zobacz film Wegański lunchbox do pracy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

  • Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
  • Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
  • Gotujemy komosę ryżową według wskazań na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PIECZEMY WARZYWA

Batat, buraka i pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i wędzoną papryką. Przyprawy wcieramy w warzywa.

Czosnek przekrawamy w poprzek na pół i zawijamy w zmoczony i odciśnięty papier do pieczenia. Układamy na blasze.

Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KOTLECIKI Z KOMOSY

Do robota MCS wrzucamy szalotkę, czosnek, odcedzoną fasolę, siemię lniane, kolendrę, pietruszkę i przyprawy (poza solą). Miksujemy niezbyt drobno – czas 10 sekund, prędkość 5.

Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowaną komosę, oliwę i sól, mieszamy. Jeśli masa jest mało klejąca dodajemy więcej siemienia. Z masy formujemy kulki.

Czosnek zdejmujemy z blachy i dokładamy na nią kotleciki. Całość pieczemy jeszcze 15 minut. Możemy je również usmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ALIOLI

W misie MCS umieszczamy wyciśnięte ząbki pieczonego czosnku, odcedzone orzechy, sok z cytryny, musztardę, oliwę i sól – wszystko miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając aquafabę – czas 1 minuta, prędkość 9.

KROK 4: PAKUJEMY LUNCHBOX

Do pojemnika przekładamy sos. W drugim pojemniku układamy warzywa i kotleciki. Całość posypujemy kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!