zobacz film Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • niewielki garnek
  • moździerz
  • tarkę
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1

Pieczone skrzydełka - Smażymy czosnek z przyprawami

Pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju. Cytrusy dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i jednej limonki. W moździerzu dokładnie rozcieramy goździki i ziele angielskie. Do zeszklonych warzyw dodajemy wszystkie sypkie przyprawy – chwilę smażymy.

 

KROK 2

Pieczone skrzydełka - Dodajemy pomidory do sosu

Dodajemy pomidory, trochę wody, sos worcester, łyżkę skórki otartej z cytrusów, 50 ml syropu klonowego i świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy. Sos gotujemy minimum 20-25 minut. Zredukowany sos doprawiamy do smaku pozostałą częścią syropu klonowego oraz sokiem z limonki.

 

KROK 3

Pieczone skrzydełka - Marynujemy skrzydełka i pieczemy

Umyte, osuszone skrzydełka kroimy w miejscach stawów na trzy części. Najmniejszych kawałków, czyli lotek, nie wykorzystujemy – możemy ich użyć do przygotowania bulionu. Resztę mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.

Upieczone skrzydełka wykładamy na talerz i polewamy sosem, który pozostał w naczyniu żaroodpornym. Podajemy z cząstkami limonki oraz świeżą kolendrą.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Dorota Dorota
    14 dni temu
    Najlepsze skrzydełka, jakie w życiu jadłam! Pycha!

    odpowiedz

  • zoska230 zoska230
    302 dni temu
    Niesamowicie aromatyczna marynata PYCHA

    odpowiedz

  • JAN JAN
    305 dni temu
    @AGA jeżeli coś w czym jest pół łyżeczki pieprzy cayenne nazywasz "bardzo ostrym" to znaczy, że nigdy nie jadłaś niczego co by było choćby lekko ostre :D

    odpowiedz

  • Aga Aga
    805 dni temu
    Uwaga, bo skrzydła bardzo ostre, ale przepis smakowity!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram