Sałatka ze szpinakiem - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
Szpinak wraca do łask po wielu latach czarnego PR-u za sprawą wszystkich fit przepisów i nowoczesnych form podania. Dziś szpinak stał się nie tylko modnym, ale przede wszystkim wartościowym składnikiem potraw, w tym także sałatek. Zdziwicie się, w jak wielu przepisach figuruje na liście produktów i jak ważną rolę potrafi odegrać w niejednej sałatce czy bowlu. Sprawdźcie już teraz najlepsze propozycje sałatek ze szpinakiem z Kuchni Lidla.

Sałatka ze szpinakiem — pyszny dodatek do obiadu i nie tylko

Od kilku lat szpinak przeżywa prawdziwy wzrost popularności. Zainteresowanie fit przepisami i lepszym sposobem odżywiania przyczyniło się do tego, że liście szpinaku przestały kojarzyć się z przykrymi doświadczeniami ze szkolnej stołówki. Szpinak spotkać można w sosach do makaronów, zapiekankach, fit smoothies oraz pysznych bowlach i sałatkach, co niezmiernie cieszy wszystkich dietetyków i fanów tej rośliny.

Sałatka ze szpinakiem może stać się smacznym dodatkiem do obiadu, co np. surówka, wystarczy dobrać odpowiednie składniki i dopasować smaki, ale równie dobrze sałatkę ze szpinaku można przekształcić w pełnoprawny posiłek, który dostarczy Ci energii na cały dzień, a skomponowanie takiej sałatki ze szpinaku wcale nie jest trudne ani kosztowne. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka  sprawdzonych przepisów, dzięki którym przyrządzenie sałatki ze świeżym, smażonym lub blanszowanym szpinakiem stanie się dziecinnie proste. Sałatki ze szpinakiem baby, które dla Ciebie wybraliśmy są tak pyszne, że będą w stanie przekonać do szpinaku także sceptyków! Spójrzcie, co proponujemy w Kuchnia Lidla:

Sałatka ze szpinaku z mięsem i w wegetariańskiej wersji — zainspiruj się!

Planując przygotowanie sałatki ze szpinakiem, warto wziąć pod uwagę również dodatek białkowy — czy to w postaci mięsa, sera, jajek, ryb czy też roślin strączkowych. To właśnie ten składnik sprawia, że przyrządzana sałatka ze świeżego szpinaku jest sycąca i pożywna. Sałatka ze szpinakiem wzbogacona o dodatki białkowe może spokojnie zastąpić obiad lub kolację, jeśli tylko doda się go wystarczająco dużo. Co najlepiej dodać do takiej sałatki z liści szpinaku?

Zdecydowanie najpopularniejszym zestawieniem w tej kategorii jest szpinak z drobiem, a dokładniej z kurczakiem w różnych postaciach. Osobom zainteresowanym tematem Kuchnia Lidla z chęcią udzieli wskazówek, jak przygotować sałatkę ze szpinakiem i kurczakiem. Tylko spójrzcie!

A jeśli poszukujecie pomysłu na wykorzystanie w sałatkach innych gatunków mięs, to spróbujcie np. sałatki ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Czasami wystarczy tylko odpowiednio dobrana szynka. Polecamy na przykład użyć hiszpańskiej szynki serrano, która idealnie komponuje się w sałatce ze szpinakiem i chlebem figowym. Spróbujcie koniecznie i dajcie się ponieść kulinarnej fantazji!

Szpinak w sałatkach równie pysznie smakuje z dodatkiem ryb — aromatycznych, wędzonych plastrów np. łososia i delikatnych, grillowanych kawałków białych ryb. Jeśli poszukujesz inspiracji do stworzenia sałatki ze szpinaku z dodatkiem ryby, musisz koniecznie sprawdzić nasz przepis na sałatkę z pęczaku i tuńczyka. Ta propozycja rozkocha Cię w sobie już od pierwszego gryza.

Jeśli ryba to niekoniecznie Twój ulubiony składnik, zawsze możesz wzbogacić swoją sałatkę o jajka — w nich także drzemie całkiem spora ilość białka. Jajeczne sałatki ze szpinaku baby warto wzbogacić także o ser np. kozi lub owczy. Jajka genialnie łączą się z serami pleśniowymi i długo dojrzewającymi. Nie wiesz, jak kreatywnie wkomponować te składniki do swojej sałaty ze szpinakiem? Zerknij na przepis Kingi Paruzel na sałatkę ze szparagami, jajkiem, kozim serem i całą górą szpinaku.

W naszej bazie przepisów znajdziesz także wiele interesujących receptur na sałatki ze szpinakiem na surowo w wersji wegetariańskiej oraz wegańskiej. Skorzystaj z filtra znajdującego się po lewej stronie ekranu i zaznacz odpowiednią opcję, a po chwili na ekranie ukażą Ci się najlepsze przepisy na wege sałatki ze szpinakiem.

Sałatka szpinakowa w wersji owocowej — sprawdzone przepisy

Nikogo nie dziwi fakt, że szpinak można łączyć z innymi warzywami, jajkami, serem czy nawet mięsem, uzyskując w ten sposób wytrawną przekąskę lub sycącą sałatkę ze szpinakiem do obiadu. Niewiele osób decyduje się jednak na mieszanie szpinaku ze słodkim składnikiem, np. owocem, chociaż coraz częściej dodaje się je do sałatek z młodego szpinaku serwowanych w restauracjach.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami przygotowana na jubileusz dziadka lub urodziny cioci mogłaby więc wywołać prawdziwą lawinę komentarzy podczas przyjęcia. Jeśli nie chcecie aż w takim stopniu ryzykować swojej reputacji kulinarnej, to zdajcie się na intuicję Kuchni Lidla. Receptury na sałatki ze świeżym szpinakiem zamieszczone na naszej stronie z pewnością zrobią wrażenie na starszyźnie, ale w bardzo pozytywny sposób.

Jakie owoce dodać do letniej sałatki ze szpinakiem, a które z nich pasują do jesiennych kompozycji? Jeśli przyrządzasz surówkę ze szpinaku, która ma stać się uzupełnieniem letniego, lekkiego posiłku, postaw na nowalijki — świeże truskawki, brzoskwinie, morele, maliny, borówki, a nawet jagody w ciekawy sposób podkreślą smak młodych, szpinakowych liści. Późną jesienią czy zimą trudno o świeże owoce, ale to wcale nie znaczy, że trzeba rezygnować z dodawania ich do swoich sałatek i surówek ze szpinakiem! Świeży szpinak w połączeniu z polskimi jabłkami, gruszkami lub śliwkami i intensywnym sosem tworzy ciekawą kompozycję.

W jaki sposób składniki te przemyciliśmy do przepisów na sałaty ze szpinakiem? Przykładu na takie smaczne kompozycje nie trzeba daleko szukać — stworzyliśmy sałatkę i koktajl z rabarbaru, która stanowi harmonijne połączenie smaku szpinaku i truskawek. Taka propozycja jest również idealna dla osób, które poszukują sałatki ze szpinakiem i gruszką. Przekonajcie się, że szpinak z owocami to oryginalny i naprawdę smaczny pomysł na sałatkę! A jeśli interesują was inne połączenia szpinaku i owoców, to sięgajcie po kolejne przepisy Kuchni Lidla. Oto one:

Sałatka ze szpinakiem — jak zrobić?

Sałatki ze szpinakiem — jak je zrobić, by nie odbiegały smakiem od tych serwowanych w restauracjach? Kluczem do uzyskania pysznej sałatki szpinakowej są rzecz jasna świeże składniki oraz zachowanie równowagi smaków w całej kompozycji. Przyrządzając swoją sałatkę z dodatkiem szpinaku baby, postaraj się nie przyćmić smaku młodych listków, a podkreślić go dobierając właściwe składniki. Najlepsze sałatki to te sezonowe — zrobione z nowalijek i pachnących, świeżych owoców oraz warzyw.

W jaki sposób zachować równowagę w sałatce? Skup się na różnorodnych smakach i dodaj do sałatki coś kwaśnego, słonego, pikantnego, a także gorzkiego i słodkiego. Jeśli produkty będą dodane w równych proporcjach, w prosty sposób osiągniesz balans i harmonię smaków. Masz odrobinę wprawy w kulinarnych eksperymentach? Spróbuj skomponować sałatkę o kontrastowym smaku, dodając większą porcję produktu o bardziej intensywnym aromacie, np. ser pleśniowy czy pomidory.

Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka smakowała jak od szefa kuchni, postaraj się zadbać także o różnorodne tekstury. Do sałatki ze szpinakiem i pomidorkami dodaj coś chrupiącego i kremowego, np. orzechy włoskie i awokado. Nie zapomnij także o dressingu, który dodaje sałatkom charakteru. Skorzystaj z klasycznych przepisów lub wyczaruj własny sos do swojej sałatki ze szpinakiem i kurczakiem. Nie bój się eksperymentów!

 

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!