Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
- sito
- słoiki lub szerokie szklanki do podania sałatki
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ BULGUR
Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ
Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, aż zmięknie (powinna jednak pozostać lekko chrupiąca). Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY POMARAŃCZOWY SOS WINEGRET
Skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z jej połowy, oliwę, musztardę i sól łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki sos.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
W słoikach lub szerokich szklankach układamy warstwami składniki sałatki: pomarańczowy sos winegret, ugotowaną kaszę, ugotowaną fasolkę szparagową, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta.
Podajemy sałatkę. Składniki mieszamy tuż przed spożyciem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.
Obiadowa sałatka z kukurydzą
To wyjątkowo prosta i ciekawa w smaku sałatka z kukurydzą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów.
Sałatka z mango, awokado i tofu
Ten roślinny posiłek jest idealny, gdy chcesz zjeść coś obfitego. Spróbuj połączenia mango, awokado i tofu, a od razu zakochasz się w tej sałatce!
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Wrapy z szynką i mango
- Energetyczne batony
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Chowder z kukurydzą
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
- Kanapki z serem, szynką i warzywami
- Krokiety z serem pavé
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Nalewki z owoców
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Galette gryczany z pomidorami
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Krem borówkowy z karmelem
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Indyjska sól z przyprawami
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Letnia zupa jarzynowa
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Tarta z czerstwego pieczywa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)