Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Chipsy dość drobno kruszymy i przekładamy do miski. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je za pomocą widelca oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Do trzeciej miseczki wsypujemy mąkę.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz urozmaicić smak tego dania, spróbuj zamienić chipsy solone na te o smaku limonki lub chimichurri marki Alma Latina. Warto wtedy, zamiast domowego sosu musztardowego, wykorzystać gotową salsę tej samej marki i nadać potrawie południowoamerykańskiego smaku!
KROK 2: PIECZEMY KURCZAKA
Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oleju. Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w chipsach. Panierowane piersi kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W międzyczasie musztardę mieszamy z majonezem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Upieczonego kurczaka przekładamy na talerze i polewamy sosem musztardowym.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.
Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (41)
3433 dni temu
Samuel, piekarnik w opcji góra-dół :)
odpowiedz
3434 dni temu
Na jakim trybie pracy piec w piekarniku?
odpowiedz
3664 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, że możesz :)
odpowiedz
3664 dni temu
czy mozna uzyć innego smaku chipsów?
odpowiedz
3756 dni temu
Chłopak zrobił na obiad, danie proste i smaczne. Wg mnie całego charakteru potrawie nadaje sos (my użyliśmy musztardy bawarskiej)
odpowiedz
3768 dni temu
pierwszy raz robiłem coś takiego i super . Proste danie do którego polecam zrobić ziemiaczane talarki . dla weroniki: polecam sezam
odpowiedz
3867 dni temu
Co oprócz chipsów jeszcze polecacie? :)
odpowiedz
3893 dni temu
Spróbuję zrobić dziś na obiad, ale troszkę się obawiam, że filety w piekarniku za bardzo wyschną.
odpowiedz
3903 dni temu
Ja do jajka dodaje przyprawe do kurczaka i piersi sa rewelka
odpowiedz
3924 dni temu
Piersi dobre, soczyste, tylko mało słone. Piersi przed obtoczeniem w panierce bym posoliła.
odpowiedz
3935 dni temu
Drogi gościu, najlepsze będzie pieczenie góra-dół.
odpowiedz
3935 dni temu
od góry czy od dołu pieczenie czy to i to.
odpowiedz
3943 dni temu
Franiu, bardzo cieszy nas ten fakt :) Mamy nadzieję, że inne przepisy też Cię zadowolą.
odpowiedz
3944 dni temu
Świetne! Chłopak był zadowolony!:))) Będę częściej korzystała z Waszych przepisów:)
odpowiedz
3948 dni temu
Sorki ...jajko doprawiam:)rozumiem wszystko.Jutro na obiad zrobię mniam..
odpowiedz
3948 dni temu
Ciekawy przepis...a czy filety solić do smaku czy te chipsy wystarczą?
odpowiedz
3948 dni temu
bardzo fajna potrawa, w mojej wersji fit majonez zastąpiłam jogurtem naturalnym, pyszne
odpowiedz
3952 dni temu
zrobiłam dziś na obiad i wszystkim smakowało. Zrobię znów. Fajny przepis bo sam się piecze :)
odpowiedz
3953 dni temu
PORAZKA!
odpowiedz
3954 dni temu
Mario, piersi kurczaka panierujemy i pieczmy w naczyniu żaroodpornym.
odpowiedz
3954 dni temu
Kurczaka najpierw smażymy na patelni a potem pieczemy, czy po obtoczeniu w chipsach od razu do piekarnika?
odpowiedz
3954 dni temu
Drogi Placku, droga Paulo - piersi kurczaka nie przekrawamy na pół. Pieczemy jest w całości.
odpowiedz
3954 dni temu
No wlaśnie. Jaka ma być grubość filetów okolo?
odpowiedz
3954 dni temu
Filety kroimy na pół wzdłuż, aby były cieńsze? Czy w całości "grube" pieczemy?
odpowiedz
3955 dni temu
Polecam gorąco, bardzo pyszne, szybkie w przygotowaniu i w sam raz dla dzieci i młodzieży, zakochanych w filetach z kurczaka w różnych postaciach:)
odpowiedz
3955 dni temu
Drogi Gościu jeśli nie chcesz dodawać przypraw do jajka, możesz przyprawić filety bezpośrednio. 0594, możesz zastąpić musztardę amerykańską inną, w zależności od preferencji smakowych.
odpowiedz
3955 dni temu
musztarda użyta do sosu musi być amerykańska?
odpowiedz
3955 dni temu
Nie należy przyprawiać bezpośrednio filetów z piersi kurczka przed przystąpieniem do obtaczania kolejno w mące jajku i chipsach ?
odpowiedz
3955 dni temu
Paula, sos czosnkowy również będzie pasował do tego dania, polecamy wypróbować! :)
odpowiedz
3955 dni temu
A gdyby tak zamiast tego sosu podać piersi z sosem czosnkowym??
odpowiedz
3956 dni temu
Kosmo, pieczemy bez termoobiegu, na środkowej półce.
odpowiedz
3956 dni temu
Naczynie żaroodporne ustawiamy w termoobiegu na środkowej półce?
odpowiedz
3958 dni temu
1235, ufff... ulżyło nam nieco! ;) Dziękujemy i polecamy nasze przepisy na przyszłość!
odpowiedz
3960 dni temu
wyszło! <3 lidl, kocham was! <3
odpowiedz
3961 dni temu
jak mi jutro nie wyjdzie, to was zabije Lidl! >:O
odpowiedz
3962 dni temu
będę próbowała robić ją w sobotę... ciekawe co mi z tego wyjdzie...
odpowiedz
3965 dni temu
Polecam naprawde: )
odpowiedz
3965 dni temu
Pieczemy bez przykrycia.
odpowiedz
3965 dni temu
piec pod przykryciem ?
odpowiedz
3972 dni temu
W tym przepisie używamy ziół suszonych.
odpowiedz
3972 dni temu
Zioła mają być suszone czy świeże?
odpowiedz
zobacz wszystkie