
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Golonki myjemy, wkładamy do sporego garnka, dodajemy przyprawy i wlewamy tyle wody, żeby przykryła golonki. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz, gotujemy do miękkości około 2, a nawet 3 godzin. Wyjmujemy i ostudzamy.
Czosnek bardzo drobno siekamy. Z 250 ml piwa i pozostałych składników przygotowujemy marynatę.
Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i ustawiamy opcję grill. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 40 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się podczas pieczenia sokiem oraz pozostałymi 150 ml piwa.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
- Makówki śląskie
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3860 dni temu
Golonka pyszna. Rodzina byla zadowolona. Polecam
Odpowiedz
4082 dni temu
Pyszności ;) w końcu jakaś pyszna opcja na golonkę.
Odpowiedz