Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Chipsy dość drobno kruszymy i przekładamy do miski. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je za pomocą widelca oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Do trzeciej miseczki wsypujemy mąkę.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz urozmaicić smak tego dania, spróbuj zamienić chipsy solone na te o smaku limonki lub chimichurri marki Alma Latina. Warto wtedy, zamiast domowego sosu musztardowego, wykorzystać gotową salsę tej samej marki i nadać potrawie południowoamerykańskiego smaku!

KROK 2: PIECZEMY KURCZAKA

Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oleju. Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w chipsach. Panierowane piersi kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W międzyczasie musztardę mieszamy z majonezem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Upieczonego kurczaka przekładamy na talerze i polewamy sosem musztardowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (41)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3412 dni temu
    Samuel, piekarnik w opcji góra-dół :)

    odpowiedz

  • Samuel Samuel
    3413 dni temu
    Na jakim trybie pracy piec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3643 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, że możesz :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3643 dni temu
    czy mozna uzyć innego smaku chipsów?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3735 dni temu
    Chłopak zrobił na obiad, danie proste i smaczne. Wg mnie całego charakteru potrawie nadaje sos (my użyliśmy musztardy bawarskiej)

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    3746 dni temu
    pierwszy raz robiłem coś takiego i super . Proste danie do którego polecam zrobić ziemiaczane talarki . dla weroniki: polecam sezam

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3845 dni temu
    Co oprócz chipsów jeszcze polecacie? :)

    odpowiedz

  • Natalia M. Natalia M.
    3872 dni temu
    Spróbuję zrobić dziś na obiad, ale troszkę się obawiam, że filety w piekarniku za bardzo wyschną.

    odpowiedz

  • Nati Nati
    3882 dni temu
    Ja do jajka dodaje przyprawe do kurczaka i piersi sa rewelka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3902 dni temu
    Piersi dobre, soczyste, tylko mało słone. Piersi przed obtoczeniem w panierce bym posoliła.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3914 dni temu
    Drogi gościu, najlepsze będzie pieczenie góra-dół.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3914 dni temu
    od góry czy od dołu pieczenie czy to i to.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3922 dni temu
    Franiu, bardzo cieszy nas ten fakt :) Mamy nadzieję, że inne przepisy też Cię zadowolą.

    odpowiedz

  • Frania Frania
    3922 dni temu
    Świetne! Chłopak był zadowolony!:))) Będę częściej korzystała z Waszych przepisów:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3927 dni temu
    Sorki ...jajko doprawiam:)rozumiem wszystko.Jutro na obiad zrobię mniam..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3927 dni temu
    Ciekawy przepis...a czy filety solić do smaku czy te chipsy wystarczą?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3927 dni temu
    bardzo fajna potrawa, w mojej wersji fit majonez zastąpiłam jogurtem naturalnym, pyszne

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3930 dni temu
    zrobiłam dziś na obiad i wszystkim smakowało. Zrobię znów. Fajny przepis bo sam się piecze :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3931 dni temu
    PORAZKA!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3933 dni temu
    Mario, piersi kurczaka panierujemy i pieczmy w naczyniu żaroodpornym.

    odpowiedz

  • Mario Mario
    3933 dni temu
    Kurczaka najpierw smażymy na patelni a potem pieczemy, czy po obtoczeniu w chipsach od razu do piekarnika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3933 dni temu
    Drogi Placku, droga Paulo - piersi kurczaka nie przekrawamy na pół. Pieczemy jest w całości.

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3933 dni temu
    No wlaśnie. Jaka ma być grubość filetów okolo?

    odpowiedz

  • Placek Placek
    3933 dni temu
    Filety kroimy na pół wzdłuż, aby były cieńsze? Czy w całości "grube" pieczemy?

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3934 dni temu
    Polecam gorąco, bardzo pyszne, szybkie w przygotowaniu i w sam raz dla dzieci i młodzieży, zakochanych w filetach z kurczaka w różnych postaciach:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3934 dni temu
    Drogi Gościu jeśli nie chcesz dodawać przypraw do jajka, możesz przyprawić filety bezpośrednio. 0594, możesz zastąpić musztardę amerykańską inną, w zależności od preferencji smakowych.

    odpowiedz

  • 0594 0594
    3934 dni temu
    musztarda użyta do sosu musi być amerykańska?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3934 dni temu
    Nie należy przyprawiać bezpośrednio filetów z piersi kurczka przed przystąpieniem do obtaczania kolejno w mące jajku i chipsach ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3934 dni temu
    Paula, sos czosnkowy również będzie pasował do tego dania, polecamy wypróbować! :)

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3934 dni temu
    A gdyby tak zamiast tego sosu podać piersi z sosem czosnkowym??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3935 dni temu
    Kosmo, pieczemy bez termoobiegu, na środkowej półce.

    odpowiedz

  • Kosmo Kosmo
    3935 dni temu
    Naczynie żaroodporne ustawiamy w termoobiegu na środkowej półce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3937 dni temu
    1235, ufff... ulżyło nam nieco! ;) Dziękujemy i polecamy nasze przepisy na przyszłość!

    odpowiedz

  • 1235 1235
    3938 dni temu
    wyszło! <3 lidl, kocham was! <3

    odpowiedz

  • 1235 1235
    3939 dni temu
    jak mi jutro nie wyjdzie, to was zabije Lidl! >:O

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3940 dni temu
    będę próbowała robić ją w sobotę... ciekawe co mi z tego wyjdzie...

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    3944 dni temu
    Polecam naprawde: )

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3944 dni temu
    Pieczemy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    piec pod przykryciem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3951 dni temu
    W tym przepisie używamy ziół suszonych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Zioła mają być suszone czy świeże?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!