zobacz film Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender

Przygotuj wcześniej:

Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY SKŁADNIKI

Do wrzącej wody dodajemy bób. Następnie do garnka wkładamy pół pęczka koperku, dodajemy łyżkę miodu i czosnek. Po ok. 5 minutach gotowania, chwilę przed odcedzeniem bobu, obficie doprawiamy całość solą. Gotowy bób zanurzamy na chwilę w lodowatej wodzie. Fasolkę gotujemy krótko, aby pozostała chrupiąca, w gorącej, osolonej wodzie.

WSKAZÓWKA! Młodego bobu nie musimy obierać, natomiast ten trochę starszy warto pozbawić skórek.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Do pojemnika dodajemy olej po suszonych pomidorach, musztardę, miód, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie gładki i kremowy sos.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Pozostały koperek drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka i zanurzamy ją w zimnej wodzie, aby straciła trochę na ostrości.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Kuskus, krojone suszone pomidory i szpinak przekładamy do miski. Następnie do sałatki dodajemy odcedzoną z wody cebulę, bób i fasolkę szparagową. Całość posypujemy wędzonym twarogiem, prażonym słonecznikiem i posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę skrapiamy dressingiem i przed podaniem dokładnie mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    108 dni temu
    Kuskus i bez glutenu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    108 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Niestety przypadkowo oznaczyliśmy sałatkę jako niezawierającą glutenu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!