Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- rozgrzany grill lub patelnię grillową
Przygotuj wcześniej:
Bulion warzywny podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc cieńsze kotleciki. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Następnie kawałki kurczaka przekładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią mięso i całość odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy ostrzej przyprawione mięso, do marynaty możemy dodać np. 0,5 łyżeczki ostrej papryki.
KROK 2: GOTUJEMY KUSKUS
Czosnek bardzo drobno siekamy. Następnie na nierozgrzaną głęboką patelnię wlewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz suchą kaszę kuskus. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, przez ok. 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić czosnku. Tak przygotowany kuskus zalewamy ciepłym bulionem, który doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 7 minut.
KROK 3: DODAJEMY BROKUŁY I SZPINAK
Różyczki brokułu i szpinak bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy je do kuskusu, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut, w razie potrzeby mieszając. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie prawie cały bulion – wtedy możemy wyłączyć ogień i zostawić ją pod przykryciem, aby nie ostygła.
KROK 4: GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA
Zamarynowane wcześniej piersi kurczaka grillujemy przez ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Kurczaka podajemy od razu, z dodatkiem zielonego kuskusu i pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.
Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!
Kuskus z gulaszem jagnięcym
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!
Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)