Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- dużą miskę z zimną wodą i lodem
- ściereczkę do wysuszenia batatów
- patelnię
- małe miseczki do sosów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)
KROK 1: KROIMY BATATY
Bataty obieramy, a następnie kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Pokrojone bataty wrzucamy do miski z zimną wodą i lodem i zostawiamy na 20-30 minut.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY BATATY
Bataty wyjmujemy z wody i osuszamy ściereczką. Wrzucamy do suchej miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy, aby całe pokryły się oliwą.
W małej miseczce mieszamy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki słodkiej papryki. Gotową mieszanką posypujemy bataty i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Przekładamy bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały (najlepiej układać jeden kawełk obok drugiego, w rządkach). Wkładamy je do piekarnika na 25 minut i po tym czasie sprawdzamy, czy się zarumieniły. Jeśli tak, to wyciągamy je z piekarnika, a jeśli nie, to zostawiamy, aż się zarumienią.
KROK 4: SMAŻYMY BOCZEK
W tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na patelni, na łyżce oleju, aż się zrumieni. Następnie odcedzamy olej. Szczypiorek drobno kroimy.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Bataty wykładamy na talerz i solimy. Posypujemy boczkiem i szczypiorkiem. Serwujemy z ketchupem i majonezem podanymi w małych miseczkach.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)