
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SAŁATKA Z PIECZONYM RABARBAREM
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (bez termoobiegu)
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- blender
Krok 1: Pieczemy rabarbar
Rabarbar oczyszczamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy łykowatych części. Kroimy wzdłuż na kawałki o długości 5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rabarbar, polewamy miodem i oprószamy odrobiną cynamonu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 10 minut. Maliny miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki dressingu.
Krok 2: Układamy składniki sałatki
Na półmisek wykładamy liście szpinaku, dodajemy oliwki, upieczony rabarbar, gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy, cheddar pokrojony w cienkie plasterki oraz listki mięty. Całość polewamy dressingiem malinowym.
KOKTAJL Z RABARBAREM
Przygotuj
- blender
Krok 3: Miksujemy składniki koktajlu
Rabarbar oczyszczamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy łykowatych części i kroimy w kawałki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy 100 ml zimnej wody i dodajemy ksylitol. Dusimy, aż owoce całkowicie się rozpadną. Ostudzoną masę przelewamy do kielicha miksera, dodajemy mleko kokosowe i mango pokrojone w kawałki. Miksujemy. Dolewamy wodę gazowaną, dorzucamy nasiona chia. Koktajl zostawiamy na 15 minut, by nasiona napęczniały. Następnie dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Koktajl przelewamy do szklanek, dekorujemy miętą i podprażonymi płatkami migdałów.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2844 dni temu
miniami szkoda że to nie jest na spróbowanie
odpowiedz
2882 dni temu
mniam....robię !!!!!!
odpowiedz