Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy połową przygotowanej wody. Całość zagotowujemy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do drugiego rondelka wkładamy zamrożone truskawki. Podgrzewamy, aż się rozmrożą i rozpadną. Rondelek z truskawkami zdejmujemy z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
Z cytryn wyciskamy sok i przecedzamy, by pozbyć się z niego pestek. Sok z cytryn mieszamy z truskawkami, dodajemy pozostałą część wody. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej syrop cukrowy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości.
Gotową lemoniadę przelewamy do dzbanka i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
Jak podawać
Przed podaniem dorzucamy do dzbanka kilka kostek lodu oraz garść świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
4242 dni temu
bardzo pyszna jak uważasz
Odpowiedz