Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • praskę do czosnku
  • metalowe sitko
  • ręcznik papierowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, dokładnie miksujemy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.  

KROK 2: PRZESMAŻAMY BROKUŁ

Brokuł dzielimy na różyczki, usuwając twarde łodygi, a następnie smażymy na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ok. 4 minutach przekładamy do miski.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POPCORN Z KASZY

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i zanurzamy w niej metalowe sitko z kaszą gryczaną. Smażymy ok. 30-50 sekund, aż kasza nabierze złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzu lub w misce łączymy przesmażone brokuły z przygotowanym wcześniej dressingiem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy tuż przed podaniem.

Z wierzchu obficie oprószamy popcornem z kaszy gryczanej. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i ugotowanymi fasolkami edamame.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!