Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Namaczamy fasolę
Fasolę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 12 godzin.
Krok 2: gotujemy fasolę
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka. Dolewamy dużą ilość wody i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu, aż fasola będzie miękka – tuż przed końcem gotowania solimy. Odcedzamy i studzimy.
Krok 3: Pieczemy buraki
Buraki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy olejem i octem balsamicznym. Buraki zawijamy szczelnie w folie aluminiową (każdy z osobna) i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 165°C. Maja one być półtwarde. Gdy się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia.
Krok 4: Przygotowujemy sałatkę
Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w plastry. Pomarańczę obieramy, pozbywając się także białej otoczki z cząstek. Na półmisek wykładamy umyty, osuszony szpinak, dodajemy buraki, fasolę, kawałki pomarańczy, pestki granatu oraz orzeszki pinii i orzechy pekan.
Krok 5: Przygotowujemy sos
W małym rondelku łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z resztą składników sosu i podgrzewamy, mieszając. Sałatkę polewamy przestudzonym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.
Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.
Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.
Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledź marynowany w pieczonych burakach
- Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
- Sałatka z soczewicy z cytrusami
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
- Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Tagliata z indyka z rukolą
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Omlet cesarski
- Sałatka z amarantusem
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Wegański pasztet z fasoli
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Piyaz
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Wegańska chałka
- Śledź marynowany po mazursku
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Wigilijny makowiec
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)