Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- niewielki garnek
- moździerz
- tarkę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1
Pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju. Cytrusy dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i jednej limonki. W moździerzu dokładnie rozcieramy goździki i ziele angielskie. Do zeszklonych warzyw dodajemy wszystkie sypkie przyprawy – chwilę smażymy.
KROK 2
Dodajemy pomidory, trochę wody, sos worcester, łyżkę skórki otartej z cytrusów, 50 ml syropu klonowego i świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy. Sos gotujemy minimum 20-25 minut. Zredukowany sos doprawiamy do smaku pozostałą częścią syropu klonowego oraz sokiem z limonki.
KROK 3
Umyte, osuszone skrzydełka kroimy w miejscach stawów na trzy części. Najmniejszych kawałków, czyli lotek, nie wykorzystujemy – możemy ich użyć do przygotowania bulionu. Resztę mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.
Upieczone skrzydełka wykładamy na talerz i polewamy sosem, który pozostał w naczyniu żaroodpornym. Podajemy z cząstkami limonki oraz świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!
Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!
Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Whoopies
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- Chlebek bananowy
- Sałatka Cobb
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Sałatka szefa w stylu amerykańskim
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Bezglutenowe pancakes
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Tajskie szaszłyki z indyka
- Czekoladowy sen
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
- Jajka faszerowane z szynką
- Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Tort malinowy
- Hummus grzybowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
140 dni temu
Dobre
odpowiedz
2479 dni temu
Najlepsze skrzydełka, jakie w życiu jadłam! Pycha!
odpowiedz
2766 dni temu
Niesamowicie aromatyczna marynata PYCHA
odpowiedz
2769 dni temu
@AGA jeżeli coś w czym jest pół łyżeczki pieprzy cayenne nazywasz "bardzo ostrym" to znaczy, że nigdy nie jadłaś niczego co by było choćby lekko ostre :D
odpowiedz
3270 dni temu
Uwaga, bo skrzydła bardzo ostre, ale przepis smakowity!
odpowiedz