Lemoniada truskawkowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy połową przygotowanej wody. Całość zagotowujemy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Do drugiego rondelka wkładamy zamrożone truskawki. Podgrzewamy, aż się rozmrożą i rozpadną. Rondelek z truskawkami zdejmujemy z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.

Z cytryn wyciskamy sok i przecedzamy, by pozbyć się z niego pestek. Sok z cytryn mieszamy z truskawkami, dodajemy pozostałą część wody. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej syrop cukrowy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości.

Gotową lemoniadę przelewamy do dzbanka i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.

Jak podawać

Przed podaniem dorzucamy do dzbanka kilka kostek lodu oraz garść świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1611 dni temu
    bardzo pyszna jak uważasz

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram