Wegańska sałatka z białej fasoli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Fasolę moczymy przez noc (8-12 godzin) w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę i 40 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY WARZYWA

Paprykę, cebulę i pomidorki koktajlowe kroimy w małą kostkę. Szczypior dymki i czosnek bardzo drobno siekamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do miski wrzucamy rukolę, ugotowaną fasolę oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    584 dni temu
    Taj

    odpowiedz


Sałatki to doskonała potrawa dla każdego, kto preferuje lekki i świeże posiłki. Sałatki dają duże pole do popisu, jeśli chodzi o kulinarne eksperymenty. Jednym z takich eksperymentów, którego smak potrafi zadziwić nawet największych sceptyków, są sałatki z dodatkiem białej fasoli. Uwierz — ta pyszna roślina idealnie sprawdza się nie tylko do zupy fasolowej czy fasolki po bretońsku. W jaki sposób wykorzystać potencjał białej fasoli w sałatkach? Sprawdź to wraz z nami!

Sałatka z białej fasoli – wegańska przekąska

Wegańskie posiłki to wciąż nowy trend kulinarny, który z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularny. Dziś wiemy, że wegańskie jedzenie to szereg wspaniałych składników, z których można wyczarować ciekawe, aromatyczne i pyszne potrawy takie jak sałatka z białej fasoli z puszki.

Wśród wszystkich wegańskich propozycji, sałatka z białej fasoli konserwowej wyróżnia się pełnią smaku i aromatu. Miękka, lekko słodka fasola jako element główny sałatki stanowi doskonałą bazę do dalszych modyfikacji i eksperymentów, doskonale łącząc się z wieloma składnikami. Sałatka z ugotowanej białej fasoli jest neutralna w smaku i często przyjmuje charaktery obecnych w niej składników, czyniąc całą kompozycję bardziej sytą.

Niezależnie od tego, z jakiej fasoli przyrządzisz swoją wegańską sałatkę, Twoje kubki smakowe mogą liczyć na prawdziwą ucztę, przepełnioną całą gamą różnorodnych smaków, aromatów oraz struktur. Wystarczy, że połączysz ze sobą kilka odpowiednich składników, a w kilka chwil na talerzu powstanie wyjątkowe dzieło sztuki kulinarnej — w wersji wegańskiej, wegetariańskiej lub dowolnej!

Sałatka z białą fasolą – jak zrobić?

Jak zrobić sałatkę z białą fasolą z puszki lub wersją suchą, ugotowaną? Istnieje kilka zasad, których warto się trzymać w trakcie przyrządzania sałatki z białą fasolą z dowolnego przepisu, także tytułowej wersji z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, by efekt zachwycał swoim smakiem.

Jeśli do sałatki chcesz użyć fasoli konserwowej, zacznij od opłukania jej pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru soli oraz konserwantów. W przypadku suchej białej fasoli najpierw należy ją wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, a dopiero potem można ją ugotować i dodać do sałatki. Gdy goni Cię czas, lepiej skorzystaj z szybkiego przepisu na sałatkę z fasolą białą z puszki.

Drugim elementem, niezwykle istotnym w przyrządzaniu sałatek (nie tylko tych z fasolą) jest dobór odpowiednich składników, korespondujących ze sobą smakiem i aromatem. Wybierz produkty o słonym, słodkim, gorzkim, pikantnym smaku i dodaj do nich element z wyraźnie kwaśną nutą, by stworzyć spójną i harmonijną kompozycję. Nie bój się różnorodności — eksperymentuj z dodatkami takimi jak świeże zioła, kolorowe warzywa, orzechy czy suszone owoce, a jeśli przyrządzasz wersję wegetariańską, koniecznie dodaj do sałatki ser lub ugotowane jajka.

Trzecim, ale nie mniej ważnym elementem całego procesu przygotowywania sałatki z białą fasolą, jest dressing. Dodatek aromatycznego sosu na bazie oliwy z oliwek, cytryny, majonezu, ziół, czosnku lub sosu sojowego podkreśli smak dania, dodając mu wyjątkowego charakteru. Sos w sałatce to taka kropka nad i — nie można o nim zapominać, chociażby miała być to sama oliwa z pieprzem i solą.

Inne pomysły na sałatki z białą fasolą

Poszukujesz ciekawych pomysłów na sałatkę z białej fasoli? Mamy ich co najmniej kilka! Jeśli jesteś fanem klasyki, powinieneś koniecznie spróbować sałatki z białej fasoli z majonezem, selerem naciowym i kukurydzą. Delikatnie chrupiący seler i słodka kukurydza świetnie komponują się z teksturą fasoli i kremowym majonezem.

Dla pasjonatów bardziej egzotycznych kompozycji przygotowaliśmy propozycję sałatki z białą fasolą, czerwoną cebulą, awokado, marynowanym kaktusem i dużą dawką kolendry oraz soku z limonki. Całość możesz dodatkowo doprawić papryczką jalapeno, habanero lub bardzo ostrym sosem z dodatkiem papryczki carolina reaper — dzięki zawartości fasoli sałatka wcale nie będzie tak ostra.

Sałatka z białą fasolą po włosku z makaronem? Czemu nie! Do tych składników warto dodać także grillowaną cukinię i paprykę, a także kilka pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, a całość skropić oliwą i sokiem z cytryny. Jeśli zamierzasz przyrządzić sałatkę w wersji wegetariańskiej, koniecznie dodaj do niej starty parmezan lub inny dojrzewający ser.

Podróżując przez smaki Morza Śródziemnego, nie można pominąć Grecji. Zdziwisz się, ale w tych rejonach biała fasola jest szczególnie lubiana, przez co znaleźć ją można w wielu potrawach. Jeśli Twoje serce przyspiesza na myśl o oliwkach kalamata i serze halloumi, to znaczy, że musisz wypróbować naszego pomysłu na sałatkę z białą fasolą, liśćmi winogron, winogronami, oliwkami kalamata i natką pietruszki. Nie bój się dorzucić do niej także innych, greckich produktów — w tej sałatce duża ilość składników jest jak najbardziej wskazana!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!