Batatowe frytki Kamyka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ: 

  • blachę do pieczenia 
  • papier do pieczenia 
  • dużą miskę z zimną wodą i lodem
  • ściereczkę do wysuszenia batatów 
  • patelnię
  • małe miseczki do sosów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)

KROK 1: KROIMY BATATY

Bataty obieramy, a następnie kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Pokrojone bataty wrzucamy do miski z zimną wodą i lodem i zostawiamy na 20-30 minut. 

KROK 2: PRZYPRAWIAMY BATATY

Bataty wyjmujemy z wody i osuszamy ściereczką. Wrzucamy do suchej miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy, aby całe pokryły się oliwą. 

W małej miseczce mieszamy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki słodkiej papryki. Gotową mieszanką posypujemy bataty i dokładnie mieszamy. 

KROK 3: PIECZEMY FRYTKI

Przekładamy bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały (najlepiej układać jeden kawełk obok drugiego, w rządkach). Wkładamy je do piekarnika na 25 minut i po tym czasie sprawdzamy, czy się zarumieniły. Jeśli tak, to wyciągamy je z piekarnika, a jeśli nie, to zostawiamy, aż się zarumienią. 

KROK 4: SMAŻYMY BOCZEK

W tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na patelni, na łyżce oleju, aż się zrumieni. Następnie odcedzamy olej. Szczypiorek drobno kroimy. 

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Bataty wykładamy na talerz i solimy. Posypujemy boczkiem i szczypiorkiem. Serwujemy z ketchupem i majonezem podanymi w małych miseczkach. 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!