Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- garnek lub rondelek z pokrywką
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.
KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI
Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.
Całość doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy tak, by delikatnie rozdrobnić tuńczyka, nie miażdżąc pozostałych składników. Doprawiamy solą.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.
Sałatka z kaszą i kabanosami
Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!
Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!
Pęczotto z burakiem i kozim serem
Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Jajka po rosyjsku
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Sałatka z kabanosów
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Sałatka z makaronu soba
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Białe bolognese
- Kaszotto z młodą kapustą
- Tosty z awokado i jajkiem
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Sałatka z grillowanych owoców
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Kanapka z gofrów
- Hummus dyniowy
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Pasztet z dzika
- Calzone
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)