
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy,
- blender lub malakser,
- blachę do pieczenia,
- papier do pieczenia,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (bez termoobiegu)
KROK 1: Przygotowujemy pesto z prażonej cebulki
Szalotki kroimy w kostkę i smażymy na ciemnobrązowy kolor na małym ogniu, na patelni z dużą ilością oleju — nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Uprażoną cebulkę odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy. W naczyniu malaksera umieszczamy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, uprażoną cebulkę i oliwę. Całość delikatnie miksujemy. Dodajemy pistacje, ser i papryczkę chili pokrojona w drobna kostkę. Mieszamy.
KROK 2: Pieczemy boczek
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni i wysuszy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
KROK 3: Gotujemy bób
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Jeśli bób jest młody — podajemy go razem ze skórka, jeśli starszy — obieramy. Skrapiamy olejem, podsmażamy chwile na patelni razem z pomidorkami przekrojonymi na pół. Warzywa łączymy z pesto. Skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 4: Podajemy sałatkę
Sałatkę nakładamy na talerze. Na wierzch kruszymy boczek.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)