Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotowanie
Marchewki obieramy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie na pół w poprzek. Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki długości ok. 5 cm. Marchew i seler układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy środek. Odkrawamy szyjkę i kuper. Lotki skrzydełek wywijamy na drugą stronę. Wierzch i środek oprószamy solą i pieprzem. Cebulę oraz cytrynę kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka wraz z 3 obranymi ząbkami czosnku. Udka kurczaka związujemy razem. Układamy kurczaka na warzywach.
W miseczce mieszamy miękkie masło, musztardę Dijon i 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotową pastą nacieramy dokładnie kurczaka.
Naczynie z warzywami i kurczakiem wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach polewamy kurczaka ½ szklanki wody. Po kolejnych 15 minutach ponownie polewamy kurczaka 1/2 szklanki wody. Następnie co 10 minut zbieramy sos z dna naczynia, w którym piecze się kurczak, i polewamy dokładnie jego wierzch. Łącznie pieczemy kurczaka około 60-75 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu kroimy kurczaka na porcje.
Jak podawać
Podajemy z pieczoną marchewką i selerem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
2753 dni temu
U mnie wyszło świetnie!:) Zrobiłam dokładnie według przepisu. Dawno nie jadłam takiego dobrego kurczaka. Mięso jest miękkie, dobrze upieczone, warzywa także. Polecam!
Odpowiedz
3580 dni temu
Ten kurczak bardziej się ugotował niż upiekł, nie zachwycił nas :-(
Odpowiedz
4337 dni temu
Kurczak palce lizac, tylko marchewka wyszla twarda... musialam ja troche jeszcze podpiec bez kurczaka
Odpowiedz