
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
Przygotuj wcześniej:
Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY SKŁADNIKI
Do wrzącej wody dodajemy bób. Następnie do garnka wkładamy pół pęczka koperku, dodajemy łyżkę miodu i czosnek. Po ok. 5 minutach gotowania, chwilę przed odcedzeniem bobu, obficie doprawiamy całość solą. Gotowy bób zanurzamy na chwilę w lodowatej wodzie. Fasolkę gotujemy krótko, aby pozostała chrupiąca, w gorącej, osolonej wodzie.
WSKAZÓWKA! Młodego bobu nie musimy obierać, natomiast ten trochę starszy warto pozbawić skórek.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Do pojemnika dodajemy olej po suszonych pomidorach, musztardę, miód, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie gładki i kremowy sos.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Pozostały koperek drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka i zanurzamy ją w zimnej wodzie, aby straciła trochę na ostrości.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Kuskus, krojone suszone pomidory i szpinak przekładamy do miski. Następnie do sałatki dodajemy odcedzoną z wody cebulę, bób i fasolkę szparagową. Całość posypujemy wędzonym twarogiem, prażonym słonecznikiem i posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę skrapiamy dressingiem i przed podaniem dokładnie mieszamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
448 dni temu
Kuskus i bez glutenu?
Odpowiedz
448 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Niestety przypadkowo oznaczyliśmy sałatkę jako niezawierającą glutenu.