Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- grill
- blender
Krok 1: Przygotowujemy sałatkę
Kaszę zalewamy wrzącym bulionem i zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Warzywa oczyszczamy. Cebulę kroimy w grubsze piórka, cukinię w plasterki, szparagi w krążki, a paprykę w kostkę (ok. 1 x 1 cm). Warzywa układamy na folii aluminiowej, dodajemy oliwę, sól i pieprz. Z folii składamy kopertę. Umieszczamy na ruszcie grilla i grillujemy po 5 minut z każdej strony.
Krok 2: Łączymy składniki dressingu
Ząbki czosnku siekamy. Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórką otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z cytryny i resztę składników. Całość blendujemy na gładką masę.
Krok 3: Podajemy sałatkę
Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, a następnie obieramy ze skórki. Wystudzoną kaszę mieszamy z warzywami i pokrojoną w cząstki pomarańczą. Całość polewamy dressingiem i posypujemy skórką startą z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
Zobacz, jaki pomysł na świąteczną sałatkę z jajem ma Daria Ładocha! Baza to kasza bulgur, awokado, pomidorki cherry i cytrusowo-ziołowy dressing.
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
Sałatka z kaszą bulgur
Pyszna sałatka ze świeżymi warzywami, która będzie idealnym, lekkim obiadem dla całej rodziny? Oto ona! Z aromatyczną kaszą bulgur, pomidorami, oliwkami, papryką i sosem tzatziki!
Zobacz przepisy
na święta
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1764 dni temu
fajny przepis, ja skorzystałam z takiej gotowej mieszanki kasz bulgur+quinoi, ale wkomponowała się dobrze. Czym można zastąpić sos sojowy? niezbyt mi podchodzi
odpowiedz
1763 dni temu
Gabryś, spróbuj zastąpić sos sojowy octem balsamicznym :)
1763 dni temu
jeśli jadasz mięso no to możesz zrobić swój wywar na mięsie wołowym, z lubczykiem, czosnkiem i solą. jeśli w ogóle chcesz wykluczyć to nie mam pomysłu. Gotowe mieszanki kasz? widziałam różne ale nie mam pomysłu, która jest najlepsza jakościowo. Widziałam np. gotową w 90sek, tam skłąd dobry, ale reszty nie analizowałam