Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobota MC Smart z nakładką do krojenia warzyw
  • tortownicę o średnicy ok. 21 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 170°C
  • folię spożywczą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SZPINAKOWY BISZKOPT

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA

Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do ubijania (tzw. motylka) i dodajemy białka. Ubijamy je na sztywną pianę, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 4 minuty / obroty: 4. Ubite białka przekładamy do miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ BAZĘ CIASTA

Szpinak, żółtka, czosnek i przyprawy przekładamy do pojemnika miksującego. Składniki miksujemy na jednolitą masę, używając programu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 6 i w trakcie blendowania wlewając olej przez otwór w pokrywie.

WSKAZÓWKA! Jeśli po pierwszym miksowaniu liście szpinaku nie są wystarczająco rozdrobnione, możemy powtórzyć blendowanie, używając tych samych ustawień.

KROK 3: ŁĄCZYMY ZIELONĄ BAZĘ Z MĄKĄ

Do pojemnika miksującego przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.

KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z UBITYMI BIAŁKAMI

Ubite wcześniej białka przekładamy do pojemnika miksującego i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

KROK 5: PIECZEMY SZPINAKOWY BISZKOPT

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.

SAŁATKA

KROK 1: GOTUJEMY JAJKA

Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml zimnej wody. Jajka przekładamy do wkładu do gotowania i umieszczamy go w pojemniku miksującym. Jajka gotujemy, używając programu „gotowanie jaj” / temperatura: 120°C / czas: 14 minut / obroty: 1, następnie je studzimy i obieramy ze skorupek.

KROK 2: SZATKUJEMY SER I JAJKA

Na termorobota nakładamy nakładkę do szatkowania. Cheddar ścieramy na drobnych oczkach, wykorzystując program „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 30 sekund. Następnie ser przekładamy do miski i używając tych samych ustawień, szatkujemy jajka, które po rozdrobnieniu również przekładamy do miski.

KROK 3: MIESZAMY SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz oraz przygotowany wcześniej ser i jajka. Całość mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 8 sekund / obroty: 2.

KROK 4: SKŁADAMY SAŁATKĘ

Wędzoną pierś kurczaka kroimy w kostkę. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i rozprowadzamy po nim masę jajeczno-serową. Na masie równomiernie rozkładamy groszek, kukurydzę i pokrojonego kurczaka. Na sałatkę przekładamy serek śmietankowy i układamy na nim biszkopt szpinakowy. Tak przygotowaną sałatkę całą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

WSKAZÓWKA! Do sałatki możemy też dodać 100 g ugotowanego groszku.

KROK 5: PODAJEMY SAŁATKĘ

Schłodzoną sałatkę odwijamy z folii. Tortownicę przykrywamy z wierzchu talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy tortownicę z sałatki tortowej, zdejmujemy z niej folię i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!