Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Rozdrabnianie papryki
Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić, opłukać, grubo pokroić i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 4 sekundy/prędkość 5, następnie przełożyć do dużej miski.
Krok 2: Rozdrabnianie kapusty
Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić na 1-centymetrowe kawałki. Kapustę bez głąba pokroić na kawałki, umyć i odwirować. Kapustę z solą, cukrem, oliwą, octem i pieprzem włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 4 sekundy/prędkość 5, następnie wymieszać w misce z papryką. Surówkę ponownie przyprawić, ewentualnie wymieszać z majonezem i szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!
Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!
Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.
Kapusta pekińska, znana także pod nazwą chińska kapusta, to nieodłączny element wielu kulinarnych kreacji, nie tylko kuchni azjatyckiej. Surówki z liści kapusty pekińskiej są chętnie wybieranym dodatkiem do obiadów i innych posiłków przez smakoszy rozsianych po całym świecie. Sprawdź wraz z nami jak wykorzystać to pyszne warzywo do przyrządzania surówek i sałatek!
Sałatka z kapusty pekińskiej — ulubiony dodatek do obiadu, ale nie tylko!
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty pekińskiej? Sposobów na jej przyrządzenie nie sposób zliczyć! Chociaż surówka z kapusty pekińskiej ma swoje korzenie w kuchni azjatyckiej, to równie często spotkać ją można także w innych bardziej współczesnych tradycjach kulinarnych, także kuchni polskiej. Sałatka z kapusty pekińskiej często podawana jest u nas do obiadu, a w wersji bardziej wykwintnej sprawdza się także na imprezę.
Lekka, chrupiąca kapusta pekińska doskonale sprawdza się jako baza do surówek i sałatek na każdą możliwą okazję. Ten składnik wdzięcznie łączy się z wieloma produktami — świeżymi warzywami, sosami, ziarnami, owocami, serami, a także wędlinami, rybą czy owocami morza.
Istnieje wiele wersji pekińskiej surówki, a przepisy na sałatkę z kapusty pekińskiej zawierają cały kalejdoskop różnorodnych produktów, dzięki czemu każdy może znaleźć wersję sałatki odpowiadającej swojemu gustowi. Poznaj tajniki przyrządzania surówek z kapusty pekińskiej z oliwą, solą, kiszonkami, owcami i innymi, interesującymi składnikami!
Sałatka z kapusty pekińskiej — składniki
Jakie składniki używa się do sałatki z kapusty pekińskiej? Składniki różnią się w zależności od preferencji osoby gotującej, a także przeznaczenia. Dla przykładów szybka surówka obiadowa z kapusty pekińskiej będzie zawierała mało dodatkowych składników. Do jej przygotowania używa się głównie surowych owoców i warzyw, a do krojenia używa się tarki lub mandoliny, by maksymalnie skrócić czas jej przygotowania.
Zupełnie inaczej przyrządzana jest sałatka z kapusty pekińskiej, która stanowić ma przystawkę bądź główny element danego posiłku. Do takiej sałatki dodaje się także dressing, by nadać jej jeszcze więcej smaku i aromatu, próżno go szukać jednak w surówkach z kapusty pekińskiej, gdyż wydłuża to znacznie czas przygotowywania.
Jakie są najpopularniejsze składniki, które spotkać można w sałatkach i surówkach z kapusty pekińskiej? Poza kapustą pekińską na surową bądź w formie piklowanej tudzież marynowanej, do sałatek często dodaje się pomidory, ogórki, sery, a także grillowane mięso lub owoce morza. W surówkach z kapusty pekińskiej częściej znaleźć można marchew, jabłko, cebulę, orzechy, rodzinki, por, sezam, a także awokado. Wymienione przez nas składniki to tylko kilka przykładów na smaczne i udane połączenia! Kapusta pekińska ma niezwykle uniwersalny smak, który pasuje niemalże do wszystkiego!
Sałatka pekińska — przepis na udany dodatek do dania głównego
Szukasz sposobu na to, aby dodać charakteru przygotowanemu mięsu bądź rybie? Doskonale sprawdzi się w tej roli szybka sałatka z kapusty pekińskiej z tytułowego przepisu. A jeśli masz trochę więcej niż chwilę, możesz samemu skomponować obłędną surówkę z kapusty pekińskiej z produktów dostępnych w lodówce.
Kluczem do uzyskania idealnego smaku surówki z pekińskiej kapusty są cienkie nacięcia — dotyczy to kapusty, jak i całej reszty składników, które trafią do sałatki z pekińskiej kapusty. Cienkie paski bądź plastry zapewnią surówce lekkość, a jeśli dodatkowo wzbogacisz ją o sok z cytrusów i odrobinę ziół, cała kompozycja zyska także odświeżający charakter.
Surówka z kapusty pekińskiej — jak zrobić?
W czym tkwi sekret udanego przepisu na surówkę z kapusty pekińskiej? Poza wspomnianym już wcześniej precyzyjnym cięciu składników niezwykle istotne jest także zachowanie równowagi pomiędzy składnikami (ich ilością oraz profilem smakowym).
Dobra surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą czy jakimkolwiek innym dodatkiem powinna być jednocześnie słodka, słona, kwaśna, lekko gorzka i mieć w sobie dozę pikanterii. Obecność wszystkich smaków czyni taką surówkę z pekińskiej doskonale harmonijną.
Bardzo ważnym elementem procesu przygotowywania sałatki z kapusty pekińskiej jest jej przechładzanie. Gdy surówka będzie gotowa, należy schować ją do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki mogły dobrze się przegryźć. Taką surówkę z kapusty pekińskiej warto zaserwować do grilla lub obiadu w chłodnej temperaturze. Najlepiej dopiero co wyciągniętą z lodówki. Surówka zachowa wtedy swój odświeżający charakter.
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Surówki z kapusty pekińskiej do obiadu to nie tylko doskonałe uzupełnienie jego smaku, ale również twórcze pole do popisu kulinarnego. Do surówki z pekińskiej kapusty można dodać wiele interesujących składników takich jak egzotyczne owoce, sery czy przyprawy, czyniąc ją czymś więcej niż prostą surówką do obiadu.
Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę do obiadu z kapusty pekińskiej, która zaskoczy wszystkich domowników? Spróbuj przygotować surówkę z sałaty pekińskiej z dodatkiem świeżego mango i kolendry albo wersję surówki z kapusty pekińskiej z jabłkiem i kurkumą. Umiejętne połączenie tych składników pozwoli Ci uzyskać efekt wow!
Sałatka z pekinki — pomysły i inspiracje
Surówki i sałatki z pekinki oferują niezliczone możliwości kulinarnego eksperymentowania. Jeśli przepadasz za kuchnią azjatycką, koniecznie spróbuj prostej surówki z kapusty pekińskiej składającej się z krewetek, awokado, soku z limonki i sosu sojowego.
Gdy preferujesz bardziej europejskie smaki, powinieneś przygotować wyjątkową sałatkę z pekinki do obiadu w stylu francuskim. Cienko pokrojona sałata z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego przeniesie Cię w krainę kulinarnego uniesienia. A jeśli egzotyka w duszy Ci gra — pyszna surówka z kapusty pekińskiej z mango, czerwoną cebulą i ostrym kurczakiem na pewno skradnie Twoje serce. Eksperymentuj, smakuj, próbuj — życzymy powodzenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Surówka z marchewki i jabłek
- Sushi
- Papiloty z dorsza
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Słodka pizza owocowa
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Tarta kokosowa
- Pizza z czekoladą
- Idealny biszkopt
- Masło kasztanowe
- Guacamole z pomidorami
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Indyk caprese
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Surówka z pora
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Chili sin carne con tofu
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Sos z suszonych grzybów
- Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
- Kaczka z chrupiącą skórką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)