
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobota MC Smart z nakładką do krojenia warzyw
- tortownicę o średnicy ok. 21 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 170°C
- folię spożywczą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SZPINAKOWY BISZKOPT
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do ubijania (tzw. motylka) i dodajemy białka. Ubijamy je na sztywną pianę, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 4 minuty / obroty: 4. Ubite białka przekładamy do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ BAZĘ CIASTA
Szpinak, żółtka, czosnek i przyprawy przekładamy do pojemnika miksującego. Składniki miksujemy na jednolitą masę, używając programu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 6 i w trakcie blendowania wlewając olej przez otwór w pokrywie.
WSKAZÓWKA! Jeśli po pierwszym miksowaniu liście szpinaku nie są wystarczająco rozdrobnione, możemy powtórzyć blendowanie, używając tych samych ustawień.
KROK 3: ŁĄCZYMY ZIELONĄ BAZĘ Z MĄKĄ
Do pojemnika miksującego przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.
KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z UBITYMI BIAŁKAMI
Ubite wcześniej białka przekładamy do pojemnika miksującego i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
KROK 5: PIECZEMY SZPINAKOWY BISZKOPT
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
SAŁATKA
KROK 1: GOTUJEMY JAJKA
Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml zimnej wody. Jajka przekładamy do wkładu do gotowania i umieszczamy go w pojemniku miksującym. Jajka gotujemy, używając programu „gotowanie jaj” / temperatura: 120°C / czas: 14 minut / obroty: 1, następnie je studzimy i obieramy ze skorupek.
KROK 2: SZATKUJEMY SER I JAJKA
Na termorobota nakładamy nakładkę do szatkowania. Cheddar ścieramy na drobnych oczkach, wykorzystując program „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 30 sekund. Następnie ser przekładamy do miski i używając tych samych ustawień, szatkujemy jajka, które po rozdrobnieniu również przekładamy do miski.
KROK 3: MIESZAMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz oraz przygotowany wcześniej ser i jajka. Całość mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 8 sekund / obroty: 2.
KROK 4: SKŁADAMY SAŁATKĘ
Wędzoną pierś kurczaka kroimy w kostkę. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i rozprowadzamy po nim masę jajeczno-serową. Na masie równomiernie rozkładamy groszek, kukurydzę i pokrojonego kurczaka. Na sałatkę przekładamy serek śmietankowy i układamy na nim biszkopt szpinakowy. Tak przygotowaną sałatkę całą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
WSKAZÓWKA! Do sałatki możemy też dodać 100 g ugotowanego groszku.
KROK 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Schłodzoną sałatkę odwijamy z folii. Tortownicę przykrywamy z wierzchu talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy tortownicę z sałatki tortowej, zdejmujemy z niej folię i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Śledź w oleju
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Łazanki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)