Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- praskę do czosnku
- metalowe sitko
- ręcznik papierowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, dokładnie miksujemy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.
KROK 2: PRZESMAŻAMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na różyczki, usuwając twarde łodygi, a następnie smażymy na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ok. 4 minutach przekładamy do miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POPCORN Z KASZY
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i zanurzamy w niej metalowe sitko z kaszą gryczaną. Smażymy ok. 30-50 sekund, aż kasza nabierze złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na talerzu lub w misce łączymy przesmażone brokuły z przygotowanym wcześniej dressingiem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy tuż przed podaniem.
Z wierzchu obficie oprószamy popcornem z kaszy gryczanej. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i ugotowanymi fasolkami edamame.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszą bulgur
Pyszna sałatka ze świeżymi warzywami, która będzie idealnym, lekkim obiadem dla całej rodziny? Oto ona! Z aromatyczną kaszą bulgur, pomidorami, oliwkami, papryką i sosem tzatziki!
Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!
Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!
Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Wegetariańskie chili z batatami
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
- Tabbouleh z komosą ryżową
- Sałatka z brokułem i winogronami
- Makaron z sosem grzybowym
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Czekoladowe fondue
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
212 dni temu
Dziś zrobiłem SAŁATKA Z BROKUŁEM I POPCORNEM Z KASZY. Bardzo dobra. Polecam
odpowiedz
1007 dni temu
Wszystko fajnie, wygląda apetycznie itd. ale to już kolejny przepis wegański, który otwieram na Waszej stronie, który jest bardzo kaloryczny. Ponad 1200kcal na porcję to tyle co zestaw z popularnej sieciówki fastfoodowej i ponad połowa dziennego zapotrzebowania kalorycznego przeciętnej dorosłej kobiety. Nie jest to zachęcające dla osoby, która zdrowo się odżywia i pilnuje swojej wagi.
odpowiedz