
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Namaczamy fasolę
Fasolę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 12 godzin.
Krok 2: gotujemy fasolę
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka. Dolewamy dużą ilość wody i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu, aż fasola będzie miękka – tuż przed końcem gotowania solimy. Odcedzamy i studzimy.
Krok 3: Pieczemy buraki
Buraki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy olejem i octem balsamicznym. Buraki zawijamy szczelnie w folie aluminiową (każdy z osobna) i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 165°C. Maja one być półtwarde. Gdy się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia.
Krok 4: Przygotowujemy sałatkę
Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w plastry. Pomarańczę obieramy, pozbywając się także białej otoczki z cząstek. Na półmisek wykładamy umyty, osuszony szpinak, dodajemy buraki, fasolę, kawałki pomarańczy, pestki granatu oraz orzeszki pinii i orzechy pekan.
Krok 5: Przygotowujemy sos
W małym rondelku łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z resztą składników sosu i podgrzewamy, mieszając. Sałatkę polewamy przestudzonym sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba z piekarnika
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)