 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy,
- blender lub malakser,
- blachę do pieczenia,
- papier do pieczenia,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (bez termoobiegu)
KROK 1: Przygotowujemy pesto z prażonej cebulki
Szalotki kroimy w kostkę i smażymy na ciemnobrązowy kolor na małym ogniu, na patelni z dużą ilością oleju — nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Uprażoną cebulkę odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy. W naczyniu malaksera umieszczamy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, uprażoną cebulkę i oliwę. Całość delikatnie miksujemy. Dodajemy pistacje, ser i papryczkę chili pokrojona w drobna kostkę. Mieszamy.
KROK 2: Pieczemy boczek
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni i wysuszy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
KROK 3: Gotujemy bób
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Jeśli bób jest młody — podajemy go razem ze skórka, jeśli starszy — obieramy. Skrapiamy olejem, podsmażamy chwile na patelni razem z pomidorkami przekrojonymi na pół. Warzywa łączymy z pesto. Skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 4: Podajemy sałatkę
Sałatkę nakładamy na talerze. Na wierzch kruszymy boczek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)