Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- niewielki garnek
- moździerz
- tarkę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1
Pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju. Cytrusy dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i jednej limonki. W moździerzu dokładnie rozcieramy goździki i ziele angielskie. Do zeszklonych warzyw dodajemy wszystkie sypkie przyprawy – chwilę smażymy.
KROK 2
Dodajemy pomidory, trochę wody, sos worcester, łyżkę skórki otartej z cytrusów, 50 ml syropu klonowego i świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy. Sos gotujemy minimum 20-25 minut. Zredukowany sos doprawiamy do smaku pozostałą częścią syropu klonowego oraz sokiem z limonki.
KROK 3
Umyte, osuszone skrzydełka kroimy w miejscach stawów na trzy części. Najmniejszych kawałków, czyli lotek, nie wykorzystujemy – możemy ich użyć do przygotowania bulionu. Resztę mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.
Upieczone skrzydełka wykładamy na talerz i polewamy sosem, który pozostał w naczyniu żaroodpornym. Podajemy z cząstkami limonki oraz świeżą kolendrą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (5)
489 dni temu
Dobre
Odpowiedz
2827 dni temu
Najlepsze skrzydełka, jakie w życiu jadłam! Pycha!
Odpowiedz
3115 dni temu
Niesamowicie aromatyczna marynata PYCHA
Odpowiedz
3118 dni temu
@AGA jeżeli coś w czym jest pół łyżeczki pieprzy cayenne nazywasz "bardzo ostrym" to znaczy, że nigdy nie jadłaś niczego co by było choćby lekko ostre :D
Odpowiedz
3618 dni temu
Uwaga, bo skrzydła bardzo ostre, ale przepis smakowity!
Odpowiedz