Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotowanie
Marchewki obieramy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie na pół w poprzek. Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki długości ok. 5 cm. Marchew i seler układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy środek. Odkrawamy szyjkę i kuper. Lotki skrzydełek wywijamy na drugą stronę. Wierzch i środek oprószamy solą i pieprzem. Cebulę oraz cytrynę kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka wraz z 3 obranymi ząbkami czosnku. Udka kurczaka związujemy razem. Układamy kurczaka na warzywach.
W miseczce mieszamy miękkie masło, musztardę Dijon i 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotową pastą nacieramy dokładnie kurczaka.
Naczynie z warzywami i kurczakiem wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach polewamy kurczaka ½ szklanki wody. Po kolejnych 15 minutach ponownie polewamy kurczaka 1/2 szklanki wody. Następnie co 10 minut zbieramy sos z dna naczynia, w którym piecze się kurczak, i polewamy dokładnie jego wierzch. Łącznie pieczemy kurczaka około 60-75 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu kroimy kurczaka na porcje.
Jak podawać
Podajemy z pieczoną marchewką i selerem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolady z łopatki z ziołami
- Kurczak pieczony w całości
- Szaszłyki bałkańskie
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką
- Pizza al tonno
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Ryba pieczona w ziołowym pesto
- Muffiny jajeczne z papryczkami padron
- Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
- Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Lizaki z ksylitolu
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Kurczak w sosie pesto
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Babka orzechowo-migdałowa
- Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
- Amaretti z ganaszem czekoladowym
- Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Mus miętowy z limonką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2410 dni temu
U mnie wyszło świetnie!:) Zrobiłam dokładnie według przepisu. Dawno nie jadłam takiego dobrego kurczaka. Mięso jest miękkie, dobrze upieczone, warzywa także. Polecam!
odpowiedz
3237 dni temu
Ten kurczak bardziej się ugotował niż upiekł, nie zachwycił nas :-(
odpowiedz
3994 dni temu
Kurczak palce lizac, tylko marchewka wyszla twarda... musialam ja troche jeszcze podpiec bez kurczaka
odpowiedz