Surówka z białej rzodkwi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miseczkę
  • miskę
  • patelnię
  • folię spożywczą

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Rzodkiew, marchewki i ogórka umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Postaraj się dokładnie oczyścić warzywa z zanieczyszczeń. Liście bazylii także starannie umyj i osusz.

KROK 2: KROIMY WARZYWA

Rzodkiew i marchew obierz ze skóry i pokrój w drobne słupki. Ogórka także pokrój w słupki, ale nie obieraj go ze skóry, gdyż może stracić swoją jędrność. Jeśli masz trudność z drobnym krojeniem, możesz pokroić warzywa na mandolinie lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

SOS:

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, olej oraz sól. Czosnek obierz z łupiny i drobno poszatkuj. Wrzuć do miseczki. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

KROK 4: MARYNUJEMY WARZYWA

Gotowy sos-marynatę wlej do dużej miski z warzywami, tak, aby przykrył je wszystkie. Miskę zabezpiecz folią i włóż ją do lodówki na jakieś 15 minut, aby warzywa przeszły smakiem sosu.

KROK 5: PRAŻYMY SEZAM

Na suchej patelni upraż sezam. Ziarna powinny być lekko pachnące, uważaj, by ich nie przypalić. Gotowy prażony sezam wystudź.

KROK 6: PODAJEMY SURÓWKĘ

Wyciągnij surówkę z lodówki i delikatnie odlej z niej nadmiar marynaty. Przełóż ją na talerze lub do miseczek, a następnie każdą porcję udekoruj sezamem oraz bazylią. Podawaj jeszcze lekko schłodzoną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Smaczna surówka z białej rzodkwi w różnych odsłonach

Surówka z białej rzodkwi w stylu azjatyckim to doskonała propozycja dla miłośników kuchni orientalnej, ale także dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Nasz przepis  na azjatycką surówkę z białej rzodkwi z dodatkiem ogórka i marchewki to także świetna baza do stworzenia własnej receptury na surówkę o wyjątkowym smaku i aromacie.

Jeśli nie masz czasu na kulinarne eksperymenty, skorzystaj z tytułowego przepisu na surówkę, w której biała rzodkiew gra główną rolę. Masz wolną chwilę? Nie bój się zaszaleć w kuchni i przygotuj  sałatkę z białej rzodkwi w nietypowej odsłonie. Zainspiruj się kuchnią innych krajów albo sięgnij po lokalne składniki i połączyć je w surówkę z rzodkwi białej z nowalijkami. Przepadasz za nasza rodzimą kuchnią? Polska kuchnia może stać się doskonałą inspiracją do stworzenia surówki z białej rzodkwi z dodatkiem jogurtu i majonezu oraz zielonych szparagów i koperku.

Biała rzodkiew, ze względu na swój uniwersalny i rześki smak, świetnie wpisuje się w różnorodne kompozycje. Może być podana na świeżo, nadaje wówczas sałatkom chrupiącej tekstury, ale równie dobrze sprawdza się w wersji piklowanej, zwłaszcza w surówkach inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu. Surówka z białej rzodkwi to sposób na szybką przekąskę, jak i wspaniały, odświeżający dodatek do wielu potraw. Nie czekaj i przygotuj ją wraz z nami!

Surówka z białej rzodkwi – szybki i sprawdzony przepis

Chcesz poznać różnorodne przepisy, w których biała rzodkiew jest główną gwiazdą? Zanim zanurzysz się w świat różnych receptur, warto, żebyś poznał jeden prosty i szybki przepis na białą rzodkiew w majonezie i jogurcie. Ten szybki i sprawdzony przepis na surówkę to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę oraz wyrazisty smak. Nie potrzeba tu wielu składników, a efekt jest po prostu zachwycający. Wystarczy połączyć świeżo startą białą rzodkiew z majonezem i jogurtem oraz odrobiną soli i pieprzu, aby uzyskać kremową i aromatyczną surówkę, idealną do obiadu czy kolacji.

Chcesz nadać jej więcej wyrazu? Dodaj do niej odrobinę soku z cytryny i posiekanego czosnku. Ten drobny triki pozwoli Ci spotęgować przyjemność płynącą z każdego kęsa takiej surówki. Kwaśny akcent soku z cytryny świetnie kontrastuje z kremowym majonezem i jogurtem, podkreślając świeży smak samej rzodkwi.

Jeśli chcesz, aby ta prosta surówka smakowała mistrzowsko, zadbaj o odpowiednie przygotowanie składników oraz ich świeżość. Biała rzodkiew nie może być zbyt grubo pokrojona — kawałki powinny jedynie lekko chrupać w ustach. Surówka z białej rzodkwi z majonezem i jogurtem to tylko jeden z wielu możliwych przepisów na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Uwierz — z białej rzodkwi można stworzyć małe kulinarne cuda!

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka – smaczny wariant

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszna przekąska, która może stać się pysznym dodatkiem do obiadu czy letniego grilla. Ta pozycja zachwyci smakiem wszystkich domowników, także tych najmłodszych! Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i słodkiego jabłka tworzy idealnie wyważoną kompozycję smakową. Surówka z białej rzodkwi, z marchewką i jabłkiem doda koloru każdemu posiłkowi!

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to również świetny sposób na zachęcenie dzieci do spożywania warzyw. Chrupiąca konsystencja i rześki, lekko słodki smak sprawiają, że nawet najbardziej wymagające podniebienia z chęcią sięgną po kolejny kęs. Nie wierzysz? Przekonaj się sam, jak pyszna może być surówka składająca się z tych prostych składników!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!