Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- ręcznik papierowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i mąką ziemniaczaną.
Krok 2: SMAŻYMY TOFU
Tofu smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI
Do miski przekładamy szpinak. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango, awokado pokrojone w plastry oraz cebulę i rzodkiewki pokrojone w talarki. Awokado posypujemy sezamem, a mango czarnuszką.
Dodajemy tofu oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!
Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
Lubisz poznawać nowe smaki? Sałatka z papają, ogórkiem i lekko ostrym sosem na pewno Ci zasmakuje!
Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.
Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.
Sałatka z mango i awokado – banalnie prosta i zaskakująca dobra!
Przygotowany przez Kingę Paruzel przepis na sałatkę z awokado i mango to wybór wyśmienity dla każdego entuzjasty kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Szczególnie wtedy, gdy odkrywca jest na tropie pożywnych dań o orientalnym, złożonym charakterze! Sałatka z mango i awokado Kuchni Lidla to propozycja, która jest banalnie prosta do przygotowania, dlatego przepis zaliczamy do kategorii przepisów łatwych. To nie koniec dobrych wiadomości. Po przygotowaniu wszystkich składników ta sałatka z mango i awokado może powstać w zaledwie kwadrans! Nie musimy chyba zapewniać, że nie będzie to zmarnowane 15 minut?
Ta prosta sałatka z tofu i awokado (oraz oczywiście mango) nie wymaga też od Ciebie specjalnego wyposażenia. Oprócz wszystkich wypunktowanych składników tej pysznej kulinarnej układanki miej pod ręką po prostu praskę do czosnku oraz ręcznik papierowy. Poza nimi do jej przygotowania przydadzą się też miska, ostry nóż i jeszcze jedna mała miseczka, w której znajdzie się dressing. Jak zatem powstaje polecana sałatka mango-awokado-tofu? Omówimy wybrane punkty przepisu i dodamy kilka wskazówek, które mogą Ci się przydać!
Przepis na sałatkę z mango, awokado i tofu – o czym pamiętać?
Zgodnie z naszym przepisem, przygotowując prostą sałatkę z tofu, mango i awokado, to właśnie sojowym serem trzeba zająć się w pierwszej kolejności. A zatem, co zrobić z tofu? Jak wyraźnie zaznaczyliśmy w naszym przepisie, na wstępie musisz je porządnie odsączyć. Sugerowaliśmy, aby przygnieść je ciężką miską na kwadrans. Miskę możesz zastąpić też np. ciężką deską lub innym przedmiotem – grunt, by wcześniej owinąć tofu ręcznikiem kuchennym. Jeśli Ci się nie spieszy i masz dużo siły, możesz też zastąpić ciężki przedmiot siłą własnych mięśni!
Tu mała dygresja dotycząca wyboru tofu do prostej sałatki Kuchni Lidla. Masz do wyboru wiele rodzajów tofu – choćby naturalne i wędzone. Do naszej kompozycji kulinarnej polecamy to w wersji naturalnej. Dzięki marynacie i dressingowi nadasz mu pożądany charakter. Tofu wędzone ma dość intensywny, dymny posmak, który niekoniecznie pasuje do pozostałych obecnych w sałatce z mango i awokado składników. Jeśli jednak wręcz przepadasz za wszystkim, co wędzone – lub pragniesz zastąpić tofu wędzone mięso – masz prawo postawić na tę odmianę produktu.
Koniec dygresji, czas więc powrócić do przepisu. Gdy już upewnisz się, że tofu jest suche, pokrój je na drobne kawałki i połącz z wymienionymi w przepisie na sałatkę z mango i tofu składnikami.
Jak doprawić tofu? My radzimy wykorzystać połączenie sosu sojowego i czosnku. Oczywiście nasza najlepsza sałatka wegańska wiele zawdzięcza także dressingowi – ale o nim nieco później. Po zamarynowaniu tofu w sosie musisz oczywiście podsmażyć je na szlachetny, złocisty kolor. Koniecznie pamiętaj również o zaleceniu Kingi Paruzel, aby odłożyć je na jakiś czas na papierowy ręcznik. Nie chcesz przecież, żeby w sałatce wyczuwalny był olej z patelni! Co więc – to również odpowiedź na pytanie, co zrobić z tofu, aby było mniej tłuste!
Wiesz już zatem, jak przygotować tofu. Teraz pora na pozostałe składniki sałatki z mango i awokado! W przepisie znajdziesz szczegółowe instrukcje co do tego, w jaki sposób pokroić mango, awokado i inne składniki. Pamiętaj też o sezamie i czarnuszce. Zwłaszcza ta ostatnia zasługuje na uwagę za sprawą wyrazistego smaku. Z pewnością wniesie ona do sałatki ciekawe akcenty smakowe. W razie jej niedostępności możesz zastąpić ją czarnym, grubo zmielonym pieprzem. Za to sezam w ostateczności wymień na prażone na patelni pestki słonecznika. Czy po dodaniu tofu najlepsza wegańska sałatka jest gotowa do spożycia? Prawie! Teraz pora na dressing!
Na szczęście przygotowanie dressingu do tej prostej i dobrej sałatki z tofu i awokado jest tak samo łatwe, jak wykonanie wyżej opisanych kroków. A nawet łatwiejsze. Wymienione składniki w odpowiednich ilościach – czyli m.in. oliwę z oliwek, musztardę i syrop klonowy – musisz po prostu dokładnie wymieszać w miseczce. To wszystko! Teraz polej nim znakomitą sałatkę z tofu, mango i awokado w rolach głównych!
Czy Tobie sałatka z tofu i mango również skradła serce? Świetnie! Z pewnością poszukujesz kolejnych ciekawych inspiracji. A tych mamy pod dostatkiem. Niektóre z nich to sałatka z ogórkiem, papają i ryżem czy hit Karola Okrasy, a więc sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu. Jeszcze jedna z naszych wyselekcjonowanych propozycji to sałatka z brokułem i popcornem z kaszy, którą przygotowała dla nas niezastąpiona Kinga Paruzel.
Jeśli gustujesz w kuchni wegańskiej, polecamy Ci zastosowanie filtra w naszej wyszukiwarce przepisów, co ułatwi Ci wyszukiwanie przepisów z tej ekologicznej i obfitującej w ciekawe smaki kategorii. Jakieś przykłady? Oczywiście – choćby sałatka z makaronu soba Karola Okrasy, wegańska sałatka z białej fasoli czy rekomendowana przez Kingę Paruzel sałatka pomelo. Z Kuchnią Lidla poznasz całą wspaniałość kuchni wegańskiej… a może nawet przekonasz do niej swoich bliskich czy znajomych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka cynamonowe
- Kaczka pieczona z oliwkami
- Pudding kokosowy z chia i granatem
- Sałatka Cobb
- Sałatka bawarska z kapusty
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Chlebek mango
- Sałatka warzywne ciastko
- Wegański gulasz z ciecierzycą
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Indyk caprese
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
- Zupa z dyni i makaronem z szynki
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Tarta z kiszoną kapustą
- Zielony chłodnik z awokado
- Kotleciki z grochu ze szpinakiem
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Naleśniki z boczkiem
- Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Świąteczny talerz obfitości
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Pizza capriciosa
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
909 dni temu
Genialna, dawno nie jadłam tak dobrego połączenia różnych smaków.
odpowiedz
929 dni temu
bombowe
odpowiedz