Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do lodu
Krok 1: Przygotowujemy lód z truskawkami
12 małych truskawek oczyszczamy i przekładamy do zagłębień foremki do kostek lodu. Zalewamy niewielką ilością wody i wkładamy do zamrażarki.
Krok 2: Gotujemy rabarbar z wanilią
Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na kawałki. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i laskę zagotowujemy z rabarbarem, cukrem i 200 ml wody. Gotujemy przez 5-8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Przelewamy przez sito, zbierając sok. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki.
Krok 3: Robimy lemoniadę z rabarbaru i truskawek
Pozostałe truskawki oczyszczamy, miksujemy i przekładamy do 4 szklanek. Zalewamy sokiem z rabarbaru i schłodzoną wodą mineralną. Dodajemy kostki lodu z truskawkami i dekorujemy listkami melisy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)