Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- szatkownicę do warzyw (tzw. mandolinę)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: MYJEMY I SZATKUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę myjemy i odsączamy z wody na durszlaku, a następnie obieramy z zewnętrznych liści. Każdą główkę szatkujemy do miski za pomocą szatkownicy do warzyw.
Krok 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SURÓWKI
Dodajemy posiekane liście szpinaku, pistacje obrane z łupinek, rodzynki i twaróg pokruszony na mniejsze kawałki.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu dokładnie mieszamy w miseczce.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Tuż przed podaniem mieszamy składniki sałatki połączone w misce. Dodajemy dressing i ponownie mieszamy całość. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przygotować sałatkę z wyprzedzeniem, poszatkuj i pokrój wszystkie potrzebne składniki, a następnie ułóż je obok siebie na półmisku. Obok składników ustaw kokilkę z dressingiem. Tak podaną sałatkę Twoi goście będą mogli wymieszać tuż przed spożyciem, dzięki czemu pozostanie świeża i chrupiąca.
Zobacz podobne
przepisy
Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.
Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą
Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!
Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.
Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.
Chociaż brukselka wielu z nas wciąż kojarzy się z niezbyt przyjemnymi wspomnieniami ze stołówki szkolnej, to w ostatnim czasie powoli staje się jedną z jaśniej świecących gwiazd kulinarnego nieba. Moda na odczarowanie brukselki opanowała restauracje, bary, a także blogerów kulinarnych i Kuchnię Lidla. Poznaj nasze sposoby na to, jak magicznie przemienić brukselkę w pyszne sałatki i surówki!
Sałatka z brukselki – jak zrobić?
Brukselka dawniej traktowana była jako niezbyt smaczne warzywo pływające w zupie jarzynowej. Dziś brukselka przeszła prawdziwą transformację z kiepskiego szkolnego obiadu na gwiazdę gotowania w stylu fit, a wszystko to za sprawą najlepszych szefów kuchni, którzy znaleźli sposób na odczarowanie tej gorzkiej mini kapusty. To oni odkryli, że brukselkę można przyrządzać na wiele sposobów i pozwolili zapoznać się z nimi ogółowi. Obecnie brukselkę można spotkać nie tylko w zupach, ale również w innych potrawach, np. pysznej sałatce z brukselki.
Głównym powodem, dla którego brukselka była kiedyś nielubiana, jest jej gorzki smak, który można w prosty i szybki sposób zneutralizować i nie potrzeba do tego specjalistycznego sprzętu ani drogich składników. Jak sprawić, żeby sałatka z brukselką nie była gorzka? Jednym z trików stosowanych przez kucharzy jest skontrastowanie smaku brukselki z czymś słodkim np. miodem lub syropem klonowym. Żeby zredukować gorzkość, warto zamoczyć brukselkę w occie jabłkowym, a do samej sałatki dodać garść orzechów włoskich, które swoim smakiem zamaskują gorzkość brukselki.
Świeże, dobrze dopasowane składniki sprawiają, że sałatka smakuje tak, jak powinna. Przy wyborze brukselki, zwróć uwagę na wygląd jej liści. Powinny być świeże i intensywnie zielone, a ich struktura nie powinna być pomarszczona. Każdy listek powinien być dość chrupki i sprężysty. Wybieraj egzemplarze średniej wielkości — wtedy będziesz miał pewność, że są dojrzałe. Przed dodaniem do sałatki zanurz brukselkę w zimnej wodzie i usuń zewnętrzne liście, ponieważ to w nich gromadzi się najwięcej zanieczyszczeń i gorzkiego posmaku.
Jakie produkty mogą pomóc Ci w pozbawieniu brukselki gorzkiego posmaku? Poza wspomnianymi wcześniej miodem i syropem klonowym zadziałać powinien także syrop z agawy lub wersja z daktyli. Gdy chcesz nadać brukselce więcej chrupkości, spróbuj ją zamarynować. Do marynaty wlej ocet jabłkowy bądź winny, a następnie dodaj odrobinę cukru i ciepłej (ale nie gorącej wody). W takiej marynacie trzymaj miniaturowe kapustki przez co najmniej 15 minut, aby zneutralizować jej gorzki smak.
Świetnym sposobem na przygotowanie brukselki do sałatki jest jej skarmelizowanie na patelni z dodatkiem cukru lub miodu oraz odrobiną soku z pomarańczy. Warzywo nabiera wtedy niesamowitego aromatu i smaku, a także chrupiącej skórki. Ten sposób obróbki brukselki pozwoli Ci przemycić ją do sałatki Twojego malucha i każdej osoby, która wzdryga się na myśl o tym warzywie.
Surówka z brukselki – oryginalny pomysł na przekąskę
Skoro już wiesz, jak pozbyć się gorzkości z brukselki, czas żebyś poznał kilka sposobów na wkomponowanie jej do surówek oraz sałatek. Skoro wspominamy o surówce, to zapewne zastanawiasz się, czy brukselkę można jeść na surowo? Odpowiedź brzmi: tak! Brukselka na surowo jest nie tylko zdatna do spożycia, ale równie pyszna, co wersja ugotowana. Jeśli odpowiednio dopasujesz do niej składniki i sos, stanie się świetną bazą do sałatkowych kompozycji.
Różnorodność możliwości przyrządzenia surówek z brukselką sprawia, że ta warzywna perełka z pewnością zjednuje sobie miejsce w sercach wielu osób, także tych, którzy wcześniej za nią nie przepadali. Jak to zrobić? Wystarczy umiejętnie połączyć ze sobą składniki sałatki. Wiemy, że może to wydawać się trudne, ale wcale takie nie jest. Oto kilka oryginalnych pomysłów na surówki i sałatki z wykorzystaniem brukselki!
Brukselka doskonale komponuje się ze soczystymi warzywami i owocami, dlatego warto dodać ją do sałatki z dodatkiem pestek granatu, orzechami włoskimi, szpinakiem baby oraz oliwą truflową. Zanim użyjesz brukselki do tej sałatki, zamarynuj ją w miodzie i soku z pomarańczy i odstaw na 30 minut, by smaki się przegryzły. Inną, interesującą propozycją wykorzystania brukselki w sałatce jest połączenie jej ze słodką marchewką, kalafiorem, cukinia i rzodkiewką. Wszystkie warzywa należy drobno pokroić, najlepiej na mandolinie, a całość skropić sosem jogurtowym z miodem i koperkiem.
Jeśli gustujesz w azjatyckich potrawach, powinieneś spróbować sałatki azjatyckiej z cienko posiekaną brukselką, orzechami nerkowca, pomarańczą i sosem sojowym ze słodkim winem choya lub wersji z dodatkiem ogórka, chili i imbiru. Wolisz smaki Morza Śródziemnego? Spróbuj sałatki z pokrojoną, marynowaną brukselką, fetą oraz prażonymi migdałami i chałwą. A jeśli masz ochotę na szybką i prostą surówkę, połącz ją z posiekaną marchewką, miodem i musztardą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)