Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • praskę do czosnku
  • metalowe sitko
  • ręcznik papierowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, dokładnie miksujemy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.  

KROK 2: PRZESMAŻAMY BROKUŁ

Brokuł dzielimy na różyczki, usuwając twarde łodygi, a następnie smażymy na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ok. 4 minutach przekładamy do miski.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POPCORN Z KASZY

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i zanurzamy w niej metalowe sitko z kaszą gryczaną. Smażymy ok. 30-50 sekund, aż kasza nabierze złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzu lub w misce łączymy przesmażone brokuły z przygotowanym wcześniej dressingiem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy tuż przed podaniem.

Z wierzchu obficie oprószamy popcornem z kaszy gryczanej. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i ugotowanymi fasolkami edamame.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    329 dni temu
    Wszystko fajnie, wygląda apetycznie itd. ale to już kolejny przepis wegański, który otwieram na Waszej stronie, który jest bardzo kaloryczny. Ponad 1200kcal na porcję to tyle co zestaw z popularnej sieciówki fastfoodowej i ponad połowa dziennego zapotrzebowania kalorycznego przeciętnej dorosłej kobiety. Nie jest to zachęcające dla osoby, która zdrowo się odżywia i pilnuje swojej wagi.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!