
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- garnek lub rondelek z pokrywką
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.
KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI
Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.
Całość doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy tak, by delikatnie rozdrobnić tuńczyka, nie miażdżąc pozostałych składników. Doprawiamy solą.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.
Komentarze (0)