Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
- Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
- Gotujemy komosę ryżową według wskazań na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY WARZYWA
Batat, buraka i pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i wędzoną papryką. Przyprawy wcieramy w warzywa.
Czosnek przekrawamy w poprzek na pół i zawijamy w zmoczony i odciśnięty papier do pieczenia. Układamy na blasze.
Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KOTLECIKI Z KOMOSY
Do robota MCS wrzucamy szalotkę, czosnek, odcedzoną fasolę, siemię lniane, kolendrę, pietruszkę i przyprawy (poza solą). Miksujemy niezbyt drobno – czas 10 sekund, prędkość 5.
Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowaną komosę, oliwę i sól, mieszamy. Jeśli masa jest mało klejąca dodajemy więcej siemienia. Z masy formujemy kulki.
Czosnek zdejmujemy z blachy i dokładamy na nią kotleciki. Całość pieczemy jeszcze 15 minut. Możemy je również usmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ALIOLI
W misie MCS umieszczamy wyciśnięte ząbki pieczonego czosnku, odcedzone orzechy, sok z cytryny, musztardę, oliwę i sól – wszystko miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając aquafabę – czas 1 minuta, prędkość 9.
KROK 4: PAKUJEMY LUNCHBOX
Do pojemnika przekładamy sos. W drugim pojemniku układamy warzywa i kotleciki. Całość posypujemy kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Lunchbox idealny czyli co jeść w szkole?
Co zapakować dziecku do śniadaniówki, by cieszyło się zdrowiem i energią podczas lekcji? Poznaj wielką czwórkę produktów!
Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.
Lunchbox z serowymi proziakami
Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!
Lunchbox z pastą z ciecierzycy
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Magdalenki w stylu francuskim
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Precle z warzywami
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Kanapki z ceviche z łososia
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Carbonara z boczkiem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)