Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię
  • rozgrzany grill lub patelnię grillową

Przygotuj wcześniej:

Bulion warzywny podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc cieńsze kotleciki. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Następnie kawałki kurczaka przekładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią mięso i całość odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.

WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy ostrzej przyprawione mięso, do marynaty możemy dodać np. 0,5 łyżeczki ostrej papryki.

KROK 2: GOTUJEMY KUSKUS

Czosnek bardzo drobno siekamy. Następnie na nierozgrzaną głęboką patelnię wlewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz suchą kaszę kuskus. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, przez ok. 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić czosnku. Tak przygotowany kuskus zalewamy ciepłym bulionem, który doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 7 minut.

KROK 3: DODAJEMY BROKUŁY I SZPINAK

Różyczki brokułu i szpinak bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy je do kuskusu, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut, w razie potrzeby mieszając. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie prawie cały bulion – wtedy możemy wyłączyć ogień i zostawić ją pod przykryciem, aby nie ostygła.

KROK 4: GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA

Zamarynowane wcześniej piersi kurczaka grillujemy przez ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Kurczaka podajemy od razu, z dodatkiem zielonego kuskusu i pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!