitego, obtoczonego w bułce schabowego. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony do momentu, aż bułka tarta się ładnie przyrumieni.

KROK 5: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Ziemniaczki polewamy sosem. Dekorujemy chili i szczypiorkiem. Połówkę cytryny podpiekamy chwilę na grillu i kładziemy obok schabowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!